Månadens visdomsord: Magiska grunkor

14 maj 2006

De kan vara hjältens enda hopp eller ett hot mot världens existens. Vissa gånger går färden genom fjärran land för att finna dem, vid andra tillfällen kämpar man för att förstöra dem.
Ibland är de en symbol för hoppet, men de kan lika gärna stå för undergång och ond bråd död.
Runt dem samlas människor och andra varelser i kamp för eller mot materian.
Tack vare dem skapas nya kungar och framtiden.
Jag talar så klart om de magiska grunkorna! Enkla föremål med fantastiska krafter som både kan hjälpa och stjälpa.
Utan dem skulle många fantasyberättelser aldrig ha blivit till.
Vad vore till exempel Sagan om Ringen utan Ringen? Antagligen ett gäng hober som njuter av livet i lugna fridfulla Fylke och kanske får besök av trollkarlen Gandalf med sina skojiga fyrverkerier någon gång emellanåt. Det är ju i och med Ringens existens som saker och ting börjar hända och förändras för alltid. En liten bit metallskrot leder till äventyret och insikten om hur stor världen faktiskt är.

Det finns vissa gemensamma nämnare för magiska grunkor:
1) De ger innehavaren oanade krafter
2) De startar händelseförlopp
3) De bidrar till karaktärernas indelning i gott och ont
4) De har ett syfte och en historia (och är på så sätt en egen karaktär)
5) De är inte vad de ser ut att vara vid första anblicken
Fem enkla kännetecken som kan tillämpas på i stort sett alla betydande magiska föremål som dyker upp i fantasylitteraturen.

Detta att bygga sin historia kring ett eller flera föremål är ett lysande sätt att närma sig en okänd värld. Man får som författare chans att förklara tingets historia, och kan därmed ge en glimt av själva världens historia.
Om innehavaren av föremålet dessutom är helt ovetande om dess betydelse är det bara att börja berätta! Självklart måste man förklara allt det han eller hon (och läsaren) behöver veta för att ta sig igenom äventyret. Fakta kan vävas in i historien på ett sätt som känns helt naturligt för alla parter.
Ett uppdrag av något slag ingår alltid i paketet, liksom en eller flera färdkamrater. Hjälten drivs att ta sig an uppgifter större än han egentligen klarar av, som blir möjliga tack vare grunkans magi.
Med en magisk grunkas hjälp är det lätt att ta reda på vilka som är på vilken sida. De onda vill använda grunkan i syften som inte överrensstämmer med hjältarnas. Tack vare föremålet kan de indirekt komma till insikt om vilka som är deras vänner och fiender.
När ägaren är informerad och så smått börjat upptäcka sin magiska grunkas sanna natur är antagligen äventyret redan i full gång. Pendlingen mellan undran, tro och visshet ger också en rejäl djupdykning vår hjältes psyke, innan han styrkt av sina nya förmågor kan ta tag i ödet.

De flesta magiska grunkor är kopplade till en profetia, nedtecknad eller inte. Utan detta faktum skulle det ju inte bli mycket till magi – spänning försvinner ganska snabbt om den magiska grunkans enda uppgift är att hjälpa någon sopa gårdsplanen.
Den måste helt enkelt kunna förgöra världen i fel persons händer eller hjälpa oss att sätta en ny kung på tronen.
Hjälten och hans vänners uppgift blir sedan att kämpa för att det som är förutbestämt skall uppfyllas eller aldrig besannas. De styrs av gamla skrifter, trollkarlars uråldriga kunskaper eller kanske till och med mystiska röster.
Vissa grunkor är så starka personigheter att de själva styr över händelseförloppet, eller i alla fall försöker. De utövar telepati med bäraren, eller vidtar rent fysiska aktiviteter. Deras fulla kapacitet avslöjas dock inte förrän i slutskedet, när de ger allt i den sista striden som styr framtiden.

En magisk grunka är ofta lätt att bära med sig och gömma undan nyfikna blickar (de skall ju trots allt vara med om långa resor eller vara svåra att hitta).
På ytan är de förklädda till högst alldagliga föremål; krigarens svärd, trollkarlens stav eller helt enkelt en sten. Smycken och knivar är också populära, även om det finns andra mer avvikande exempel. Harry Potters ärr är ett exempel (protester kan så klart läggas in mot att ett ärr inte alls är ett föremål, utan snarare en egenskap, men om man tänker efter lite inser man snart att det mycket väl kan kallas magisk grunka).
Det viktiga i sammanhanget är så klart att föremålen inte alls är så “vanliga” som man lätt luras att tro. De har välsignats, skapats av gudars händer eller bevarats som rest av en fjärran mer storslagen tid. Makten hos magiska grunkor överskrider alltid vida den som deras förebilder har.

Om man vill ta begreppet till ett mer filosofiskt plan så är de magiska grunkorna mycket konkreta länkar till vår verklighet. De är saker vi alla har sett, vilket så klart sätter fantasin i rejäl gungning om man inte aktar sig. Alla har någon gång burit en ring på fingret, beundrat ett urgammalt svärd på museum eller blivit fascinerad av en vacker sten. Kanske har vi rent av snuddat vid tanken “Tänk om den är magisk“…
Jag vill hävda att detta är de magiska grunkornas största magi: de ger oss något att känna igen i underliga fantasivärldar så att vi vågar känna oss hemma.

****

För er som vill läsa om magiska grunkor rekommenderas:

Härskarringen – J R R Tolkien
Behöver ingen närmare presentation tror jag.

Silmarillion – J R R Tolkien
Silmarillerna, dessa vackra ädelstenar som leder till krig och elände, men också många vackra ord.

Narnia – C S Lewis
En rad intressanta magiska föremål förekommer. Ringarna som möjliggör de första resorna i Min morbror trollkarlen, och självklart garderoben.

Magikerns saga – Maggie Furey
Här finns inte mindre än fyra framträdande magiska grunkor: Jordens Stav, Vindens Harpa, Eldens Svärd och Återfödelsens kittel. Aurian måste finna allihop…

Den mörka Materian – Philip Pullman
De tre böckerna är uppkallade efter varsin magisk grunka, som alla är lika trollbindande med sina möjligheter: Guldkompassen, Den Skarpa Eggen och Bärsntenskikaren.

Sagan om Belgarion – David Eddings
Världens mest underhållande jakt på magisk sten. Även andra böcker av Eddings rekommenderas till den som vill gå på jakt efter grunkor, liksom kapitlet om hur man skriver fantasy i Rivas skrifter (varifrån jag för övrigt lånat uttrycket ”magisk grunka”).

Eller varför inte själv uppfinna en magisk grunka att bygga en hel värld kring?

Fem-i-topp: De mest magiska magiska grunkorna

1. Ringen
“One ring to rule them all…” Behöver mer sägas?

2. Exculibur
Föregångaren till alla andra magiska svärd, svingat av den mäktige Kung Arthur.

3. Harry Potters ärr
Utan det skulle han bara vara en helt vanlig pojke.

4. Silmarillerna
Skimrar med alvisk skönhet i mörka tider.

5. Den Skarpa Eggen
Kniven som kan öppna och stänga dörrar mellan dimensionerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *