Månadens visdomsord: Att läsa debuter

1 oktober 2008

Om man, som jag, vill hålla lite koll på fantasygenren så är det nog oundvikligt att en eller tio debuter hamnar på läslistan. Det går ju såklart att fråga sig vad som är skillnaden mellan en författares första och tredje bok. Bok som bok, liksom, båda kan vara lika bra, eller lika dåliga. Men så är det kanske inte riktigt. Debuten är en markering, det första steget. Och vare sig författaren lyckas eller inte så kommer den andra boken att jämföras med den första.

Recensenter har en tendens att skriva ”det är bra, för att vara en debut” eller något liknande. Jag har säkert själv gjort mig skyldig till den formuleringen. Som om debuter per automatik skulle vara sämre böcker? Nah, inte riktigt. Men de är skrivna av mer oerfarna personer (sen kan man ju fråga som om författaren som nyss gav ut bok #21 har lärt sig av sina tidigare misstag). Fast det behöver ju inte alls vara en nackdel. Författaren som inte blivit publicerad lär ju många gånger kämpa hårt för att göra sin första bok så bra som möjligt. Men det gör väl alla som skriver böcker? Jag är skeptisk. Någon som är väletablerad har råd att inte lägga ner hela sin själv i varje ord, för han eller hon har ändå en hängiven läsarkrets och den nya boken kommer att sälja ändå.

Vad skillnaden än är böcker emellan, så är det roligt att läsa debuter. Jag försöker medvetet att få in några med jämna mellanrum, på samma sätt som jag försöker läsa klassiker. Det är roligt att upptäcka en författare i början av karriären och se hur den utvecklar sig. Förutsatt att debuten är tillräckligt bra för att en läsning av andra boken ska ske, såklart.

Men var hittar man debuter och hur ska man välja mellan dem? Ibland hittar debuterna dig, helt enkelt. På sistone har det dykt upp en rad fantasyförfattare som, i alla fall inom genren (och något mer kan man ju såklart inte hoppas på), uppmärksammats. Jag tänker väl främst på Scott Lynch och hans gentlemannatjuvar, som till och med fått en svensk översättning. Joe Abercrombie kom långt med sin episka trilogi. Patrick Rothfuss fick se sin debut högt upp på bästsäljarlistorna. Brandon Sanderson gjorde ett tillräckligt gott intryck för att få skriva sista boken i Wheel of Time.

Samtliga av ovanstående (utom Lynch, kanske) skriver episk fantasy och det är väl just den typen, viss vampyrromantik och trollkarlsskolesåpor borträknade, som säljer och syns mest. Så hur hittar man andra, förhoppningsvis läsvärda, debuter? Ingen aning, faktiskt. Jag brukar snubbla över dem när jag letar andra böcker. SF-boks kataloger kan vara till hjälp ibland. Men annars är det bara mest famlande i blindo. Hittar man något så finns det troligtvis inte särskilt mycket information om boken, så det är bara att lägga ut pengarna och chansa. Det lyckas inte alltid, men tillräckligt ofta för att det ska vara värt det, tycker jag.

Fem-i-topp: Läsvärda debuter som finns recenserade på Catahya.

1. The Magicians and Mrs. Quent av Galen M. Beckett

2. The Name of the Wind av Patrick Rothfuss

3. Down and Out in the Magic Kingdom av Cory Doctorow

4. The Lies of Locke Lamora av Scott Lynch

5. The First Law av Joe Abercrombie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *