Förväntningens Hysteri…

19 december 2003

Så har den tredje filmen i trilogin om härskarringen haft premiär och i mitt stilla sinne undrar jag om den makabra hysterin som piskats in i världens folk kommer att tyna för att sedan helt försvinna eller om det är en trend som är här för att stanna…
Gud —>
Sagan om Ringen har för mig alltid vart en helt underbar saga, en magisk bok som till brädden är fylld med magi, fantastiska äventyr och framför allt en berättar konst som dog den 2 september 1973.
Jag har länge ställt mig på tvären till filmatiseringen av detta mästerverk och jag har mer än en gång fräst åt saker och ting i filmerna som jag verkligen avskydde.
Så nu när jag har beskådat alla tre filmerna i fullspäckade biosalonger fulla med störande moment som personliga kommentatorer och prasslande med chips har jag i mitt undangömda sinne kommit fram till följande fakta.

Filmerna må vara otroligt välgjorda och i stort helt fantastiska men det finns även en hel hög med fruktansvärda fel, ett utav dom som jag störde mig mest på var Easterlings (tack för rättningen, skyller på sömnbesvär efter att ha sett filmen…).
I film nr 2 får man se hur en hel Legion med Easterlings marscherar in genom svarta porten och hur en nästan upptäcker Frodo och Sam som räddar sig undan upptäckt med sina alv kappor.
Vart tog denna eminenta här vägen? Den deltog varken i slaget vi svarta porten eller vid Minas Tirith, ett mirakel som inte ens Sauron skulle kunna genomföra.
Visserligen kommer den antagligen att delta i någon svindyr Directors Cut som man kan köpa tillsammans med en övermänskligt stor box med allt du kan drömma om för en kasse pengar.
En positiv sak med filmerna är att det som var med verkligen var detaljrikt, jag älskade den tunga rytmiska sången när dom rullade fram Grond för att meja ner muren och enternas invasion av Isengard är oförglömlig.

Men det största negativa är att drömmen på något sätt går till spillo för kapitalet, förr i tiden läste man Sagan om Ringen för att det var en bra saga värd att läsas om och om igen för dess fantastiska berättelses skull.
Idag är det inte mer än en kapitalistisk marknad, och hysterin är total.
Jag sålde personligen dom fyra premiärbiljetterna jag fått tag på för närmare 350kr styck till ett par lyckligt lottade dårar.
Dels för att jag inte ville sitta omringad av en hel skolklass och se filmen och dels för att jag inte är dummare än alla andra som drar nytta av den kapitala hysterin som uppslukar filmatiseringen.
Sagan om Ringen är idag en miljard industri som pumpar ut Action Figurer, Tv-spel, Handdukar och fan vet vad mer dom kommer på, magin har sugits ut av girigheten.

Nej jag kastar ifrån mig omvärldens kritik och ger filmatiseringen 3 av 5 i betyg.
Varför? Jo det skall jag berätta…

 • Allt för många personliga ändringar på en saga som mått bäst av att hållas intakt.
 • Blotta mängden av misstag i filmerna som en Tolkien nörd så lätt upptäcker var katastrofala, Faramirs identitetskris t.ex..
 • Miljöerna var en av dom ting som räddade upp filmen, underbara platser som verkligen talar till ens hjärta och fantasi, även en helt magisk koreografi.
 • Vissa rolltolkningarna var katastrofala, istället för en vis krigare som Gimli är i böckerna blev han framställd som en bohem av stora mått, Legolas kommer jag inte ens tala om i mening att mitt förakt skulle få för stort svängrum.
 • Variationen på orcherna, ytterligare ett vinnande kort, uruk-hai såg ut som dom skall och dom vanliga urukerna från Mordor var underbart gjorda, jag bockar och bugar för detta mästerverk. Dock en anekdot, Moria orcher är inte katt/ap hybrider, omöjliga och groteska klättrings scener undanbes…
 • Segdraget slut, om dom nu skulle ta bort slutstriden i Fylke så varför lade dom då in 3 timmars sentimentalt slut segt som tuggummi istället, jag hade mycket hellre sett en scen där den sista båten lämnar grå hamnarna och en mäktig berättar röst avslutar med en epilog.
 • Gollums dödsscen var bland det mest tragiska jag sett, från att vara en perfekt dator animerad medkaraktär blev han en plastig stenhård kille som inte verkar lida av att sjunka ner i lava som dessutom är varmt nog att förgöra den enda ringen.
 • Ingen epilog om vad som händer efter att Aragorn satts på tronen, borde vara en självklarhet att dom tar med det eftersom han är en av dom största karaktärerna i sagan, men uppenbarligen var det roligare att filma hober.
 • Nu låter jag antagligen gnällig, men hur kommer det sig att all utrustning som försvinner alltid återkommer, Alv kapporna stjäls i Mordor av skumma orcher, ändå har dom samma kappor på sig vid scenerna i grå hamnarna, Gandalfs stav som Saurman tar hand om återvänder skumt nog lite senare etc. etc.

  Min lista skulle nog kunna bli bra mycket längre, men detta är en artikel och inte en propaganda kampanj så jag håller mig kort, jag är väldigt besviken på att en filmatisering som började så otroligt bra får ett så snöpligt slut.
  Men som jag sade för 4 år sedan när filmen först kom på kritan, det är omöjligt att göra en film på en sådan otroligt bra saga som härskarringen, och trots alla mina klagomål är jag glad att det är gjort, för nu kan jag återgå till mitt vanliga sätt att njuta av Tolkiens sagor.
  Med en pipa tobak under ett träd på en sommaräng, drömmande om midgård, stora härar, heroism och hjältedåd, för den bästa filmatiseringen kommer jag alltid ha i min egen fantasi…

  //Kortirion

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *