Avdammade fantastikklassiker #2

22 april 2006

Då var det dags att plocka fram vippan igen och damma av fem nya fantastikklassiker. Precis som senast ställer vi in siktet på musik som de flesta catahyaner med all största sannolikhet missat, samtidigt som de riktigt djupa spadtagen får vänta ett tag. I denna, den andra delen i artikelserien kollar vi bl.a. lite närmare på The Doors-inspirerad progrock från Cleveland och lite traditionell britt-folk från tidigt 70-tal. Mycket nöje!

Bjorn Lynne – Wizard Of The Winds


Om det här namnet ringer en klocka beror det troligtvis på att norrmannen Bjorn Lynne funnits porträtterad på Catahya sedan starten eller på att du sett hans namn på någon creditdel av ett PC-spel. Men jag tvivlar på att du har tagit dig tid att lyssna på den elektroniska fantasy progrock som Lynne erbjuder på sina soloskivor. “Wizard Of The Winds” är den första delen i Bjorn Lynnes Tamura-trilogi, basserat på den storsäljande romanen av Allan Cole. Pampigt och episkt och med en stor dos TV-spelskänsla får vi följa äventyren i Esmir via instrumentella låtar av högsta klass.

Dragonwyck – Chapter II


Med tanke på att Dragonwycks tidigaste alster fick pressar om 85 ex och dylikt är det knappast konstigt om du inte hört talas om bandet. Nu har man emellertid skrivit ett kontrakt med World In Sound som ska ge ut bandets tre “kapitel” ånyo och i en bra mycket större upplaga. Jag har lyssnat på bandets andra skiva men ryktet säger att samtliga utgåvor skall ha ungefär samma ljudbild. Vi snackar om progressiv och ganska tung rock djupt influerad av akter som The Doors och Moody Blues med symfonisk keyboard, mellotron och härliga gitarrpartier

Pendragon – Once Upon A Time In England Vol. 1


Pendragon är ett tämligen stort brittiskt progband som spelar i den klassiska prog-skolan med influenser från band som Genesis, Marillion och Rush. Once Upon A Time In England Vol 1. är den första av två delar med rariteter från bandets karriär. Ljudkvaliteten på skivan är av blandad kvalitet och för det mesta rätt dålig vilket givetvis inger den rätta känslan för ett släpp av den här sorten. Man har rotat ett bra tag i arkiven och vaskat fram fina gamla demotagningar och b-sidor från lite nyare släpp. Roligt, men inte alltid särskilt bra.

C.O.B – Moyshe McStiff and the Tartan Lancers of the sacred heart


Mer 70-tal och mer England blir det när vi tar oss en titt på Clives Original Band och releasen “Moyshe McStiff and the Tartan Lancers of the sacred heart”. Originalpressen från 72 är idag väldigt ovanlig då bandet mångt och mycket ignorerades av publiken vid den tiden men nu på senare år har man blivit erkänd som en av upphovsmännen av “acid folk”. Musiken står på en stadig grund klassisk brittisk folk som framförs med aukustiska instrument men C.O.B blandar även in mycket asiatiskt och östeuropeiskt i låtarna.

Fairport Convention – Angel Delight


Den kanske största av artikelns presenterade releaser är denna “Angel Delight” med Fairport Convention. Det är bandets sjätte album och bandets bäst säljande med sin 8:e plats på den engelska albumlistan. Klassisk traditionell Britt-folk med mycket fokus på stämsång och dylikt och ett härligt gung i musiken. Helt klart något man hade kunnat tänka sig som bakgrundsmusik under ett galet pubäventyr!

Jag återkommer med fler skivor om någon vecka och då skall jag även försöka utforska nya musikaliska marker och se till att traska en bra bit mer underground än vad som varit fallet under del 1 och 2. Och glöm inte att om det skulle vara så att du har frågor om någon av släppen som behandlades idag går det alldeles utmärkt att skcka ett pm!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *