Månadens visdomsord: Star Wars-litteratur

15 juli 2005

Den här månaden skriver jag inte om en specifik författare, utan jag har valt att presentera en sorts böcker som med tiden blivit väldigt många: Star Wars-litteratur. Om Star Wars är fantasy eller inte kan man ha olika åsikter om, men det är inte vad den här artikeln ska behandla. Jag nöjer mig med att säga att ja, jag tycker defintivt attStar Wars kan räknas till fantasyn.

George Lucas är färdig med sin rymdsaga på filmduken, men karaktärerna från filmerna lever vidare på andra sätt, inte minst i litteraturen. Star Wars-litteraturen ingår i det fenomen som brukar kallas “expanded universe”, den sfär där nya berättelser och nya karaktärer skapas och utvecklas utanför filmerna.

1994 kom första delen i den trilogi av Timothy Zahn som startade floden av Star Wars-böcker. Den hade inget officiellt namn, men brukar kallas The Thrawn Trilogy, och består av Heir to the Empire(Imperiets arvinge), Dark Force Rising (Mörka krafter) och The Last Command (Rebellernas kamp).

Thrawn-trilogin börjar fem år efter den sjätte och sista filmen, Return of the Jedi. Storamiral Thrawn, ett strategiskt geni, har samlat ihop resterna av Imperieflottan och hotar den Nya republiken. Han har också slagit sig ihop med en mörk jedi, och lovat denne Luke, Leia och hennes ofödda tvillingar som lärjungar. I tre böcker får läsaren återse huvudpersonerna från den gamla filmtrilogin och möta en rad nya. Bland annat introduceras Mara Jade, som senare kommer bli en mycket viktig person i Lukes liv och en återkommande karaktär i flera böcker.

Sedan har det bara fortsatt. The Jedi Academy-böckerna berättar om hur Luke Skywalker börjar träna upp nya jediriddare och de över 20 böckerna i New Jedi Order handlar om den nya jediordern som skapas. Young Jedi Knights är en lång serie böcker för yngre läsare om Jacen och Jaina Solo (Han och Leias barn) under deras jediträning.

Saknar du kataktärerna från filmerna? Det är bara att slänga sig över den enorma hög med böcker som handlar om vad som händer med Luke, Leia, Han, Chewie, Lando och de andra efter Return of the Jedi. Det finns också böcker som utspelar sig mellan filmerna i både den gamla (exempelvis Splinter of the Mind´s Eye, den första expanded universe-romanen) och nya trilogin. Bakom titlar somLabyrinth of Evil, Yoda: Dark Rendezvous, Darth Maul: Shadow Hunter ochThe Approaching Storm får vi veta vad Anakin, Obi-Wan och flera andra kataktärer sysslande med mellan episoderna 1-3. Särskilt Jedi Quest-böckerna koncentrerar sig på de händelser som formar Anakin under hans tid som Obi-Wans padawan.

Vill du läsa om vad Han Solo gjorde innan filmhändelserna, vad som hände med Boba Fett efter att han ramlat ner i sarlaccen i Return of the Jedi eller vad resten av prisjägarna gjorde för att försöka fånga Han Solo och Chewbacca så finns det böcker som handlar om just det. För folk med dille på rymdstrider finns X-Wing-böckerna, om Wedge Antilles och hans Rouge Squadron. Det finns berättelser om stormtroopers, jawas och andra mindre karaktärer ur filmerna som man bara häpnar över att någon brytt sig om att skriva en bok eller novell om dem. Det kommer också allt fler böcker som ankyter till den nya filmtrilogin, t.ex. Cloak of Deception som utspelar sig innan första episoden The Phantom Menace.

Och så håller det på. Gamla bekanta från filmerna möter nya karaktärer i äventyr och intriger som aldrig verkar ta slut. Rester av Imperiet, prisjägare och mörka jedis lurar överallt. Politikerna i Nya republiken intrigerar med varandra och maktkamp på alla plan ger ständigt idéer till fler berättelser. Möjligheten att hitta på helt nya karaktärer och planeter gör att Star Wars kan leva vidare nästan hur länge som helst. Ibland krockar såklart berättelsena med varandra och det en författare skriver stämmer inte med vad en annan skrivit tidigare.

Jag har varken utrymme eller kunskap för att berätta om ens en bråkdel av alla enskilda böcker, novellantologier, trilogier eller längre romansviter som finns. Inte heller kan jag säga vilka som är bra eller inte, eftersom jag än så länge bara läst Thrawn-trilogin. Men det finns andra som läst betydligt mer och är ni nyfikna finns det en uppsjö av sidor att surfa vidare på (länkar kommer snart).

Fem-i-topp: Thrawn-toppen

1. Mara Jade
Min favorit, en av de mest spännande karaktärerna i trilogin.

2. Thrawn
Big bad guy. Mer behöver inte sägas.

3. Noghrier
Thrawns minst sagt läskiga livvakter.

4. Jacen & Jaina
Leia och Han väntar tvillingar, hur tufft är inte det?

5. Kashyyyk
Wookiernas hemplanet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *