Månadens visdomsord: Sword and Sorcery

15 december 2004

Av Johan

Man kan dela in fantasy i en mängd olika undergrupper. Ett vanligt, mer “folkligt”, sätt att dela in fantasyn i undergruper är High Fantasy, Sword and Sorcery, Dark Fantasy och Light Fantasy.

Och jag tänkte prata lite om Sword and Sorcery, en i mitt tycke allt för underskattad del av fantasylitteraturen.

Vad är då Sword and Sorcery (S&S)? Man ska ha klart för sig att man hittar inga litterära storverk inom denna del. Detta är fantasylitteraturens svar på pocketdeckare, Harlequin-serien och Bill och Ben. Riktig litterär dynga med andra ord.

Men jag måste säga att jag gillar billiga pocketdeckare, western och annan lättsmält litteratur. Man vet vad man får, och man har inga förväntningar. Denna typ av litteratur duger utmärkt att slå ihjäl en timme med när man sitter på bussen, åker tåg eller gör något annat som ger en lite tid över i en situation då man kanske inte riktigt kan fokusera på något mer svårsmält.

Och som sagt, även fantasyn har sin beskärda del av detta.

Det hela började i USA under 30-talet, då en mängd litterärt skräp gavs ut i pulp-magasin. Pulp-magasin var en sorts billig novell-tidskrift som gavs ut i massutgåvor, och som köptes av amerikanerna. Och det är där vi kan se de klassiska S&S-novellerna publiceras för första gången. S&S föjer en gammal tradition av lättsmälta äventyrsromaner som startades redan under 1800-talet med titlar som “De tre musketörerna”, “Röda Nejlikan” osv. Skillnaden är bara att i S&S så utspelar sig handlingen i en fiktiv värld, annars är det samma gamla hederliga hjältar som övervinnar alla faror trots höga odds.

Den mest kände av dem alla torde vara Conan Barbaren, Robert E Howards skapelse, som i många noveller svingade sitt svärd mot allsköns grymma magiker. Men det finns andra, precis lika bra (dåliga???) författare och hjältar från denna svunna epok; C.L. Moores Jirel of Joiry, Fritz Liebers Fafhrd och Grey Mouser, E. R. Borroughs John Carter med flera. Även i England kom denna trend, fast något senare, och Michael Moorcocks Elric började även den som följetång i novelltidskrifter på 60-talet.

Även om det nu kan låta som om jag ser ner på pulp-magasinen och de berättelser som fanns där, ska man veta att mycket av det som publicerades där var skrivet av några av dagens giganter inom fantastiken. Poul Anderson, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Philip K. Dick, Robert Heinlein, Frank Herbert, H. P. Lovecraft, Robert Silverberg och Jack Vance är alla författare som började sin karriär i pulp-magasinen.

Så ni som är ute efter en stunds avkoppling i en värld fylld av magi, mysterier och äventyr, prova att läsa några av de fantastiska berättelserna som publicerades i de gamla pulp-magasinen!

Fem-i-topp: De fem bästa Sword and Sorcery-hjältarna

1. Conan Barbaren
Stor, muskelös, vad kan man säga? Världsklass!!!

2. Grey Mouser
Liten, snabb, kunnig i magi. Styrka är inte allt!

3. Elric
Den missförstådde ädlingen med ett självförakt som förintar en hel värld.

4. John Carter
Människa på Mars, en ypperlig hybrid mellan SF och Fantasy.

5. Jirel of Joiry
Kvinnan som har ingången till helvetet i sin källare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *