Månadens visdomsord: Lovecraft och det Okända

1 april 2007

Somewhere in the dark and nasty regions where nobody
goes stands an ancient castle. Deep within this dank and
uninviting place lives Berk, overworked servant to The Thing
upstairs. But thats nothing compared to the horrors that
lurk beneath The Trapdoor, for there is always something
down there in the dark, waiting to come out…

Trapdoor intro

Well, idag är det dags för något helt nytt, då både Meril och Vinter tagit någon form utav konstpaus slet dom in mig på litteraturavdelningen för att sprida min mentala sjukdom över tangentbordet. Min passion för det okända och för det där krälande slemmiga på andra sidan av vad våra små obetydliga sinnen låter oss upptäcka sprang till liv i min ungdom när jag såg på den animerade serien ”The Trapdoor” som handlar om Berk, ett litet monster som arbetar som tjänare åt ”The Thing Upstairs”. Serien var otroligt rolig och stimulerade min otroligt mystiska fantasi till nya dimensioner, detta ledde förr eller senare till att jag kastade mig in i H.P. Lovercrafts värld av ålderdomliga fasor och kosmisk ondska utanför fantasins vildaste gränser.

Lovecraft var på många sätt en väldigt konstig man, hans uppväxt kantades av psykisk sjukdom och han höll sig mest för sig själv, när han först började skriva sina kortare historier uppfann han ett helt nytt och unikt sätt att förmedla skräck på, nämligen det okända. Människor har i alla tider fruktat det som de inte vet någonting om, det är en naturlig instinkt för oss alla och själva begreppet det okända tyder på något utanför vår egen kontroll. Med sina berättelser och historier slog han oftast fasta på att läsaren aldrig skulle få någon klar bild av vad det fruktansvärda som lurade i mörkret var.

Det stora okända kom efter hans död att bli en hel mytologi full med demoner, gudar och andra mäktiga väsen som stred mot varandra och mot människorna om herravälde på vår bräckliga planet. De lurade i haven, i de mäktiga tunnlarna djupt under jorden, under Antarktis frysta yta och framför allt så kom de från den tomma oändliga rymden ovanför våra oförstående huvuden. Han myntade begreppet kosmisk fasa, att uråldriga utomjordiska väsen skulle ha funnits på jorden men nu låg där i en djup dvala, döda men drömmandes under havets yta.

Så vad är det som fascinerar mig så med just Lovecrafts verk, många anser att han är otroligt överskattad och andra förstår sig bara inte på hans miljöbeskrivningar eller hans väldigt egna sätt att hantera karaktärer. Från första början när jag som litet yngel första gången stirrade upp på dom oändliga stjärnorna har de alltid skrämt mig, den enorma tomheten som stirrar tillbaka med evigheter av rymd bakom sig är inte bara skrämmande utan även lockande och mystisk. Detta är vad hans böcker handlar om, hur människans inneboende nyfikenhet till slut lockar oss att gräva upp information som vi sedan inte kan hantera. Hur vi i vårt eviga sökande efter sanningen alltid snubblar över det okända och kastas in i en värld av ren fruktan som förtär oss och skickar oss skrikandes genom natten.

Lovecraft skapar i sina böcker just den känslan man kunde få när man var liten och alla mörka, dunkla och okända ställen blev farliga, monster lurar i garderoben eller under sängen. I skogen där det gamla övergivna huset stod, i källaren på det viktorianska huset där väggarna alltid ger ifrån sig skrapande ljud, i det stora havet med dess mörka dystra djup, överallt lurar den okända fasan som vi bara inte kan hantera, som vi inte kan förmå oss tänka på. I en värld av rationalism och vetenskap skapade han den perfekta blandningen av science fiction, skräck och deckarromaner, karaktärerna är sådana som i alla fall jag kan relatera till, studenter, journalister och diversearbetare. Helt vanliga människor som lunkar vidare i sina liv och sedan faller hjälplöst ner i det okända och skakas så av sin upplevelse att dom aldrig mer kan återvända till sina helt vanliga liv.

Trots allt han har åstadkommit och allt som han har varit med och skapat är Lovecraft fortfarande en väldigt underskattad författare, hans arbete har inspirerat så många författare och än idag lever hans mytologi vidare i spel, filmer, forum och de böcker som hans efterträdare skriver på. Lovecraft dog 1937, bara ett år efter att hans vän och medförfattare Robert E. Howard tagit sitt liv i sin villa i Cross Plains, Texas.

På mindre än ett år gick de två största författarna av 1900-talet ur historien, men deras arbete kommer alltid att lysa klart på en marknad som idag bara är efterapningar eller rena plagiat.

Fem-i-topp: Väsen av Kosmisk Ondska

1. Azathoth
The Blind Idiot God.

2. Shub-Niggurath
The Black Goat of the Woods with a Thousand Young

3. Yog-Sothoth
The Gate and the Key.

4. Hastur
He Who Is Not to be Named.

5. Cthulhu
The Dreaming God.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *