Internfördomar

18 augusti 2003

Lajvande och rollspelande verkar som en ganska så integrerad hobby, inte sant? Inte kan väl rollspelare ha fördomar mot rollspelare? Eller?Det finns gott om utbredda fördomar inom rollspelshobbyn, det går faktiskt inte att förneka. Först och främst finns de allmäna fördomarna mot dem som är yngre/mindre erfarna inom hobbyn, fördomar som manifesterar sig i form av något slags storebrorsbeteende från dem som anser sig äldre och klokare. Inget ont i detta, förr eller senare växer man upp.

Sedan finns fördomar uppåt i rang också. Vanliga små spelare som sitter hemma på sina rum och spelar har ofta svårt att begripa något av vad de stora pojkarna och flickorna inom Sveroks mer allmänt aktiva delar sysslar med. Vad menas egentligen med politiken, behövs sånt för att spela rollspel? Det finns även fördomar mellan rollspelare anslutna till Sverok och dem som inte är det.

Man kan ha fördomar mot konvent också. Grunden kan vara allt från att man inte vill spela med en SL man aldrig spelat med förr till att man tycker att det är otrevligt att sova i en unken gympasal med tjogtals av okända gamers av skiljda slag runtomkring.
På konvent florerar även fördomar mellan de olika sorternas besökare. Vissa åker till konvent för att träffa kompisar och spela brädspel när andan faller på, andra åker för att satsa hela helgen på att vinna Magicturneringen. Somliga är där för att hinna spela så många konventsäventyr som möjligt, kanske även vinna dem och få pris (hur man nu vinner i rollspel?), och andra är där för att få inspiration till att måla sina nya Warhammerfigurer. Rent generellt så är den stora fördomen mot kortspelare att de luktar illa (jag har dock inte känt efter), och alla vet ju att Warhammernissarna blir lite lätt sinnesförslöade av de där färgerna. De vanliga P&P-spelarna måste ju vara galna de också, som bara springer från det ena spelpasset till det andra utan att hämta andan (även om de ofta hinner fånga en kopp svart kaffe i fiket).

Fördomarna mot lajv är många och stora, bristen på mundäna bekvämligheter och detta att låtsas vara någon annan utanför det egna hemmets väggar på heltid en helg är svårbegripliga saker för den oinvigde. Men även inom lajvhobbyn finns det schatteringar. Man kan grovt dela in det hela i;
Fantasylajvare (sådana där som springer runt och leker Tolkien)
Medeltidslajvare (jäkla verklighetsfetischister)
och Vampyrlajvare (galna nattsuddare som skrämmer vanligt folk)

Inom var och en av dessa grupper finns ännu fler nivåer, till exempel;
Bofferlajvare (våldsverkare som tror sig om att vara odödliga)
Myslajvare (grilla korv och sjunga sånger kan man göra i scouterna)
eller Pryllajvare (som har veritabla berg av saker som enbart kan användas i speciella kampanjvärldar, men som inte kan hantera en mobiltelefon)

De olika lajvraserna emellan råder också viss fientlighet. Somliga spelar alltid alv, och börjar med tiden tro att de själva är lika gudomligt vackra och visa som spetsöronen, när sanningen mer är att de är små blonda våp. (För mörkalver gäller små masochistiska goth-våp.)
Orcher tenderar att vara bofferlajvare som vilt försöker förneka detta faktum när man påtalar det.
Och de som alltid spelar människor har helt enkelt dålig fantasi.

Så vad skall man då göra åt dessa vitt spridda och djupt rotade fördomar? Spela spel, förstås! Prova på så många du har tillfälle till! Åk på konvent och se hur andra gör! Byt spelgrupp ibland! Prova på något nytt! Under senaste året har jag betat av fördomar mot kortspelare (genom att inse att jag gillar Pokemon), fördomar mot Warhammerspelare (genom att skaffa en armé), till och med fördomar mot vampyrlajvare (genom att spela P&P-spelet insåg jag hur roligt det måste vara att lajva i denna mörka värld).

Men somliga fördomar tänker jag behålla… Skånska mörkalver tänker jag aldrig förlika mig med, och somliga är faktiskt alldeles för insnöade på regler eller på historisk korrekthet för att vara roliga att ha med att göra. Men detta är fördomar jag fått bekräftade minst tre gånger, och då anser jag dem berättigade.

Människan är en trångsynt varelse, men om man bara vågar prova på så kan man upptäcka att man faktiskt tycker om det man förra veckan hatade. Var lite ödmjuk bara, erkänn att du hade fel i det du sade om det där spelet. Hitta något nytt att ha fördomar mot ett tag, varför inte prova på att ha aversioner mot ägare av strävhåriga taxar ett tag? Tills du får passa en tax nån gång, vill säga. Då är det bara att byta fördomar igen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *