Poddlyssning för fantastikfantasten

2 maj 2015
poddvader

Foto: Maria Nygård

Åka som har bloggen Landet Annien och podden Gårdagens värld idag igen tipsar om poddar som är värda att lyssna på.
Det finns mycket trevligt att ladda telefonen eller mp3-spelaren med och ha med vid alla tillfällen då det finns lite uppmärksamhet över. Här följer ett antal tips på olika poddar som kan vara av intresse för den som är intresserad av fantastik — det är absolut inte en heltäckande lista, utan ett urval som jag råkar ha lyssnat på av och till.

På svenska

Ljudnoveller från Fruktan
Skrivarkollektivet Fruktan (som bland annat ligger bakom samlingen Stockholms undergång), har läst in en del av sina noveller.

I samband med Fruktan kan jag nämna Elektrubadur, en podd med noveller som inspirerades ganska mycket av Drabblecast (se nedan) men som tyvärr somnade av efter tre avsnitt. De finns i alla fall kvar online att lyssna på.

Fantastisk podd
En ganska ordentlig andel av alla författare som skriver fantastik på svenska är involverade på något hörn av Fantastisk podd, där de diskuterar skrivande från olika vinklar. Det är fyra olika grupper som turas om att göra avsnitten, och det har handlat om allt från matens roll i litteraturen till fantastikens inre logik eller författarens förhållande till förlaget. Mycket inspirerande både för den som skriver själv och den som bara tycker om att fundera över berättelser.

Science fiction-bokhandelns podd
Naturligtvis har SF-Bokhandeln också gett sig in på detta medium. Intervjuer med besökande författare varvas med olika samtal mellan personer som jobbar varje dag med att köpa, sälja och prata om fantastik.

Farfarsparadoxen
För närvarande har den här podden tappat lite fart, men det finns hopp om att den ska komma igen. Det har genom tiderna handlat en hel del om tv-serier, spel, serier och även litteratur. Ett intresse för svensk fantastik puttrar här, och ett par av de senare avsnitten har haft författargäster.

Obiter Dictum
En långlivad svensk podd med populärkulturell relevans — “det höga i det låga”. De tematiska specialavsnitten har gjort djupdykningar i sådant som Blade Runner, Alien-filmerna och kalla kriget. Med vissa undantag och uppehåll lyckas den komma ut regelbundet en gång i veckan, till skillnad från många av de andra jag listar här. En extra bonus är det livaktiga kommentarsfältet.

Swedish Zomcast
Gillar du zombier och vill veta allt om dem är detta podden för dig. De 15 avsnitt som finns i skrivande stund tar upp zombiefenomenet från många vinklar, och har många olika gäster som säger initierade saker.

Livskunskapspodden
Namnet på den här podden blir begripligt med hjälp av beskrivningen “En pod om det viktiga i livet genom ett populärkulturellt filter”. Betoningen ligger på film och tv, men andra kulturella uttryck kommer också med. Rollspel, till exempel.

Signaler från Zonen
Talar vi om rollspel är Fria Ligans podd en intressant hållpunkt. Ljudkvaliteten varierar och likaså hur mycket fokus och styrsel det är på diskussionen, men det är en bra inblick i hur det står till i ett hörn av rollspelssverige. Särskilt rekommenderas avsnittet där Simon Stålenhag är gäst.

Gårdagens värld idag igen
Undertecknad har också en podd. Har sitt avstamp i sf och fantasy, och huvudintressena här är böcker och rollspel, men det kan handla om lite av varje. Principen är att det ska handla om andra saker än det som alla andra pratar om just nu.

 

På engelska

Först lite skönlitteratur, alltså primärt regelbundna möjligheter att lyssna på noveller.

Drabblecast
“Strange Stories, By Strange Authors, for Strange Listeners”

Vi får inte missa Escape Artists-familjen: Escape Pod (science fiction), PodCastle (fantasy) och Pseudopod (skräck).

Clarkesworld Magazine och Lightspeed Magazine gör poddversioner av en del av de noveller de publicerar.

StarShipSofa
StarShipSofa får sin särskilda karaktär av Tony C. Smith som hälsar lyssnarna med förhoppningen att alla är “fine and dandy” och är superentusiastisk över det fina innehåll han samlat ihop. Det kan vara ett par noveller och något om till exempel genrehistoria.
Det finns en mängd pratpoddar om science fiction och fantasy, som kan ha lite olika fokus. Här är några.

The Coode Street Podcast
Två vänner med inblick i sf-branschen (en som ger ut antologier, och en akademiker som studerar litteratur) pratar om vad som är aktuellt just nu — oftast med intressanta gäster.

Galactic Suburbia
Tre vänner som skriver, recenserar och publicerar, och som här pratar om “speculative fiction news, reading notes and chat from the galactic suburbs of Australia”.

SF Signal
Den här webbplatsen har en podd som ofta är uppbyggd kring en intervju, men ibland är det prat kring något tema — som tillbakablick på årets läsning, hur urban fantasy funkar egentligen, eller kanske presenttips till jul.
Det här var ett urval, något godtyckligt förstås. Lämna gärna tips på dina egna favoriter!

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *