Avdammade fantastikklassiker #1

6 april 2006

Som rubriken avslöjar är detta tänkt att bli en artikelserie där jag var gång lyfter fram ett gäng fantasy/fantastik-album som förmodligen passerat majoriteten av Catahya-användarna obemärkt förbi men som ändå lyckats nå kultstatus på andra håll. För er som redan nu suckar och tänker, “ännu en metalartikel”, så säger jag bara: Tänk om! Distad gitarr, falsettskrik och dubbla baskaggar kommer att lysa med sin frånvaro i den här artikelserien. Fokus kommer istället att ligga på psychedelia, folk och prog och jag kommer att leda er genom en djungel där obskyriteter och lättsamma aukustiska stycken går i perfekt symbios.

Isildurs Bane – Sagan Om Ringen


Först ut är svenska, från Halland närmare bestämt, storheterna Isildurs Bane. Som namnet avslöjar kan man skönja ett visst intresse för J.R.R. Tolkiens mästerverk och bandets första platta är också ett album helt dedikerat åt sydafrikanens skrift “Sagan Om Ringen”. Skivan som bär samma namn som första boken i trilogin släpptes 1981 och bjöd på episk/teatralisk symfonisk progrock med inslag från klassisk musik och folk och med lyrik på svenska. Band som Genesis och Yes ligger dock nära till hands för att beskriva grundsoundet på skivan.

Devil Doll – Sacrilegium


Slovenska/Italienska Devil Doll är ett märkligt band på många sätt och vis. Inte bara rent musikaliskt utan också för saker i bandets historia som att bandets debut endast pressades i ett (1) exemplar och att man släpper sina skivor via sina tidigaste fans som själva startat upp ett eget label dedikerat till Devil Doll. Bandets mastemind och drivkraft Mr. Doctor har dessutom hunnit med att ge ut en bok innehållandes ca. 1200 brev från fans som ber om att Devil Doll skall göra en ny skiva. Den skiva jag tänkte presentera är Sacrilegium från 1992. Musiken presenteras i ett enda långt spår och innehåller en salig blandning av olika musikstilar. Progressiv gotisk skräckrock med influenser från såväl kyrokomusik, opera och folk är det bästa jag kan komma på som beskriver musiken men det här är i en helt egen genre. Tankarna går osökt till en gammal svart/vit skräckfilm när man lyssnar på skivan och det krävs en hel del genomlyssningar för att uppskatta verket fullt ut.

Bo Hansson – Sagan Om Ringen


Bo Hansson är kanske lite mer känd, i alla fall här på Catahya då han finns med bland artistporträtten. Innan Hansson startade upp sin solokarriär lirade han tämligen unik musik tillsammans med Jens Carlsson där huvudinstrumenten var orgel och trummor. Då Bo är organist har orgeln givetvis fortsatt att spela en viktig roll i mannens musik. Likt Isildurs Bane har Bo gjort en tolkning av “Sagan Om Ringen” och detta med mycket gott resultat både vad det gäller musiken och försäljningssiffrorna. Helt instrumental och psykadelisk orgelmusik med en otrolig atmosfär. Och även fast Bo Hansson inte är speciellt känd idag så är faktiskt hans “Sagan Om Ringen” från 1970 en av de största svenska skivsuccéerna någonsin.

Solaris – Nostradamus – The book of prophecies


Ungerska Solaris är förvisso mer inne på Sci-fi än fantasy men den episka symfoniska progrocken med underbart flöjtspel i bakgrunden förtjänar att nämnas. “Nostradamus – The book of prophecies” från 1998 innehåller förutom nämnda element dessutom en mäktig kör som sjunger på latin. Inte helt olik den som Rhapsody (Italiensk episk power metal) ofta nyttjar i sina intron. Långa instrumentala stycken är annars ungrarnas melodi som även släppt helt instrumentala skivor.

Vulcans Hammer – True Hearts And Sound Bottoms


Sist och troligen minst tänkte jag presentera en brittisk folkplatta från bandet Vulcans Hammer som släpptes 1973. “True Hearts and Sound Bottoms” privatpressades och släpptes i 250 ex och såldes dessutom mest till vänner och bekanta. 1997 återsläpptes skivan i vinyl-format och re-releasen på CD kom så sent som i år. Musiken behandlar, utan att vara allt för insatt, ofta gamla brittiska vandringssägner och det vilar en härlig gammal folkatmosfär över skivan.

Om någon vecka presenterar jag ytterligare fem skivor i fantastikens tecken så jag hoppas att några av er där ute har haft glädje av artikeln. Huruvida jag gräver ännu djupare i fantastikträsket eller kanske presenterar lite mer kända alster återstår att se och om det skulle vara någon som har frågor om någon av släppen som behandlades idag går det alldeles utmärkt att skcka ett pm.

Eftersom Vinters artikel om fiktion och verklighet inte fick ligga uppe en hel vecka passar jag på att slänga in en länk till den också: http://www.catahya.net/artikel.asp?id=112

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *