Månadens visdomsord: Bortom ärret

14 juni 2007

För inte alltför länge sedan, trädde en föräldralös pojke fram ur dunklet för att förtrolla världen. Ärrprydd, missförstådd och ensam. Med underliga förmågor som ställde till det för honom emellanåt.
Harry Potter.
Namnet kan inte ha gått någon förbi. För tio år sen påbörjade han ett segertåg av sällan skådat slag. Författaren J K Rowling blev plötsligt en kvinna med svindlande makt över andras fantasi, genom en idé hon kom på när hon fastnade med tåget.
Barn var förtjusta, vuxna köpte böckerna i särskilda upplagor så att det inte skulle se ut som om de läste barnböcker. Sedan kom filmerna som öppnade porten för ännu fler hungriga läsare.
Det finns de som säger att Potter har stimulerat en hel generations läsande. Helt klart är i alla fall att han är en viktig del i de fantasyinslag som finns i tvåtusentalets populärkultur. Att det finns människor som har vuxit upp omsvärmade av hans magiska liv och konster, läsandes tegelstenstunga böcker som borde fått dem att fasa går inte heller att betvivla.
Men tyvärr har världen ordnat det så, att allt som har en början också har ett slut. 21 juli ges släpps sista boken om den unga trollkarlen.
Sådär ett par dagar senare stannar världen för många. Alla som någon gång läst en serie böcker har upplevt det. Känslan i magen när sista ordet är läst, sista sidan vänd.
Först glädjen över att målet är nått, kanske blandat med bittra tårar eller ilska över att världen inte får vara rättvis ens när den skapats i en bok.
Sedan.
Tomheten.
Sakta sprider den sig, smygande kommer längtan tillbaka och undran om varför. Stämningen dröjer kvar, känslorna fortsätter dansa fast man redan upplevt dem.
Jag brukar kalla fenomenet bok- depression, och kan inte låta bli att undra vad som kommer att hända när så många drabbas av den i stort sett samtidigt.
Kommer folk att sjukskriva sig från jobbet, protestera med stora plakat utanför Rowlings hus, eller rentav begå massiva självmord om det inte slutar som de tänkt sig?

Jag får en klump i magen när jag tänker på det, att ett av vår tids största verk är fullbordat. Som alltid när man möter slutet på en stor saga kommer inte världen att vara densamma efteråt.
Det är svårt att möta den avgörande kampen oberörd, även om man känner på sig vem som vinner vet man aldrig till vilket pris. Och Rowling har för mig redan bevisat att hon är kapabel till vad som helst.
Den största delen av klumpen består dock av något helt annat; rädslan att hon inte ska ge sin berättelse ett värdigt slut. Att hon veknar och gör det för snällt, eller att hon fullständigt löper amok så att det blir obegripligt.
Hon har använt tusentals sidor åt att ta sig hit, ska hon klara av att göra sin berättelse rättvisa också i de sista flämtande kapitlen?
Även om jag inte förstår hur Rowling ska få ihop allt, vill jag inte ha fler böcker än de utlovade sju. Jag hoppas innerligt att hon låter det ta slut här, så som hon hela tiden har sagt att hon ska. Det finns redan tillräckligt med fantasyförfattare som inte förmår avsluta det de påbörjat på ett vettigt sätt.
Men redan har hörts viskningar om en åttonde bok, med fakta och sidoberättelser som inte fick plats i de andra böckerna. Blir det så känns inte en fortsättning långt borta.
Å andra sidan finns det många som kommer att jubla om Rowling dröjer sig kvar i sin magikervärld, även om kanske inte Harry själv kan spela huvudrollen.
Jag för min del är mer än nöjd om hon ser till att avsluta det hela ordentligt, så att jag får både le och gråta åt den förunderliga värld hon skapat en sista gång.

*

Och liksom Rowling själv vädjar jag till er som läser boken först att hålla slutet hemligt.

”Jag vill att läsarna som i många fall växt upp med Harry, ska få följa med på hans sista äventyr utan att veta vart de är på väg.”

Fem-i-topp: Så slutar Harry Potter – min vilda teori

1. Snape avgör vem som vinner
Hamnar i svår valsituation om vem han slutligen skall stödja

2. Harry dör
Även om han segrar är risken överhängande

3. Neville tar över
Grodpojken är mer än han verkar och slutför det hans vän påbörjade

4. Ron och Hermione
Offras de inte för segern lever de (någorlunda) lyckliga i alla sina dagar

5. Hogwarts består
Redo att vara skådeplats för nya bekantskaper och äventyr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *