Exploatering av vår Fantasi?

22 september 2004

Kortirion, studerande vätte och bard häver ur sig sina cyniska synpunkter om marknaden, kapitalismen och den ständiga växande exploateringen av den fantasi som en gång låg inbakad I våra egna sinnen.

Har vi gått för långt I vår jakt efter ett visualiserande att vi tar en persons visioner som det allmängilltiga?
Om ni anser att jag är ett negativt kadaver bör ni inte läsa mer, följande artikel innehåller mycket cyniska och förbittrade tankesätt om den mänskliga girigheten och dess effekter på sin omvärld..
Så var det dags igen för min katatoniska vandring längs med artikelskrivandets eviga väg, idag tänkte jag filosofera lite runt den nya våg av fantasy hysteri som brutit ut i samhället och dess konsekvenser för framtiden.
Vad jag kan se i dagens samhälle är ett ökat utbud av allt vad dagens fantasy har att bjuda på, innan sagan om ringen filmerna fanns det inte en sagan om ringen figur att köpa i leksaksaffärerna som istället dignade av soldater, robotar och annat suspekt.
Men när filmerna släppts var det som om någon rammat systemet med en bulldozer och hyllorna svämmade över med Gandalf action figurer som kan veva på sin stav och slå frodo om han försöker använda ringen i egna pubertala syften, helt plötsligt tvingades jag se en avgjutning av Orlando Blooms babyansikte vart jag än vände mig och jag frågade mig själv tyst “Vart har fantasin tagit vägen.”.
Mitt i denna kult av idoldyrkan och glamour har helt plötsligt dom ideal som jag såg som så viktiga, fantasin och dess oändliga möjligheter, tynat och förvandlats till en kommers där det gällde att tjäna så mycket pengar som möjligt på en död mans fantasi.

Och det är just detta som äcklar mig, nu vet inte jag hur Tolkien hade reagerat i sin gudomlighet men personligen hade jag blivit äcklad om någon hade så till det yttersta våldtagit mitt livsverk genom kapitalism och girighet.
Jag betackar mig för den form av fantasy som genom synliga intryck försöker modellera upp en bild i mig hur den och den karaktären skall se ut, en fantasi kan aldrig kläs i kött, den kan bara tolkas.
Peter Jackson, som jag mer eller mindre har förlåtit efter alla dessa år gjorde en sådan tolkning, och visst, han kanske uppskattar unga pojkar (Legolas) mer än brutala kaerlar (Gimli) och ger dom roller därefter, men fy för fan vad jag spottar på den visionen.
Legolas är ju ett spädbarn (alviskt sett) och föga något mer än en brat enligt min synvinkel ändå porträtteras han som någon slags elitalv som dräper orcher, troll ja till och med olifanter på löpande band medans Gimli, den stolta krigaren får rollen som någon slags familje underhållare när han egentligen skall vara den griniga dvärgen som mejar ner orcher som vete.
Och även nu efter filmerna sitter det i sig, hyllorna dignar med Sagan om Ringen prylar och alla orättvist placerade längst fram så att alla kan få veta att japp, så här ser Gimli ut, för det har PJ sagt.

Gamla PJ, om jag kunde bygga en tidsmaskin skulle jag åka tillbaka och hjärntvätta dig så att du blir sopgubbe istället för regissör så räddar du åtminstonde en människa från att sitta här och skriva sarkastiska artiklar, men nu är så inte fallet.
En annan reaktion omvärlden fått efter Sagan om Ringen fimerna är att fantasy som förr sågs som nördigt numera är allmänt accepterat, jag menar, vart fan får dom alla sina ideal ifrån?
Och för att fortsätta skulle jag vilja veta vart alla rollspelare legat och gömt sig någonstans, från år 2000 har antalet rollspelare och lajvar förökat sig lavinartat i Sverige, jag minns på tiden när vi knappt kunde få ihop en spelgrupp för att det verkade fånigt och barnsligt tills idag då man blir översvämmad av spelare…
Världen går mot en mer fantasy inspirerad kulturell revolution, på gott och ont, detta är vad jag anser är fördelar och nackdelar, så har ni synpunkter, dropline!

Det positiva är:
-Mer litteratur
-Fler rollspelare/lajvare
-En öppenhet för fantasy som inte fanns tidigare
-Större utbud av influenser
-Möjligheterna för ungdomen ökar

Det negativa är:
-Spamning av kommersiellt skit (Actionmen, “Lär dig tolka Sagan om Ringen”, etc,etc)
-Exploatering av vår fantasi
-En uppsjö av kassa författare att drunkna i! (tips för undvikande – catahyas bokrecensioner)
-En satt norm som skulle kunna uppstå runt vad fantasy är

Detta är givetvis bara mina egna negativa och förbittrade tankar över att jag inte kan kontrollera det samhället som jag lever i, men på något plan känns det ändå som om det börjar spåra ur.
Med ökad girighet och insyn på det mänskliga psyket suger företagen mer och mer pengar ur en redan urlakad civilisation och det är det som barden i mig hatar, en saga skall inte kosta, den skall upplevas med alla sinnen men ändå inte.
Det finns inget bättre än en saga berättad i gott sälskap runt en eld vid blot tider, när månen faller ner bakom skogen och man kan sitta där drickandes en öl och insupa hela atmosfären runt berättandet, en bra berättare än oftast många gånger bättre en bok.
Kanske borde vi här i norden gå tillbaka i tiden, till den eran då bardens yrke fortfarande var ett viktigt, idag kan man vara glad om man får jobb på någon krog här och där, och det är sällan publiken är av den kvaliten man vill ha, allt för ofta blir det irländska ölhävar sånger och alldelles för sällan en episk saga av den fantastiska proportionen som man vill uppnå.
Kontentan av denna artikel bygger nog på det som så många nya läsare av fantasy har missat, fantasin inombords är vad som skall sätta gränser och inte den tråkiga materiella verkligheten utanför, Orlando Bloom är inte Legolas (det är sant, jag ljuger inte).
Fantasy är liksom dom gamla folksagorna något som skall upplevas inombords, inte utanför, så istället för att se på sagan om ringen på bio går jag helre på en pub och hör på en bards berättelser om hjältar och drakar eller plockar med mig en fin gammal bok ut på ängen och låter min fantasi ta mig dit PJ aldrig någonsin kan ta mig, till det sanna middle earth, för det bär jag alltid med mig, inombords…

//Kortirion af Skal… Bard, vätte och idiot…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *