Historien om Catahya – Extended version

19 augusti 2004

För länge, länge, länge sedan i en nu bortglömd ålder i ett land få vill nämna, bestämde sig fem grabbar i sina sämsta år, för att göra något ovanligt onyttigt med sina liv. Här är historien om hur det hela gick till och hur det slutade…Få är det som ännu minns dagen då det hela började, men tack vare att historien har gått vidare från far till son i flera generationer har vi nu kunnat samla en hel del olika berättelser som gjorde en sammanställning möjlig om hur hela spektaklet startade…

Någon gång år 28 efter Tolkien:
Det hela började troligtvis en dag då Alfred satt ensam i sitt rum i närheten av datorn. Det var sent på kvällen och han var mycket trött efter en lång dag av arbete. Under denna tid jobbade han som skribent på en sida kallad Kortirion, som var ägnad åt hans stora intresse fantasy. Även om han levde ett gott liv så var det ändå något som inte var tillfredställt inne i hans gamla skalle. Men då han satt som mest avslappnad, med benen upp på skrivbordet och rökandes på sin pipa klottrade han obetänksamt ner en liten mening på ett tomt papper: ”Vad skulle hända om man lade ihop flera bra men mindre fantasysidor till en stor istället för att konkurrera med varandra?” Fundersamt tittade han på texten han råkat skriva. Idén fortsatte att gro inne i hans hjärna och tillslut bestämde han sig för att ta reda på om det gick. Genast letade han upp de andra bra sidorna han brukat besöka och mejlade dem. Det första positiva svaret fick han från den hetlevrade Mattias som under denna tid jobbade på Alven. Sen dröjde det inte länge fören också den nostalgiske Anders från Fantasykammaren/Ambaron också tog mod till sig och hoppade in i samarbetet med huvudet före. Christer som redan var bekant med Alfred blev också tillfrågad men var först lite tveksam till att lägga ner Drakar & Alver för att kunna ha mer tid över till att samarbeta. Tillslut gav dock även han med sig och gick med i spelet. Nu var deras första trupp samlad och alla hade de olika kunskaper att dela med sig av för att kunna starta planerandet på den ”Ultimata” sidan.

Lite senare… men fortfarande år 28 efter Tolkien:
På ett hemligt/privat forum på Alven skrev de ner sina planer som till en början var ödmjuka och inte alltför stortänkta men dagarna gick och alla började de bli mer och mer giriga och maktgalna. Mattias blev tillslut orolig och fick sätta en gräns och talade förstånd med Alfred då han nämnde onda planer på världsherravälde. Två stora frågor hade vi nu fortfarande obesvarade: ”Vad ska vi inrikta oss på” och ”Vad ska vår sida heta?” Den första frågan blev snabbt besvarad: Allt om fantasy! Men den andra var desto klurigare. Mattias kom på en grund då han ordagrant lär ha sagt: ”Namnet borde vara något originellt fast enkelt att minnas…”. Alfred instämde: ”…ska försöka komma på något grymt… som du själv sa: ’Som man minns!’”. Det verkade som ödet ville vara ironiskt för inte långt senare bestämde de sig för att ta något namn från asatron. Mattias tyckte att Odens korpar Hugin och Munin var väldigt fantasyaktiga. Vad som fick dem på fall var ju dock när de kom på att Munins namn betydde just ”Minne”. Så nu forsade namnförlag upp och det verkade som de i alla fall bestämt sig om att det skulle ha och göra med korpar. Exempel, Minne & Tanke ( Tanke var ju betydelsen på Hugin), Crebain (Tolkiens ord för kråkliknande fåglar). Valet blev Minne & Tanke. Nu började de komma fram med hur sidan skulle se ut och olika designers lades fram. Hela affären gick tyvärr (eller som tur är?) i stöpet när Mattias en dag bara fick för sig att Minne & Tanke helt plötsligt inte passade herr Fisförnäm. Tillbaka till början. De var fortfarande inställda på ett namn som hade med korpar att göra men eftersom de led av idétorka så började de leta inspiration i olika fantasybilder. Fyndet blev en känd bild av Bruce Pennington där man ser en mystisk man gå uppför en kulle där ett flertal korpar flyger. Den mannen tyckte de såg stentuff ut men vad hade han med korpar att göra? Någon fick en snilleblixt och med lite finess och lurighet tog de fram det alviska namnet Catahya. Förslaget välkomnades med hurrarop och stående ovationer och namnet gick genast upp på förstaplatsen i Europe top 20 listan. Och ni som fortfarande inte förstår vad namnet har med korpar att göra… Var lugna… Det vet inte de heller. Men som tur är kommer det avslöjas i sinom tid i deras novell: Korpens budbärare… Glömde jag berätta att det var ungefär vid detta stadiet som ännu en musikalisk stolle vid namn Niklas hoppade in i hela projektet? För övrigt är han webmaster på Koblod.

Nästan ett år senare… År 29 efter Tolkiens tideräkning:
Och så vitt vi vet lever dessa fantasytokar fortfarande lyckligt… förhoppningsvis i alla sina resterande dagar…

Extra material:

Datum: 2002-07-?

Förord: All text är sen grunden dokumenterade av Incánus och är i sin originalform med undantag av rättning av stavfel och särskrivningar samt censurering. Ifall ni inte känner igen namnen Bolion och Elfendale beror det på att de numera är kända som Mars respektive Kheryn. Och ifall ni inte känner igen namnet Incánus så beror det nog på att ni är lika schizofrena som honom och ni kan därför sluta läsa nu för ni lär ändå inte komma ihåg någonting ni läst när ni är klara.

Incánus: Det blev visst bara jag och Bolion som fick snacka lite igår angående våra planer. Jag var dock själv en halvtimme försenad men kanske kan vi fixa något privat forum till oss eftersom det kan vara lite svårt för alla att komma online samtidigt? Någon av er som kan göra något enkelt och snabbt, där lösenord krävs? Hur som helst, det jag och Bolion igår diskuterade i korta drag var om någon skulle vara huvudansvarig? Typ den som gör de slutgiltiga bestämmelserna efter att ha frågat alla andra om vad de tycker och i så fall vem? Sen behöver vi någon som fixar en huvudserver åt oss som grund. Därefter kommer avdelningar delas ut (Tex. Bolion tar hand om fantasymusik och bygger upp en sida för det som ska likna grundsidan. Och Elfendale gör en om böcker… vilket vi får bestämma själva sen) och när de är klara läggs de upp på huvudservern. Jag och Bolion tyckte väl grönt skulle vara mest passande som bakgrundsfärg men det kan ju omdiskuteras när vi fått en större grund. Vi söker ju också ett namn som sagt och de förslag vi hade uppe var att antingen bara hitta på ett (Typ Svarta Månen) eller till och med hitta på ett eget ord (ex: Goswami) och sen säga att det betyder Magins Hemlighet eller liknande… det kan ju vara kul på sitt sätt… och originellt. Vad som ska vara vårt huvudinriktning och vad vi mest ska behandla kan vi ju ta upp senare, det jag tycker är viktigast är att få en grund. Och när vi har ett namn kan vi ju fixa någon speciell logga som symboliserar det namnet (för ovanstående exempel: en svart måne). Viktigt är också att komma med många förslag så vi kan välja det bästa. Men har vi nu någon som kan fixa ett privat forum åt oss och sen någon som kan ha huvudservern hemma?

Elfendale: Och namnet borde vara något originellt fast enkelt att minnas. Svarta Månen är lite, tja, vanligt. Det borde också vara lite… internationellt. Goswami låter som en afrikansk savann.

Incánus: Namnen jag gav var bara löjliga förslag. Ska försöka komma på något grymt, som du själv sa: “Som man minns!”

——————————————————————–

Incánus: Idag träffades också jag och Elfendale på nätet och det verkade som ödet ville att vi skulle finna ett namn, för medan vi förgäves försökte komma på något namn frågade jag Elfendale om vi inte skulle ta något som anspelar på asatron, hans svar blev att Odens korpar Hugin & Munin var väldigt fantasy aktiga, och när jag slog upp en faktasida upp täckte jag ju att Munin betyder just “Minne” (är det en slump att jag sa just: “Som man minns!” Vi tycker dock bara att vi kan ha korparna som maskotar och logo, och att sen namnet på sidan antingen blir Minne & Tanke (Hugins namn) eller att vi döper sidan till Oändlighetens träd (deras påhittade boning).

Incánus: Detta är vad han och jag kom fram till så nu vill vi gärna höra vad ni andra tycker?

Ur Eddan:

Två korpar sitta på hans axlar och säga i hans öron alla tidener som de få se eller höra.
De heta Hugin och Munin.
Dem sänder han i dagningen ut att flyga över all världen, och vid dagvardstid komma de åter, och därav blir han underkunnig om många tidener.

Elfendale: Jag tycker faktiskt att “Minne & Tanke” låter mycket svårtuggat nu. Något kortare och snabbare vore att föredra.

Incánus: Jag gillar Minne & tanke för dess originalitet men har du nåt bättre i tankarna så släng det ur dig så kan vi ju välja. Alternativ är ju Crebain… ett ord Tolkien använde för kråkliknande spionfåglar i sina böcker.

Elfendale: Crebain? Låter som något… något… något konstigt. Men jag tycker det borde vara ett enda ord.

——————————————————————–

Incánus: Vad som redan verkar vara valt är ju Minne & Tanke. Men bara för att lägga till något som jag och Elfendale kom på sent i går natt är följande, och vi har till och med lite mystik med i det.

Catahya – Korpens budbärare (Catahya är [Censur] och betyder [Censur]). Så till idén har jag beställt en bild av vår kanske kommande illustratör., att göra en vacker bild inte alltför olik följande länk:

Pennington

Som vi då kan ha som logo. Detta är dock som sagt bara ännu en möjlighet eftersom vi alla förhoppningsvis vill ha det bästa måste vi ju lägga fram så många idéer som möjligt. Så vad säger ni?

——————————————————————–

(Tyvärr har vi ingen mer text dokumenterad men behöver vi säga att det sista förslaget klubbades igenom? ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *