Månadens visdomsord: Portalfantasy

15 augusti 2005

Jag har alltid fascinerats något oerhört över det här med resor mellan världar.

Förmodligen började det med C S Lewis och hans Narnia-böcker. Garderober, ringar eller tågkrascher öppnade mystiska portaler till den här andra platsen, Narnia, men inte bara den. Som barn var jag mest intresserad av platsen mellan världarna som förekommer i Min morbror trollkarlen, en stillsam, tidlös skog med hundratals dammar i – varje damm är en portal till en annan värld. Tänk vilka upptäckter som väntade där!

Andra författare som kittlade min fantasi med resor bortom tid och rum var förstås Astrid Lindgren (Mio, min Mio och Bröderna Lejonhjärta) och, något senare, Diana Wynne Jones (Tidens mittpunkt,Trollkarlens slott). Det fanns fler, namn och titlar jag inte ens kommer ihåg längre, men med den gemensamma nämnaren att barn (för det var oftast barn) på något sätt färdades till en ny värld eller till en annan tid – i en del fall även andra planeter. På plats i den nya miljön skulle ett uppdrag genomföras, samtidigt som man hade massor att upptäcka i de nya omgivningarna. Självklart oemotståndligt för en uttråkad medelklassunge i en villaförort.

Det där med världsresor fortsatte att intressera, och även för den vuxne läsaren fanns det en hel del att välja på, upptäckte jag så småningom. G G Kay skickar iväg fem kanadensiska ungdomar på uppdrag i trilogin Fionavars vävnad (Offerträdet, Den brinnande stenenoch Son av ljus och mörker). Raymond E Feist använder sig av knutpunkten ”Världarnas sal” (t ex Ormkrigskrönikan). Roger Zelaznyhar sin variant i böckerna om Amber, där hjältarna färdas obehindrat mellan världar som alla är mer eller mindre lika Amber, ursprungsvärlden. Och så har vi naturligtvis den tvivlande Thomas Covenant, som hamnar i en värld där han blir ofrivillig hjälte och dessutom slipper sin spetälska (Stephen Donaldson, Krönikorna om Thomas Covenant). Donaldson använder också världsresandet iKampen om Mordant, där en ung kvinna från vår värld via en spegel hamnar på en plats där hennes faktiska existens ifrågasätts.

Den kritiske läsaren upptäcker snart att det finns flera problem med resor av det här slaget. Det första och viktigaste är naturligtvis språket. Märkligt nog är det också det som oftast ignoreras av författarna. Det antas helt enkelt att resenären antingen helt plötsligt på något mystiskt sätt behärskar det nya landets språk, eller att invånarna märkligt nog pratar resenärens modersmål (i de flesta fall engelska). Det sistnämnda blir inte mindre märkligt av att personer och platser i den nya världen för det mesta har exotiskt klingande namn.

Ett annat problem är att någon som helt plötsligt försvinner från vår värld under en längre tid bör bli saknad. Här brukar dock författaren komma med någon form av förklaring. I Narnia är tiden annorlunda, så man återvänder bara sekunder eller minuter efter att man gav sig iväg, även om man levt årtionden i Narnia. Inte heller i Fionavar är tiden som på Jorden. Thomas Covenant är en enstöring, som isolerat sig med sin sjukdom. Jonatan och Skorpan Lejonhjärta kommer inte till Nangijala förrän de dör i den här världen. Mio, däremot, blir faktiskt efterlyst på radio, vilket är ovanligt.

Men vad spelar det för roll? Böcker av den här typen – ”dit och tillbaka igen” eller portalfantasy – lovar inte bara att det finns en värld, eller flera, bortom denna. De berättar också att den världen är möjlig att nå för oss jordmänniskor. Skönhet, äventyr eller hemska fasor – världarna finns där, någonstans.

Det gäller bara att hitta portalen.

Fem-i-topp: Potentiella turistorter i andra världar

1. Minas Tirith, Arda
Se platsen för det stora slaget och beundra den storslagna arkitekturen.

2. Amber
Den riktiga världen. Ska visst finnas en bra fiskrestaurang där också.

3. Ankh-Morpork, Skivvärlden
Alla storstadens under på ett och samma ställe.

4. Gravkamrarna i Atuan, Övärlden
En oförglömlig upplevelse – dock inget för den räddhågsne.

5. Lyktskogen, Narnia
En fritt växande lyktstolpe är ju ändå lite udda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *