Månadens visdomsord: Den tillfångnatagna amazonen

1 oktober 2007

På flygplatsen i Glasgow, i en något osorterad hylla med böcker hittade jag något som fångade mitt intresse. En liten pocketbok med en lättklädd dam på, bredvid en titel i gräsligt typsnitt, som av någon anledning drog min blick till sig. Pinsamt då att erkänna att jag nu glömt vad boken hette.

Men resten har jag verkligen inte glömt.

Jag vände på den. Baksidan utlovade ett svindlande äventyr tillsammans med ett gäng amazoner. De tillfångatas av ett annat folk och tvingas anpassa sig till deras sätt att leva, som självklart skiljer sig mycket från deras egna.

Amazoner är för mig mycket stolta, starka kvinnor. De lever sitt liv som de själva behagar och drar runt i stora band och röjer. Starka personligheter och övertygelser fyller deras hjärtan. De skattar frihet högst av allt och de slåss för den utan att tveka. Med sina hästar och bågar är de mäktiga krigare, fostrade till strid från tidig ålder.

Män har ingen makt över dem. Snarare ses de ner på, eftersom de saknar kvinnornas naturliga länk till gudinnan. Deras plats hos amazonerna är näst intill obefintlig. De är en kraftig motsats till många andra kvinnor, helt dominerande i de samhällen de byggt upp.

Sett ur mytologisk synvinkel hör amazonerna hemma i antiken. De var bland annat del i det trojanska förvaret vid belägringen av Troja, där deras drottning Penthesileia dödades av Akilles. De var ett krigarfolk styrt och bestående av kvinnor, där män endast användes till fortplantning och för att sköta hushållet. Matriarkat och viss del av barbari var självklart. Det berättas bland annat att de satte ut pojkbarn att dö, och att en amazon måste ha dödat tre fiender innan de fick ligga samman med man. Vissa ska också ha opererat bort högra bröstet för att bli bättre bågskyttar.

Dessa kvinnor har en framträdande plats i den del av fantasykonsten, där Luis Royo och Boris Vallejo är stora namn. Där är de alltid vältränade, bär torftligt med kläder och en utmaning i blicken som säger att de gör allt på sina egna villkor. De är symboler för sexuell lust och lekfullhet, fysisk styrka och kvinnlig skönhet.

Med allt detta i åtanke öppnade jag boken. Skummade lite på att par tre ställen. Sedan ställde jag tillbaka den med en mycket stel rörelse. Visst blev amazonerna tillfångatagna och gjorda till slavar. Sexslavar. Två av uppslagen jag nosat på beskrev våldtäkter, alldeles för detaljerat och lustfyllt för att jag längre skulle klassa boken som fantasy. Där låg hjältinnor bundna med särade ben medan deras nya herrar tvingade sig på dem. Och hör och häpna, efter en stund ersattes deras plåga av njutning.

Jag blev röd om kinderna, inte av genans utan av ilska. Inte nog med att någon tagit sig friheten att skända dessa starka kvinnor på grövsta sätt, denne någon påstod också att de njöt av det. Visst kan man tända på att bli fastbunden eller på sexuellt våld, men jag tror inte att man gör det om det rör sig om en tillfångatagare som dödat ens vänner.

I mitt tycke var det hela ett grovt angrepp på min och många andra fantasytokigas tankevärld. Amazoner må vara mer sexuellt laddade än vissa andra karaktärer, men att skriva porr där våldtäkter förskönas är inget litet övertramp. Ingen kvinna njuter av sådant, inte ens om hon är hårdför och råbarkad efter år i stridens närhet.

Så, nej. Jag köpte inte boken.

Och författaren, vars namn jag inte heller minns, ska nog vara glad att han aldrig mött en riktig amazon.

Fem-i-topp: Saker som sticker mig i ögonen (när jag är på det humöret)

1. Sexuellt missbruk av fantasy
Gärna porr i fantasy, men inte fantasy i porr!

2. Namn
När barn och husdjur namnges efter kända fantasykaraktärer missar jag charmen

3. Slash Fan-fic
Så mycket energi för att para ihop folk i snuskiga sitautioner

4. Fula drakar
För klumpiga, dumögda, färgglada…en drake får aldrig vara menlös

5. Dåliga låttexter
Power Metal-genren kryllar fantasylåtar, texterna är sällan något att ha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *