Allt annat än brevvänner

5 november 2005

Eftersom nyheten om att Tarja Turunen blivit kickad från Nightwish väckte en hel del uppståndelse tänkte jag ta tillfället i akt och smida medan järnet är varmt. Jag har nämligen plitat ner några rader om mina tankar angående saken och jag tar upp såväl den framtid som Nightwish går tillmötes samt det som ligger bakom att Tarja fick foten. Och med tanke på den fläskiga konspirationsteori jag ligger inne med tror jag att jag än en gång vågar använda den smått utslitna standardfrasen … Mycket nöje!Tarja Turunen har blivit utsparkad från Nightwish … Oavsett vad du tycker om bandets musik eller Tarja som sångerska är det onekligen förstasidestoff och en rejäl karamell att suga på. När ett band förlorar, eller som i detta fall slänger ut, sin frontperson får det i regel ganska påtagliga konsekvenser. Fallen är få där färgstarka vokalister/vokalissor har bytts ut smärtfritt och jag tror dessvärre att Nightwish kommer att få det svårt att uppnå lika fina försäljningssiffror som man gjort under senare år i framtiden. Tarja var, och är, helt enkelt en för stor del av Nightwish för att ersättas. Det är dock inte detta som gör den här historien sådär extra härligt skvallerpressdelikat som så ofta är fallet när finska band vänder upp och ner på metalvärlden. Visserligen är det kanske lite taskigt att jämföra Tarjas avsked med en blodig Timo Tolkki som svär att det faller judisk litteratur ur hans bokhylla samtidigt som Jesus befaller honom att skära sig i armarna. Men sättet grabbarna grus sparkade ut sin folkkära sångfågel torde vara ett av de grymmaste sätten att gå tillväga. Tänk er själva … Efter den kanske största spelningen i hennes liv (en spelning som dessutom förevigades på film) får, den intet ont anande, Tarja ett slutet brev som hennes bandmedlemmar och vänner ber henne öppna först dagen därpå. När hon väl öppnar brevet finner hon en orgie i personangrepp riktade mot såväl sig själv som hennes äkta hälft och som om det inte vore nog att hon har fått sparken och att hennes så kallade vänner uppenbarligen hatar henne så avslutar följande rader brevet: “Ps. This is an open letter for everybody.”

Jag tror att det öppna brevet var ren och skär taktik. Vad som låg bakom beslutet att slänga ut Tarja vet jag inte men det känns ganska sannolikt att hon själv planerade att lämna bandet till förmån för en solokarriär. Och som jag var inne på innan tar det väldigt hårt på ett band när bandets frontfigur och “ansikte utåt” försvinner och detta visste givetvis Tuomas Holopainen och Co. vars agerande därför är ganska smart och klurigt. Genom att få fansen att tycka illa om Tarja Turunen kommer dessa inte bara att acceptera att hon försvinner ur bilden utan också känna att det var ett klokt beslut för bandets fortlevnad. Känslan av att det var nödvändigt att Tarja försvann kommer att sälja en hel del extra exemplar av en kommande fullängdare och på tal om försäljning är det även så att tidpunkten för utkickandet känns väldigt taktiskt. Hur många fler kommer inte att knalla ner till den lokala musikaffären för att inhandla kommande DVD´n “End Of An Era” nu när de har vetskapen om att det var Tarjas sista spelning med bandet de kommer att få se? Det sättet och den tidpunkten man valde att sparka Turunen på kommer med andra ord genrera en hel del extra klirr i kassan. Stålar bandmedlemmarna inte hade sett röken av om man låtit Tarja fullfölja sina planer att självmant sluta i bandet.

Brevet från Tuomas, Emppu, Jukka och Marco är dock inte det enda av sitt slag i den här härvan. Vokalissan i fråga har nämligen ganska nyligen samanställt en replik till det smått hatiska originaluttalandet. Repliken är en ytterst tårdrypande och ödmjuk historia och är även den av taktisk natur. Hade Tarja rasat mot sina forna kollegor (vilket hon med all säkerhet kände för att göra) hade hon nämligen spelat Toumas och de andra rakt i händerna, då hade det näligen inte varit något snack om saken för fansen och Tarja hade för alltid varit känd som den diva hon framställdes som i brevet. Jag tror inte att sanningshalten är speciellt hög i något av breven. Givetvis är inte Tarja det helgon som först grät av glädje vid blåtta åsynen av leende fans för att sedan få sitt hjärta krossat och gråta floder av sorg när hon blev kickad. Men jag tror inte heller att hon är så hemsk som övriga bandmedlemmar vill få oss att tro.

Nästa fullängdare kommer att bli en nyckelrelease för Nightwish. Eftersom man förmodligen har lyckats vända en hel del fans mot sin forna frontkvinna har man faktiskt en viss chans att lyckas ersätta henne. Det blir emellertid inte lätt. Den nya sångerskan måste vara riktigt bra, förmodligen ett par klasser bättre en Tarja, och hon får samtidigt inte vara en kopia. Jag tror att nästa studiovax kommer att sälja riktigt bra av ren nyfikenhet från fansen men att Nightwish efter det kommer att bli en dalande stjärna. Jag har helt enkelt svårt att se hur man skulle lyckas ersätta en person som är så stor del av bandets image. Hela sanningen bakom det faktum att Tarja blev utsparkad lär vi aldrig få veta och i slutändan spelar det faktiskt mindre roll eftersom det verkar som att Tarja skulle ha försvunnit från Nightwish i vilket fall som helst. Jag är dock ganska säker på att det öppna brevet var ett taktiskt rävspel för att slippa förlorade intäkter … Men vem vet? En sak är i alla fall säker, girighet ligger bakom att metalscenen nu förlorat ett av dess kändaste ansikte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *