Att skriva, del 1

18 juni 2003

Sitter i Tyskland vid en laptop med krånglande internet och har just inte mycket bättre för mig, så jag tänkte att jag kunde passa på att komma med ett par saker att tänka på när man skriver, nu när vi har en novellavdelning också. De är väldigt grundläggande, så för många är det nog rena självklarheter.*) För det första, använd alltid korrekt svenska. Skilj på de och dem, använd helst över huvud taget inte talspråk såvida det inte är i en dialog (där det kan fungera, förutsatt att man gör det konsekvent). Läs igenom vad ni har skrivit! Stavfel och särskrivningar är inte vad man vill hitta när man läser en text, så undvik det!

*) Tänk på att dialogen skall låta så som man faktiskt talar. Kan ni tänka er någon säga vad ni nyss skrev? Låter det bra, naturligt? Skulle mannen ni går förbi på gatan säga någonting sådant?

*) Man gör ingenting utan en anledning. En tjuv är faktiskt mycket sällan en tjuv för att han tycker att det är roligt att riskera halsen eller att få handen avhuggen (eller fängelse), han är det för att det är hans sätt att få tag på mat för dagen. Ett krig inleds inte för att det är så kul att se soldater dö på slagfältet. Om en regent startar ett krig, vad har han för anledning? Vad är hans relation till sina undersåtar som skall dö för honom? Och så vidare. Tänk inte bara på vad som händer, utan även på varför – och att det ibland kan vara bra för läsaren att ha en viss koll på det för att förstå saker och ting. Det absolut värsta exemplet är ondska för ondskans egen skull.

*) Skriv levande! Undvik upprepningar (de stör läsandet något oerhört), ha en lagom dos adjektiv och adverb (har man för många drunkar texten i dem – när ni beskriver någonting, tänk efter om ni har en anledning att beskriva det och om det verkligen tillför någonting till läsaren). Show, don’t tell, är en bra regel. Skriv inte ned vad som händer, visa det, bygg upp en bild i läsarens huvud med hjälp av orden.

*) Tänk igenom era personer. Undvik helst övermänniskor, alla har vi våra svagheter och styrkor. Alla är en blandning av saker. Var försiktiga med namnen, hur bra magikern Zyxchath än såg ut på er skärm låter namnet ganska löjligt – om man nu ens lyckas uttala det. Läs igenom texten högt, det hjälper för att se om saker – inte bara namnen – låter bra.

*) Tänk på att ha en inledning som fångar läsaren. Om ni har en kortnovell duger det inte att låta saker komma igång efter en sida eller så. Hur början än ser ut måste den fånga läsarens intresse.

*) Negligera inte slutet! Slutet är viktigt. Att låta novellens handling, vad den än är, avslutas, sedan vara nöjd och skriva dit ett par ogenomtänkta rader är ingen bra idé. Slutet är en av de saker man minns absolut tydligast efter att ha läst någonting, så om det inte är bra kommer det ge ett dåligt intryck av novellen. Ett dåligt slut kan förstöra allt!

*) Undvik gärna inblandning från andra språk. Skriver ni – vilket de flesta som läser det här gör, antar jag – om en fantasyvärld så är språket ni skriver på den världens språk. Hittar man då engelska ord och uttryck känns saker väldigt fel. Visst kan det vara kul att leka med ord och ords betydelser ibland, men helst inte för tydligt och helst inte på just engelska eftersom det är ett språk de allra, allra flesta känner igen.

*) Tänk på att det är du som skriver – inte din favoritförfattare! Hitta din egen stil. Kopiera inte av någon annan.

*) Tänk på vilka de vanligaste liknelserna och uttrycken är, de som ni stöter på mest hela tiden. Undvik dem. Hitta andra, fräschare och mindre slitna, uttryck istället.

*) Till sist, det allra viktigaste. Om någon kommer med en kommentar som inte är helt positiv, tänk på den! Att bli ledsen, arg eller någonting i den stilen är en usel idé – kritiken är ju inte riktad mot er personligen! Acceptera den inte som absolut sanning, men läs igenom vad ni har skrivit och se om personen kan ha rätt. Konstruktiv kritik är någonting man skall vårda och vara glad över, någonting värdefullt som hjälper en utvecklas i sitt skrivande och bli bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *