Historien om Catahya

13 december 2002

För länge, länge, länge sedan i en nu bortglömd ålder i ett land få vill nämna, bestämde sig fem grabbar i sina sämsta år, för att göra något ovanligt onyttigt med sina liv. Här är historien om hur det hela gick till och hur det slutade…Få är det som ännu minns dagen då det hela började, men tack vare att historien har gått vidare från far till son i flera generationer har vi nu kunnat samla en hel del olika berättelser som gjorde en sammanställning möjlig om hur hela spektaklet startade…

Någon gång år 28 efter Tolkien:
Det hela började troligtvis en dag då Alfred satt ensam i sitt rum i närheten av datorn. Det var sent på kvällen och han var mycket trött efter en lång dag av arbete. Under denna tid jobbade han som skribent på en sida kallad Kortirion, som var ägnad åt hans stora intresse fantasy. Även om han levde ett gott liv så var det ändå något som inte var tillfredställt inne i hans gamla skalle. Men då han satt som mest avslappnad, med benen upp på skrivbordet och rökandes på sin pipa klottrade han obetänksamt ner en liten mening på ett tomt papper: ”Vad skulle hända om man lade ihop flera bra men mindre fantasysidor till en stor istället för att konkurrera med varandra?” Fundersamt tittade han på texten han råkat skriva. Idén fortsatte att gro inne i hans hjärna och tillslut bestämde han sig för att ta reda på om det gick. Genast letade han upp de andra bra sidorna han brukat besöka och mejlade dem. Det första positiva svaret fick han från den hetlevrade Mattias som under denna tid jobbade på Alven. Sen dröjde det inte länge fören också den nostalgiske Anders från Fantasykammaren/Ambaron också tog mod till sig och hoppade in i samarbetet med huvudet före. Christer som redan var bekant med Alfred blev också tillfrågad men var först lite tveksam till att lägga ner Drakar & Alver för att kunna ha mer tid över till att samarbeta. Tillslut gav dock även han med sig och gick med i spelet. Nu var deras första trupp samlad och alla hade de olika kunskaper att dela med sig av för att kunna starta planerandet på den ”Ultimata” sidan.

Lite senare… men fortfarande år 28 efter Tolkien:
På ett hemligt/privat forum på Alven skrev de ner sina planer som till en början var ödmjuka och inte alltför stortänkta men dagarna gick och alla började de bli mer och mer giriga och maktgalna. Mattias blev tillslut orolig och fick sätta en gräns och talade förstånd med Alfred då han nämnde onda planer på världsherravälde. Två stora frågor hade vi nu fortfarande obesvarade: ”Vad ska vi inrikta oss på” och ”Vad ska vår sida heta?” Den första frågan blev snabbt besvarad: Allt om fantasy! Men den andra var desto klurigare. Mattias kom på en grund då han ordagrant lär ha sagt: ”Namnet borde vara något originellt fast enkelt att minnas…”. Alfred instämde: ”…ska försöka komma på något grymt… som du själv sa: ’Som man minns!’”. Det verkade som ödet ville vara ironiskt för inte långt senare bestämde de sig för att ta något namn från asatron. Mattias tyckte att Odens korpar Hugin och Munin var väldigt fantasyaktiga. Vad som fick dem på fall var ju dock när de kom på att Munins namn betydde just ”Minne”. Så nu forsade namnförlag upp och det verkade som de i alla fall bestämt sig om att det skulle ha och göra med korpar. Exempel, Minne & Tanke ( Tanke var ju betydelsen på Hugin), Crebain (Tolkiens ord för kråkliknande fåglar). Valet blev Minne & Tanke. Nu började de komma fram med hur sidan skulle se ut och olika designers lades fram. Hela affären gick tyvärr (eller som tur är?) i stöpet när Mattias en dag bara fick för sig att Minne & Tanke helt plötsligt inte passade herr Fisförnäm. Tillbaka till början. De var fortfarande inställda på ett namn som hade med korpar att göra men eftersom de led av idétorka så började de leta inspiration i olika fantasybilder. Fyndet blev en känd bild av Bruce Pennington där man ser en mystisk man gå uppför en kulle där ett flertal korpar flyger. Den mannen tyckte de såg stentuff ut men vad hade han med korpar att göra? Någon fick en snilleblixt och med lite finess och lurighet tog de fram det alviska namnet Catahya. Förslaget välkomnades med hurrarop och stående ovationer och namnet gick genast upp på förstaplatsen i Europe top 20 listan. Och ni som fortfarande inte förstår vad namnet har med korpar att göra… Var lugna… Det vet inte de heller. Men som tur är kommer det avslöjas i sinom tid i deras novell: Korpens budbärare… Glömde jag berätta att det var ungefär vid detta stadiet som ännu en musikalisk stolle vid namn Niklas hoppade in i hela projektet? För övrigt är han webmaster på Koblod.

Nästan ett år senare… År 29 efter Tolkiens tideräkning:
Och så vitt vi vet lever dessa fantasytokar fortfarande lyckligt… förhoppningsvis i alla sina resterande dagar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *