Klingorna från Lord of the Rings

21 januari 2003

Fantasy och materialism. Det finns ett givet samband mellan dessa begrepp. Lita på att du aldrig kommer ha FÖR mycket pengar att spendera! I denna artikel tänkte jag lovorda LotR-replikerna som massproducerats i samband med produceringen av filmerna.För alla oss fantasynördar som även är prylbögar så finns det i dagens värld många alternativ att spendera pengar på. Jag har en kompis som äger de flesta rollspel som finns utan att någonsin spela dem. En annan av mina vänner äger inte mindre än fyra olika versioner av Silmarillion. Själv är jag vapen- och rustningsfetischist av stora mått!

Företaget som tillverkat replikerna från LotR heter United Cutlery och finns i Tennessee, USA. De köpte officiella rättigheter till svärden i filmerna långt innan den första ens släpptes på biograferna. Den första serien av svärd involverade Glamdring, Sting och Witch King’s Sword, som togs emot med stor entusiasm av marknaden. I skrivande stund har även Narsil, Arwens smäckra alvklinga, den orchiska scimitaren och Strider’s Ranger Sword släppts.

Tyvärr är priserna kraftigt upptrissade här i Sverige, på Fantasia på Kungsgatan i Stockholm får man t.ex betala 3600 kr för Sting och ca 5000 för Glamdring. Ett sätt att kringgå detta är att importera direkt från USA. Där ligger motsvarande priser på ca 100-130 repektive 160-200 dollar. Dock måste ju en viss fraktkostnad till, men den är inte alltför stor. Har man otur kan man iofs tvingas betala en moms på 25% vid gränsen, men i de flesta fall slipper man säkerligen det. En annan metod är ju att åka till USA själv och beställa till en temporär adress där/köpa direkt vid källan. Även då finns risken givetvis för momsen vid Sveriges gränser, men man SKALL leva farligt :)

Vad gäller svärden då? Jo, det är avgjort bra kvalitet på dem enligt de källor jag har. Jag kan personligen intyga Glamdrings duglighet, skaffade det själv sommaren 2002. Svärden är designade för att kunna användas i re-enactment, d.v.s. kontrollerad strid med blankvapen, även om man får räkna med att de kan skadas av detta. Eggarna är inte skarpa, men man kan om man så önskar slipa dem själv. Detta innebär dock inte att de inte är formidabla vapen, med en spets som skulle kunna nagla fast ett grott-troll… ;) Men huvudsakligen är det som prydnader de ska fungera, och detta gör de utmärkt – smäckrare och läckrare svärd har jag sällan skådat…

  • United Cutlery’s hemsida om LotR-projektet
  • Medieval Weapon Art
  • Museum Replicas
  • 5StarDeal
  • Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *