Davids Funderingar

16 september 2003

Davids funderingar inför tredje filmen med uppföljare.Är det någon mer än jag som är ruskigt nervös inför Sagan om Konungens återkomst? (Sista delen i Peter Jacksons filmatisering av Trilogin om Härskarringen för dig som legat i koma de senaste 5-6 åren.) Ju längre tiden går desto större blir min nervositet. Jag menar, jag var inte den enda som blev besviken på andra filmen. Visst, jag försvarade den med näbbar och klor till en början men efter några månader insåg jag att den inte var speciellt bra. Inte bara det att Peter Jackson ändrat så förbaskat mycket i förhållande till böckerna, filmen i sig var inte speciellt bra. Snygga effekter och mycket ögongodis men med en dialog som knappt kan mäta sig med de senare Star Wars-filmerna. Nu har jag visserligen inte följt alla spoilers och sett alla bilder som lagts ut på nätet men jag är ruskigt nervös. Tänk dig det här scenariot:

“Du sitter i biosalongen, du har köat i dygn för ungefär en månad sen. Du har sytt kläder, du har köpt alvöron. Du har sett de båda två andra filmerna ett antal gånger samtidigt som du läst böckerna på originalspråket, du blev tvingad att hoppa över skolan och några prov men visst, det kan man offra. Där i mörkret i biosalongen så startar filmen, förväntningarna är på topp. Applåderna haglar. Men vad är det du ser? Du undrar om du kommit in på fel film, du kollar biljetten men det ska vara rätt salong. Du känner inte igen dig, hela filmen är en stor parodi på böckerna. Ett stort skämt! Du springer ut ur biosalongen gråtandes…”

Ungefär så är jag rädd att min bioupplevelse kommer att vara, jag tror inte det men misstankarna finns där. Trots Sagan om de två tornen så är mina förväntningar skyhöga. Jag vill ha en värdig avslutning. Verkligen. Sedan får vi hoppas att TTT-Extended är någonting att ha.

Har ni tänkt på alla uppföljare som finns överallt och till allting? Men behöver inte oroa sig över att dom inte gifte sig i första boken för det gör dom troligen i bok nummer två eller kanske i bok fem i samma serie eller varför inte i bok två på uppföljarserien. I filmer så är det oftast inte lika vanligt med så många uppföljare men tre – fyra stycken är inte alldeles för ovanligt. Med tanke på att man kan göra fortsättningar på de mest omöjliga slut så ska jag härmed kungöra mitt manus till en fjärde Sagan om Ringen-film som ska göra mig till miljonär. Arbetsnamnet är än så länge ”Frodos återkomst”.

Filmen ska börja med en bombastisk prolog. Mörkret ska vara tillbaka i Midgård. Det åskar nog, regnet faller ner. Galadriel ska säga någonting i stil med “Mörkret är tillbaka, den onde har åter rest sig. Den legendariske kung Aragorn behöver hjälp. Men våra vänner är tillbaka och den här gången är dom fler och mycket större än någonsin!”. Och där i horisonten ser man Frodo, han står på ett stort skepp. Alla i brödraskapet står bakom honom med beslutna miner. Frodo har armarna i kors, blixtarna far lite överallt och när skeppet når land så ska det knaka ordentligt. Sedan vet jag inte så mycket men Chris Tucker ska spela en av huvudrollerna som den skämtande och rappande alven.

Det är alltså mitt miljonprojekt. Troligen kommer jag få en budget på tre-fyra miljarder kronor. Jag kommer som sagt ha Cris Tucker i en av huvudrollerna, jag hoppas på så många orginalskådespelare som möjligt men jag kommer ta in några snygga bimbos och kicka Liv Tyler. Miranda Otto kommer vara min personliga assistent. Peter Jackson kan få vara städare på orcernas omklädningsrum om han ber snällt. Det blir en publiksuccé! Jag får skriva memoarer, starta egen talkshow och i slutändan håva in så mycket pengar att jag inte ens orkar tänka på hur mycket jag har. Manuset beräknas vara klart någon gång i december och kommer att skickas in till New Line Cinema efter att Sagan om Konungens Återkomst haft premiär. Alla ni som har synpunkter eller vill hjälpa till kan skicka ett gästboksinlägg eller ett mail till mig. Vem vet. du kanske får ta del av miljonerna?

Vi får som sagt hoppas på att Sagan om Konungens Återkomst blir en riktig höjdare där vi kan springa på små moln när vi går ut ur salongerna efter premiären (Såklart man måste gå på den, annars är man en mes.) Förhoppningsvis så har vi ett fånigt leende på läpparna och tänker tillbaka på den här tiden som ett lyckligt minne. Alla vet dock att detta inte kommer att hända, efter filmen kommer vi att stå i små klungor och diskutera huruvida Peter Jackson gestaltar Nazgûlernas riddjur på rätt sätt och massor andra detaljer. Om filmen är bra eller ej kommer nog inte någon att tala om överhuvudtaget.

Detta var allt jag hade att säga denna gången. Kanske kommer jag tillbaka senare i höst med lite nya funderingar om allt och ingenting. Kommentarer mottas gärna.

/David Hammarström – Tolkienfantast och nörd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *