Myntets baksida

29 oktober 2005

Baldur’s Gate 2 är ett av spelhistoriens mest hyllade datorrollspel någonsin och dessutom undertecknads eget favoritspel alla kategorier. Spelet har kammat hem flertalet priser och utmärkelser och har en mycket stor skara fans. Men inget spel är felfritt, och precis som varje mynt har två sidor har även underbara BG2 en baksida.Det första jag tycker är negativt i spelet är regelsystemet. Även om det kanske är fel att ta upp spelsystemet i och med att det skapades helt fristående från spelet i fråga kommer man inte undan att den andra editionen av klassiska Dungeons & Dragons inte är mycket att hänga i julgranen. Avsaknaden från treans skills och feats samt multiclass-system är allt för stort för att det skall kännas okej; i detta spel är det knappt kul alls att gå upp i level – några extra hitpoins och en sänkt THAC0 känns inte allt för upphetsande. Dock finns det en positiv aspekt på detta också: i och med att fokusen tas bort från levlandet och XP-samlandet kan man fokusera mer på historien och själva spelande i stället. Med det i åtanke känns det inte allt för illa med 2nd Ed. Dessutom kommer det i expansionen Throne of Bhaal ett roligt element som gör levlingen roligare – möjligheten att välja hög-level-färdigheter. Vidare har vi magiker och präster som med sina nya besvärjelser vid level-up är undantag från detta.

På det stora hela tycker jag dock inte att regelsystemet är ett allt för stort problem och det var det bästa valet för stunden, men jag står kvar vid att jag tycker regelsystemet känns lite för knapert. Nog om detta.

En mycket tråkig sak är att man verkar ha haft allt för bråttom att slutföra det. Detta märks som mest i spelets slutskede då det plötsligt dyker upp två nya outforskade kartor som inte tillför någonting till spelet och den ena är dessutom nästintill tom. I BG-kretsar är detta ett stort samtalsämne och teorierna om vad kartorna var tänkta att fylla för funktion egentligen är många. Dock står det helat klart att det inte var meningen att det skulle vara såhär. Varför man inte då valde att ta bort dessa kartor helt och hållet undgår mitt förstånd. Men, men – någon kanske tycker att de är roliga? Jag brukar i alla fall alltid spela dem. Hursomhelst finns det moduler att tillgå för den som tycker att det skulle vara kul ifall kartorna var mer fyllda (länk bifogas sist i artikeln, varning för löjligt hög svårighetsgrad dock).

Jag vill nu passa på att undvika eventuella missförstånd som kan ha uppkommit i och med denna artikel: jag tycker inte att BG2 är ett dåligt spel, faktum är att jag avgudar det. Jag skrev artikeln för att på något sätt kunna få ur mig lite klagomål som jag närt under de säkert tusentals timmar jag spelat genom spelet och dess expansion.

All hail Crazy Celvan!

Länkar:

  • Tactics Mod, modulpaket innehållande över 35 separata moduler, inklusive uppgradering av de två ovan nämnda kartorna.
  • Catahyarecension av BG2 samt expansion.
  • Baldur’s Gate-trivia.
  • Catahyas egen BG-forumtråd.
  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *