Mitrania

22 oktober 2005

Robert Andersson kände att han ville göra ett fanzine men kom inte igång eftersom han inte kände sig som ett äkta sf-/fantasyfan. Lilian Wiberg jobbade redan med tidskriften Gitarr och Luta och tyckte att ett nytt tidskriftsprojekt kunde vara värt ett försök. Resultatet blev Mitrania – en tidskrift för fantasy, science fiction och skräck men med tyngdpunkten på den förstnämnda genren.Den ursprungliga tanken var att ge ut ett eller två nummer, men då Robert och Lilian möttes av positiva reaktioner och tyckte att det var roligt att arbeta med sin skapelse såg de ingen anledning att sluta. Inledningsvis fanns tanken på Mitrania som någonting riktat mot ungdomar, men redaktionen tycker inte att det stämmer längre. “Nu är nog tidningen bredare”, tycker Robert.

Omfånget har växt med tiden, från fyrtio sidor i första numret till sextiosex i det senaste. ”Vi har ökat sidantalet så mycket det går om vi inte ska bli tvungna att öka portot”, säger Lilian. Bilderna har också blivit mer högupplösta och framsidan har fått färg, men annars har formen och konceptet förblivit detsamma: kortare artiklar (ett bland de senare numren återkommande tema har varit äldre texter och myter som inspirerat senare författare) och recensioner blandas med – till stor del nyskrivna av svenska författare – noveller och varje nummer bjuder på en intervju med en fantastikförfattare. Man har hunnit med att gå igenom en stor del av de verksamma svenska fantasyförfattarna och dessutom ett par som skriver på andra språk, som Robin Hobb och Robert Rankin.

”Vi kommer hela tiden på nya personer som det vore roligt att intervjua”, säger Robert och Lilian tillägger: ”Under de år vi har hållit på har det ju kommit flera nya fantasy- och sf-författare som inte var publicerade när vi startade.”

Redan i första numret utlystes en novelltävling som sedan återkommit varje år och som har spelat en stor roll i att få in novellmaterial till tidskriften.

”Novelltävlingarna har varit viktiga för att få in bra novellmaterial från oetablerade författare. Vi har fått många intressanta bidrag. Bortsett från vårt rent egoistiska motiv att få bra noveller att publicera så tror och hoppas jag också att novelltävlingen sporrat folk att skriva sf- och fantasynoveller som de kanske annars inte hade skrivit. De som inte placerar sig har ju ofta skickat novellerna vidare till andra ställen och haft framgång på så sätt”, säger Robert.

Många av novellerna som skickats in har inte riktigt hållit måttet, men det är – med god hjälp av novelltävlingarna – ändå där man har haft minst problem med att få tag på material. Även om flera av novellförfattarna som dykt upp – Christina Brönnestam, Per Jorner, Karolina Bjällerstedt Mickos och Bertil Mårtensson för att nämna några exempel – har blivit kända som romanförfattare så är majoriteten av texterna skrivna av för de flesta mer okända förmågor. Däremot är det färre som väljer att skicka in artiklar, kanske för att Mitrania inte har möjlighet att betala några honorar.

Framtiden är inte planerad i någon större utsträckning: än verkar varken redaktionen eller läsarna ha tröttnar på hobbyprojektet och det finns funderingar på att söka kulturstöd. Bland drömmarna finns även planerna på en antologi med vinnarnoveller från novelltävlingarna och kanske sådana som tidigare inte publicerats i tidskriften.

Röster om Mitrania

Mitrania är en tidskrift som man kan ha blandade åsikter om, men den har minst två mycket starka sidor. Den ena är att den redigeras och drivs i en entusiastisk anda. Det andra är att den publicerar originalnoveller av icke etablerade författare. Den fyller sin funktion för den som vill ha en lättillgänglig inkörsport till fantasy och sf, men för den som redan är kunnig inom området är det nog mest novellerna som är av intresse.
– Anna Davour (ur recension i Minotauren nr 25)

Mitrania är jättebra, kul artiklar och stöder svensk fantasy. Jag har just läst hela 1/2005. Kunnigt och engagerat skrivet. Lättläst och oprententiöst.
– Cecilia Wennerström (kommentar på Catahya)

Vidare läsning

Mitranias hemsida

Prenumerationsinformation för Mitrania:
125 kronor/år (fyra nummer)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *