Föreningsordlista

16 augusti 2004

Någonsin undrat vad alla de där orden egentligen betyder? Här kommer några förklaringar.Motion

Egentlig betydelse: Hemligheten bakom Glorfindels hälsa och järnfysik. Varje vecka brukade han leta upp en drake och bita den i svansen så hårt han bara kunde för att få motivation att springa långt riktigt fort.

Alternativ betydelse: Förslag från en medlem i föreningen till dess styrelse (förslagsvis genom ett styrelsemeddelande) angående någonting man tycker det behöver beslutas om, eller till föreningens årsmöte om man till exempel tycker att stadgarna borde ändras.

Årsmöte

Egentlig betydelse: Den offerfest som Vesthems trollkarlar årligen firade till Kahunas svans ära, då man offrade älvor och tillfångatagna människobarn.

Alternativ betydelse: Föreningens årliga möte som kan bestämma om till exempel ändringar av stadgarna. Även det tillfälle då man väljer styrelse, valberedning och revisor(er) samt beslutar om budget och verksamhetsplan. Även övriga motioner från medlemmarna kan behandlas här. Föreningsmedlemmarnas största chans att säga sitt, då allas röster är lika mycket värda. Om beslut som överstiger styrelsens befogenheter måste fattas akut kan man även ha ett icke ordinarie extrainkallat stormöte.

Stadgar

Egentlig betydelse: De pelare av trollkött på vilka “ön” Atlantis vilade. När en modig bakterie efter 348 orörda år till slut vågade sig på att smaka, stanken till trots, beredde det vägen för den nedbrytningsinvasion som skulle få pelarna att rasa samman och ön att försvinna i havet. Även anledningen till att atlantisborna nästan helt saknade luktsinne.

Alternativ betydelse: De regler som bestämmer hur föreningen skall styras och så vidare.

Styrelsen

Egentlig betydelse: En korrupt skara maktgalna föreningsmedlemmar som med hot, mutor och andra skumma medel skaffat sig makten över Catahya för att kunna roffa åt sig föreningens pengar och stoppa i egen ficka.

Alternativ mening: Se ovan. Även föreningens “regering” (och parlament) som väljs på ett år. Sammanträder i öppna styrelsemöten över IRC en gång i veckan, där alla får vara med och säga sitt för att påverka.

Valberedning

Egentlig betydelse: Murgoiskt redskap för att bereda valhud. Tillverkas av alornska jungfrurs kranier.

Alternativ betydelse: De som inför årsmötet har i uppdrag att plocka fram förslag till styrelse, valberedning och revisorer.

Revisorer

Egentlig betydelse: En sällsynt vampyrart som lever av att suga energin ur människor genom att hitta småfel och missade paragrafer. Allergiska mot gummi, latex och hästhår.

Alternativ betydelse: De som kontrollerar att styrelsen sköter sitt jobb och att till exempel ingen förskingring av föreningens pengar förekommer.

Verksamhetsplan

Egentlig betydelse: Orchisk trivselanläggning. Stor, plan yta som kan användas för slagsmål, stider, poesiläsning eller liknande orchiska nöjen. Den första verksamhetsplanen sägs ha varit Rohan, efter erövringen i den tolfte åldern.

Alternativ betydelse: Vad föreningen skall göra under året. Se ett exempel här, så förstår ni nog. Bestäms av medlemmarna på årsmötet och skall genomföras av styrelsen under året.

Budget

Egentlig betydelse: Legendariskt slagsvärd som tillhörde kung Hlewagastir III. Dess inneboende magiska krafter vaknade när det berörde blodet från oskyldiga får, vilket fick Hlewagastirs hov och krigsfölje att ständigt omge sig med de ulliga kreaturen (vilket i kombination med härskarens barnlöshet ledde till vissa illasinnade rykten, red. anm.).
  Kung Hlewagastirs imperium blev ett av sin tids mest fruktade, men dess gränser nådde aldrig utanför slätternas jordbruksmark.

Alternativ betydelse: Plan för vad man skall göra med föreningens pengar under året, hur mycket olika saker får kosta helt enkelt. Exempel.

Verksamhetsår

Egentlig betydelse: Uråldrig inuitisk straffmetod för grova brott. Den gick ut på att sätta den dömde som ordförande i någon av de föreningar samhället var uppbyggt runt (säg valjaktsföreningen) och på så sätt hålla honom verksam i ett år.
 De flesta som fick straffet tog livet av sig under de första månaderna.

Alternativ betydelse: Den period (ungefär ett år) mellan två ordinarie årsmöten under vilken föreningen skall göra det som har bestämts på årsmötet, den period styrelsen sitter och så vidare – jämför med ett kalenderår, som sträcker sig från 1/1-31/12.

Ytterligare ord som förtjänar en förklaring? Meddela mig, så lägger jag till dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *