Fördomarna om rollspel – del 1

18 januari 2003

Många tidningar har den senaste tiden skrivit om rollspel som om det vore det värsta man kunde göra i sitt hemska liv. Den här artikeln tar upp många av de brister och fel som medierna har gett den senaste tiden och de senaste åren.Fördomarna om rollspel.
Del 1
Medierna

När jag för ett tag sedan fick förfrågan om jag inte kunde göra en artikelserie om rollspel och fördomarna mot rollspel så tackade jag med glädje ja, dock utan att ha någon aning om hur det egentligen ser ut. Tyckte dock att det verkade intressant och började kolla lite på nätet och på mitt lokala bibliotek. Vad tycker egentligen folk om rollspel och lajv? Och vad skriver tidningarna?

Dagen efteråt så fick jag svaret på åtminstone fråga två. Marcus Noréns huvud hittades fastfruset på isen i en å i centrala Halmstad, efter några dagar så började tidningarna anklaga olika former av rollspelande, men främst vampyrlajv där Marcus enligt uppgift hade varit aktiv, för att vara den utlösande faktorn för ett rituellt mord av Marcus. De tidningar som var hårdast på var Expressen och Aftonbladet. Jag lade märke till när jag läste olika tidningar att de mer seriösa tidningarna såsom DN och SvD hade oftast en mer objektiv bedömning samtidigt som Expressen och Aftonbladet helt förvrängde citat och regler. Sverok har gjort en sammanställning på alla de fel som gjorts på den här sidan. Jag rekommenderar att du tar dig en titt på den eftersom den visar på många fel som media gjort vid det här fallet och vid många andra liknande fall och som säkert kommer att komma.

Många medier är som vanligt väldigt kritiskt mot allt vad ungdomskultur är och det kan ta väldiga proportioner. Det finns bl.a. en bok av Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt, två så kallade experter på rollspel och levande rollspel På baksidan av boken kan man läsa detta: “Författarna till De övergivnas armé visar hur rollspelen förmedlar idéer om avancerat våld och tortyr, sadistiska terror- och avrättningsmetoder och sprider rasism och kvinnoförakt” och det finns mer. Men jag skulle få er att gråta om jag skrev ut fler. Tur nog så finns det en vänlig själ som har satt ihop en sida med många av de fel som finns i boken (jag tror dock inte att någon orkar sätta sej ner och göra en fullständig förteckning över alla fel som finns där) här. Just Didi och Björn är kända för att ha gått ut i artiklar och insändare för att smutskasta allt som har med rollspel och levande rollspel att göra. Många tidningar har också använt deras bok som källa. Även rollspelskritiska politiker har refererat till boken.

Som med de flesta ungdomskulturer så blir alltid medierna oroliga och brukar oftast ge sej på de mest konstiga saker. Mycket av detta bygger troligen på okunskap, så även i detta fallet. Troligen har ingen av de journalister som sågat rollspel och varnat för dess konsekvenser någonsin rört ett rollspel, än mindre spelat något. Dessa fördomar kan jämföras med de flesta former av rasism och liknande saker. Oftast helt utan verklighetsförankring, man tar lösryckta citat eller handlingar och pekar dem emot hela rörelsen och/eller gruppen.

Egentligen är medias bild inte ett problem, men media ger alltid en bild av någonting och många människor tror på detta, dock måste det erkännas att många medier har gett en både positiv och rättvis bild av rollspel och levande rollspel. SVT sände ett reportage för länge sen om levande rollspel där man hade besökt ett lajv. DN skrev om lajvet Rökelse 2 m.m. och även Aftonbladet har skrivit mycket positivt om rollspel och lajv. Nej, vad medierna tycker är inte så farligt. Snarare är det kanske så att människors fördomar är värre och att föräldrar m.m. kan t.o.m. förbjuda rollspel för sina barn, eller dylikt. Detta kommer att tas upp i nästa artikel.

Detta var den första delen i min artikelserie om fördomarna mot rollspel och levande rollspel, dock har jag inte haft speciellt mycket att gå efter, så till nästa artikel skulle jag vara glad om ni skrev ett mail och berättade om just dina upplevelser om vad folk i din närhet har tyckt om rollspel och vad du har sett i tidningarna. Skicka också kommentarer och alla sorters åsikter, antingen till durin@home.se eller till min mail här på Catahya. Nästa artikel kommer alltså att handla om folk i allmänhets fördomar mot rollspel. Till dess, Namarië.

/David Hammarström, rollspelare och nörd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *