Davids funderingar – Efter filmerna

31 maj 2004

Fortsättning på Davids Funderingar. Den här gången tas mer allvarliga saker upp.Skrev för väldigt många månader sedan en liten artikel om Sagan om Konungens återkomst. Jag lovade att göra som Aragorn och återkomma. Jag återkommer här med en mycket finare och mer analytisk (psykologiskt fulländad) artikel om slutet. För det här är slutet, det vi ser nu är en epok som går i graven för att endast finnas i sektliknande grupper i framtiden. Peter Jackson gjorde faktiskt succé med sina filmer. Vad man än vill säga fångade han något speciellt i filmerna. Visst, jag blev besviken på de rätt många extremt störigt äckligt fula missar. Man kan inte annat än gråta varje gång man ser Legolas surfa på en olifant-snabel (Kunde han inte ha fått ett lasersvärd när dom ändå höll på?). Eller när stora troll springer omkring på ljusan dag (!) och spelar på stora trummor. Vad är det för skit egentligen? Å andra sidan var det rätt mäktigt när man hörde trummorna och såg arméerna marschera. Legolas surftrick kommer dock alltid att finnas fastetsat i mitt minne som den hemskaste händelsen i mitt liv.

Tillbaks till huvudtemat i den här texten. Fantasyns bortgång. För jag vet att fantasy kommer att vara ett utdött fenomen direkt efter att man släppt den förmodligen geniala extended edition av Sagan om konungens återkomst. Vem i hela världen tror på att Narnia-filmerna kommer att bli lyckade? Det är som att hoppas på att man kan få sitta ensam på bussen för en gångs skull. Då kommer det alltid någon alkis som sätter sig bredvid och förstör dagen. Att det går att göra dåliga filmer även med dagens teknik bevisas dagligen av urusla actionrullar med olika övernaturliga inslag. Narnia-filmerna surfar på vågen, en våg som kommer att krascha mot en stor fet vägg av icke-existerande pengar. Kommer ni ihåg IT-bubblan. Jag tror vi kommer att tala om fantasy-bubblan om några år. Då man helt enkelt inte kan pumpa in pengar i massor skitproduktioner längre. Ingen kommer längre att köpa små plastgubbar där man hör en ful tonåring stå och skrika trollformler (lika bra det förresten).

Inte nog med det. Det kommer att skrivas miljoners och åter miljoners “fantasyromaner” av författare som hitintills endas försörjt sig på att skriva erotiska noveller. Vi har redan den tragiska Robert Jordan. Att den mannen får kalla sig författare är tragiskt. Lite beröm ska han ha för att han började långt innan filmerna ens var påtänkta. Men vetefan om han insåg det smarta i att förlänga serien enbart för att filmerna skapade en sådan efterfrågan på mer fantasy. Det kommer fler, jag lovar er. Vi kommer att drunkna i kioskfantasy och likväl kommer många läsa skiten eftersom dom inte inser att det fanns fantasy före filmerna. Och varför inte göra böcker av fantasyfilmer? Fungerar perfekt, PR och billigt att göra boken dessutom. Ni som suckar över Eddings, Brooks och Rowling kommer att hylla dom som kom före den stora kommersen. Vi kommer inte längre räkna före eller efter Kristus. Det blir före eller efter filmerna. Vilka filmer kommer våra barn undra och vi får tålmodigt sätta oss ner och berätta om de banbrytande filmerna. När ungarna sedan har sett klassikern kommer vi få förklara att det fanns inga alver vid slaget om helms klyfta utan det var något den där idioten Peter Jackson hittade på.

Hela världen kommer att vara ockuperad. Eller vänta? Det finns fortfarande en liten grupp som kämpar för fantasyn. En grupp som står emot kommersialismen och som leder folk in till den rätta läran! Skaran kommer att förbli liten men den kommer att växa. Det kommer att vara svårt att skilja de rättrogna mot de orättfärdiga. Många kommer att låtsas tillhöra oss men egentligen står de i fiendens tjänst. Vilken är denna skara undra? Tillhör jag den frågar sig nog väldigt många just nu. Kanske, kanske inte. Vem kan säga det? När allt har lagt sig kommer många att falla. Men de som står kvar kommer att vara starkare än någonsin. De kommer att vara sammansvetsade och stolta. Smutsiga, utmattade men lyckliga. De kommer att kallas fantasynördarna!

/David – Förhoppningsvis blivande fantasynörd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *