Så minns vi Catahya-2003

25 december 2003

Då var det återigen dags för mig att summera det gågna året! Incánus har påbörjat summeringen genom att berätta hur Catahya reste sig ur askan när ingen trodde på oss. Men detta är emellertid bara en liten del av vad som hänt under 2003 och nedan följer en mer utförlig och mindre fantasybaserad redogörelse av årets höjdpunkter. Håll i hatten för nu kör vi!Då står man alltså på tröskeln till 2004 och blickar tillbaka på det gågna året. Och det är med ett sant nöje då Catahya är betydligt större nu än när jag senast satte mig ner för att knåpa ner den förra artikeln i samma serie. Faktum är att jag skulle ha väntat till den första Januari nästa år, men jag kan inte hålla mig så jag hoppas att ni håller er lugna de kommande dagarna så jag slipper kompletera denna artikel. Dessvärre tycks varje förbannade år kantas av något negativt. Förra året var det förseningar och detta året är det vår undermåliga server som inte varit lika entusiastisk som vi över att nästan 2500 fantasyälskare samlats för att diskutera det de älskar mest. Dessutom var Cáno Saraldor tvungen att ta ett avbrott från Catahya av personliga själ. Men framtiden ser ljus ut så jag ber er alla att hålla ut så jag får möjligheten att skriva minst en “Så minns vi…”-artikel till! Nog om tråkigheterna! Spänn fast er, luta er tillbaka i vad ni än må sitta i och häng med på en resa tillbaka i tiden! Här följer höjdpunkterna för 2004!

Recensioner

Catahya har nu nästan 150 recensioner upplagda på sidan. Givetvis har årets höjdpunkt för många fantasyälskare varit Sagan om konungens återkomst och givetvis fanns det Catahyaner på plats för att bevittna eposet på premiären. Recensionen kom upp dan före dopparedan och skrevs av vårt eget språkgeni Incánus. En snäll Inc dessutom, något som iallafall jag inte väntade mig efter de hårda orden om Sagan om de två tornen (förövrigt undertecknads favorit i filmtrilogin). De som hunnit kommentera recensionen verkar emellertid hålla med om hans åsikter något som givetvis är trevligt!

Litteraturavdelningen utnämnde jag till årets “klappa på axeln”-avdelning förra året. Detta ändrade vår skribent Julle på när han sågade varenda bok som den tämligen välkände David Eddings skrivit. När hela serien om Polgara besvärjerskan tilldelades en hård (men rättvis?) etta såg Garion rött och började ryka av ilska. Faktum är att Julles brutala sågningar togs upp i forumet där både medhållande och arga röster hördes! Vad det gäller litteraturavdelninge kan det också vara värt att nämna att Vhailor och Vinter numera hjälper Cáno Bolion med att fixa och dona på avdelningen. Jag hoppas att samarbetet kommer att fungera bra och hälsar samtidigt Vhailor och Vinter välkomna som avdelningsansvariga!

Vidare med recensionerna. Musikavdelningen har dessvärre blivit lidande av att undertecknad gjort lumpen och därför inte kunnat vara lika produktiv som sig bör. Dessvärre har vår ärade medlem Eönwë kastat in handduken vilket också lätt till färre recensioner. Därför har avdelningens hållning det här året varit Kortirion som bedömt obskyr och, iallafall för mig, okänd fantasymusik. Eller ni har kanske “Descriptio Ritu Des Ordo Libidis” med Encryption och “The Trollgoblin’s Stronghold” med Trollrath i ert skivställ? Båda dessa skivor fick hur som haver en femma i betyg och det var nog ett gäng musikälskande Catahyaner som kollade in banden. I övrigt tar jag mig friheten att utnämna (till Bolions förtret?) Grave Diggers utmärkta alster “Rheingold” till årets fantasyplatta!

På spelavdelningen har en viktig nyhet i recensionssynpunkt tillkommit. Kheryn har nämligen fixat möjligheten att lägga upp skärmdumpar på recensionerna, något som jag antar har varit uppskattat. Det var också Kheryn som stod för den mest uppmärksammade datorspelrecensionen när han skrev en hel uppsats om sina synpunkter på “Medieval – Total War”. En orgie i superlativ och smatidigt en informativ förklaring av spelets storhet. Den mest uppmärksammade recensionen på spelavdelningen alla kategorier i år var Kortirions recension av Drakar och Demoner från 1991. En bra recension men betyget hamnade i helt fel ände av skalan om ni frågar mig! All hail DnD! ;)

Recensionen som väckte mest uppmärksamhet 2003 går till… *trumvirvel* Julles recension-serie av David Eddings böcker! Den arme stackaren till författare fick inte bättre betyg än ettor och tvåor vilket väckte stora känslor. Det är bara att konstatera att herr Eddings är en både älskad och hatad författare.

Forumet

Om detta var sidans stora hållning förra året har det blommat ut till den stora dragningskraften i år. Jag känner inte till många forum som är så aktiva som Catahyas och det är inte utan att man känner sig rätt stolt när man kan meddela att vi i detta nu är uppe i 105645 inlägg i 2534 trådar. Tack för att ni skriver i forumet! Det har varit en del heta diskussioner under det gågna året och det är mer eller mindre omöjligt för mig att gå igenom de 2500 trådarna för att hitta den hetaste men några trådar där det utspelade sig riktigt heta diskussioner var tråden “Kvinnor får skylla sig själva?” i det allmänna forumet. Överlag har de hårdaste diskussionerna tagit plats i det allmäna forumet men samtidigt är det också här det har spammats mest även om jag tycker Catahya är tämligen befriat från spamm om man jämför med våra community-kollegor Lunarstorms och Helgons forum. I ämnesforumen har frågesports-trådarna varit mest poppis och där blir det inte så mycket diskussion men det blir desto mer tävling. Något som många har uppskattat.

En ny och, som jag har förstått det, uppskattad funktion för året är “klistrade trådar” som gör att de största, mest aktuella och hetaste trådarna hamnar överst på sidan. Något jag tycker har fungerat mycket bra trots att jag och Bolion fått alldeles för mycket skit för att Blind Guardian-tråden
klistrades. När skall folk inse att de är bäst? :)

Catahyas Community

Har fungerat bra även i år. Lite småändringar här och där som nya siluetter, förenklade menyer och dylikt har gjorts men annars är det sig likt. Varför ändra på ett vinnande koncept? Den största förändringen är den nya funktionen med klaner som hittils dryga 230 medlemmar passat
på att utnyttja. En god respons med andra ord och som bevisar att Catahya håller fantasyns fana högt! Även om fanan hålls högt och jag tror att vi har en knippe lojala medlemmar var det en lättnad att se att medlemmarna snabbt återvände efter vår stora omorganisering. Tack för detta än en gång! För övrigt är 2500 medlemmar med en så snäv inriktning som vi har baskemig inte dåligt och eftersom det ligger nya ansökningar på skrivbordetv arje dag tror jag inte att det är orimligt att sätta upp 5000 medlemmar som ett mål för nästa år! Det är nog till och med lite i underkant men man blir lätt besviken om man sätter för höga mål.

Artiklarna

En besvikelse spred sig över Catahya när Incánus presenterade sin senaste artikel “Catahya: återkomsten” utan att avslöja betydelsen bakom sidans tämligen underliga namn. I övrigt fick artikeln hur som helst god respons något som alla atiklar som producerats i år fått. Jag tror inte jag ljuger om jag påstår att klassen på artiklarna varit hög även i år och detta trots att jag personligen inte skrivit en enda förrän nu. Det har också varit många informativa artiklar det här året som behandlat ämnen så som “Svenska författare – 1910 till 1990”, “fantasy i Sverige före “den nya vågen” och” Att skriva” blandat med Iwhys underhållande skrift, “I klichéernas underbara värld” och så artiklarna om SoR-filmerna givetvis. Ett bra artikelår
med andra ord.

De Nya Avdelningarna

Catahya har under året laddat upp med en del nya dragploster (det här känns precis som Kalle Ankas Julafton när de presenterar de nya filmerna) i form av Noveller & Dikter, Konstgalleri och Språk. Språk och Noveller & Dikter har ett tag på nacken nu och är idel poppulära besökspunkter på sidan men Konstgalleri är rykande färsk och har precis kommit igång. Detta är en avdelning som jag personligen har stora förhoppningar på och vi har redan nu fått se smakprov på vad våra talangfulla konstnärer kan hitta på!

Slutligen så här när hela Catahyaåret har analyserats finns det väl inte mycket mer att tillägga än att åter igen önska er alla en god fortsättning på det nya året!

Yours Truly,

Tinco

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *