Det händer aldrig någonting kul där jag bor! :(

10 december 2005

Är du trött på att alla spelkonvent hålls i andra städer? Finns det ingen som arrangerar Star Trek-maratonvisningar i närheten? Behöver du utveckla ditt IRL-liv i största allmänhet? Här är en kort guide till vad man ska göra om man allt för ofta tänker “Catahya gör aldrig någonting nära mig!”Konsten att arrangera något kul.

Först av allt: Alla KAN. Det enda som krävs är ett mål att sträva efter, och lite mod att faktiskt ta tag i sitt projekt. Jag har aldrig träffat någon som faktiskt utbildat sig till konventsgeneral eller lajvarrangör, det är någonting man lär sig med tiden. Du kanske inte ska räkna med att arrangera ett LAN för 4000 nördar det första du gör, men någonstans måste man börja :) Så sätt igång!

Det första man måste fråga sig är: Vad vill jag göra?

Vill du hålla en magicturnering? Dra igång en studiecirkel i alviska? Hålla föredrag om scenarioskrivande? Dra igång en rollspelsgrupp? Tänk efter vad du tycker skulle vara kul att göra! Tänk på att större projekt, som att arrangera lajv eller konvent, ofta innebär mycket mer arbete än man tror så fråga dig om du verkligen har tid – och om du verkligen kommer att ha dubbelt så mycket tid att avvara månaden innan arrangemanget, det kommer du nämligen att behöva.

När du har bestämt vad du vill göra är det dags att fundera: Vad behöver jag för att fixa det här?

Behöver du kanske fler som hjälper till med förarbetet? Hur många deltagare? Hur stor lokal? Ska det serveras mat? Behövs det någon speciell utrustning, t.ex spel eller nätverksprylar? Gör en lista!

Var hittar jag folk?

Man behöver i stort sett alltid folk till sitt arrangemang. Fundera först över vilken målgrupp som kan tänkas vara intresserad! Lajvare? Brädspelare? Tolkien-nördar? Splatterfilmentusiaster? Att göra reklam på ett counterstrikeforum kanske inte är ultimat om det är en schackturnering du ska hålla i, så kom först fram till vilka som kan tänkas vara intresserade! Ska du hålla ett lajv – gör reklam på något av de många lajvforum som finns. Sveroks forum är också bra, liksom Catahyas eller något av spelforumen på helgon/lunarstorm/vaddunubrukarhängapå. Reklamen anpassar du helt efter vilken typ av människor du är intresserad av! Var vänlig mot alla som visar intresse, var tydlig med information och be dem gärna bjuda in sina vänner :) Knyt kontakter och för vidare samtal med alla som verkar vettiga, så är chansen mycket större att de vågar dyka upp!
En annan sak som kan vara en idé är att maila till Sverok (info@sverok.se) och berätta vad du vill göra. Be om en lista på alla lämpliga föreningar i området, så ska du nog se att de gärna hjälper dig att komma i kontakt med rätt människor!

Att gå ut med reklam och information

Det viktigaste när man gör reklam är att informationen är tydlig och verkar seriös. Be gärna någon kompis korrekturläsa både en och två gånger! Ingen intresserar sig för en annons som ser ut såhär:

“Vi kanske ska hålla ett LAN i gbgs området den 14e eller 21a Janurai…… Plats e inte bestemd men vi kommer ha internet!! Kostar 50:- kr…”

Språket måste vara bra – och att gå ut med “kansken” på viktiga punkter, som plats eller datum, gör att det verkar väldigt oseriöst. En bra arrangör har sådana saker planerade i god tid! (Sedan kan det självklart dyka upp saker som ställer till problem i sista minuten, men det hör inte hit)
De saker som är otroligt viktiga att ha med i informationen just för att det är sådana saker som man vill veta innan man läser vidare är:

Vad,
Var,
När,
Kostnad,
Eventuell åldersgräns.

Andra saker som kan vara bra att skriva ut, helt beroende på vad det är för arrangemang är:

Eventuella saker som man måste ha med sig (t.ex. dator, egen magiclek, etc.)
Om det finns övernattningsmöjligheter,
Om man kan köpa mat på platsen,
Hur många deltagare det kommer att vara,
Tillgång till dusch, internet, kök, etc.

En sak som framförallt måste finnas med i alla annonser och utskick är: KONTAKTINFORMATION.
Mycket mycket viktigt!

Hyra skola eller låna pappas garage?

Fundera över vilket lokalbehov ni har! Hur många personer blir ni? Gör en lista över alla speciella saker som lokalen måste innehålla; t.ex. sovmöjligheter, internettillgång, mjuka soffor, scen, projektorduk eller vad ni nu kan tänkas behöva. Ha den här listan i åtanke när du funderar över lämpliga lokaler.

Om ni inte blir så många kanske ni kan sitta hemma i vardagsrummet, eller låna kusinens sommarstuga över en helg. Det är först när ni blir lite fler som lokalbiten kan bli knepig…

Ställen som kan vara bra lokaler, och som oftast går att låna/hyra är: Skolor, scoutstugor, gympasalar, kursgårdar och ungdomsgårdar. Många bostadsområden har dessutom kvarterslokaler som kan lånas av de boende i området. Pris varierar väldigt mycket beroende på var i landet man bor, men oftast brukar man kunna hitta någonting som är gratis eller som inte går på mer än några hundralappar.

Kontakta kommunen, studiefrämjandet eller ditt Sverokdistrikt om du vill ha tips! De brukar ha väldigt bra koll, och hjälper oftast till :) På många ställen är det via kommunen man hyr skolor och idrottshallar, så det är hur som helst en bra början.
En sak som också är viktig att tänka på är att alla lokaler inte tillåter övernattning. Detta brukar vara ett problem när det gäller skolor. Hör med de du vill hyra av vad just de har för regler! Då bör du samtidigt kolla upp hur många människor det är tillåtet att ha i lokalen och vad som gäller för försäkring – om lokalen inte har en egen försäkring kommer du att få allvarliga problem om någon skulle råka ha sönder någonting dyrt.

Att planera

Planering är det viktigaste för ett arrangemang! Se till att vara ute i god tid med allting! Ha gärna en eventuell lokal fixad innan du börjar gå ut med reklam, det ser snyggt ut. Se framförallt till att de tilltänkta deltagarna får informationen i god tid. Väldigt många bokar upp sig med olika aktiviteter flera månader i förväg, speciellt under skollov, så ju längre framförhållning du har, desto bättre!

Om det blir för dyrt…

Pengar kan vara en käpp i hjulet för många intressanta arrangemang – men lugn! Om det du gör är vettigt så brukar man kunna lösa detta på något sätt. Har det med spel att göra är Sverok perfekt! Där kan man antingen bilda en förening och få pengar för sina medlemmar, eller så kan man söka pengar för ett enskilt projekt. Har det med utbildning av något slag att göra, t.ex. en studiecirkel i svartiska eller en sömnadskurs för lajvkläder, så är studiefrämjandet bra! Om du tillhör en lite större förening, t.ex. Catahya, så kan man ofta be föreningens styrelse om lite pengar för ett visst arrangemang (förutsatt att detta kommer att drivas i föreningens namn). Det finns dessutom olika fonder att söka pengar ur, t.ex. allmänna arvsfonden. Då brukar kraven dock vara lite hårdare på att man har en vettig projekplan, att det leder till någonting konstruktivt och att man har utförlig rapport och uppföljning när det hela är avslutet.

En annan idé kan vara att ta ut medlemsavgift av sina deltagare. (Kanske inte jättepopulärt om det bara är en rollspelsträff i pappas garage, dock). Om du ska hålla i någonting som har föranmälan, och där det är viktigt att de anmälda faktiskt dyker upp – se ut att ta ut avgiften i förväg! Även om det bara är en symbolisk summa på 50:- så minskar det antalet människor som hoppar av i sista minuten. (Och tro mig – du vill inte att hela mörkeralvsklanen ska ändra sig dagen före lajvet och därmed förstöra allas intriger!)

När du behöver hjälp!

Det är alltid bra att ha ett kontaktnät med folk man kan ta hjälp av om någonting skulle krångla. Här på Catahya finns det många som har erfarenhet av att arrangera konvent, lajv, IRL-träffar och LAN så tveka inte att ta kontakt med någon – eller skriva en tråd i forumet – om det är någonting du undrar över eller vill ha hjälp med. Ditt Sverokdistrikt kan också vara bra att prata med, eller Sveroks kansli. Sverok är inte en överseriös myndighet, de flesta som är aktiva där är vanliga spelnördar precis som oss – bara det att de låtsas vara politiker. Så var inte rädd för att prata med dem, de är ingen elit som står högre än alla anda! De flesta är aktiva i spelföreningar som är bra mycket mindre än Catahya vid sidan av sina sverokuppgifter.

Kommuner, studieförbund och andra ungdomsorganisationer brukar kunna hjälpa till med mycket :) Samma sak gäller stora spelföreningar. En annan sak som kan vara smart, om du inte vill arrangera något jätteorginellt och nyskapande, är att tänka efter: Har någon annan gjort det här före mig? Vill du anordna ett spelkonvent? Skicka ett mail till GrottCon-generalen! Vill du anordna ett lajv? Ring Enhörningens kansli (säga vad man vill om deras seriositet, men de har erfarenhet!) Jag är ganska säker på att de flesta är trevliga och gärna svarar på frågor – och om de inte är det så är det bara att maila någon annan istället. Det skadar inte att fråga!

Bra att ha-lista:

Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.
RF Goodgame – sysslar med dataspel.
Lajvsverige – För främjandet av lajv i Sverige.Lajvnorr – Bra för lajv i norrland!
LSU – Har en lista över massor av bra ungdomsorganisationer, om det skulle vara så att man vill göra något som inte är relaterat till spel.
Stockholms Ungdom – Mycket bra om man vill arra något i Stockholm!
Studiefrämjandet.
ABF – Också bra för studiecirklar.

Hjälp gärna till att göra listan ännu längre, och tveka inte att fråga om du behöver hjälp med någonting! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *