Så minns vi Catahya-2005

27 december 2005

Trots att vi knappt hunnit trycka i oss den sista biten julskinka är det snart dags för decembers stora högtid nummer två, nyår. Det må vara fjärde gången jag tar på mig att samanställa Catahyas årskrönika men det är defenitivt första gången som jag faktiskt kan påstå att jag vet vad jag pratar om. Visst, inskränkt och tjurskallig som jag är lämnar jag bara musikforumet under pistolhot och jag är knappast den individ som är mest insatt i vad föreningen sysslar med, men 2005 var ett aktivt Catahya-år från min sida och som gammal god Cáno känns det förbaskar härligt att ha ett finger med i spelet igen. Jag hoppas att ni har era säkerhetsbälten på, för nu kör vi så det ryker.Årets stora händelse, lanseringen av Catahya 2.0 uteblev dessvärre och sidans födelsedag blev därför inte alls den klang- och jubel-föreställning som det var tänkt. Faktum är att vi till och med glömde bort att ha nedräkning till denna, sidans tredje födelsedag. Så magiskt var det numret alltså. Å andra sidan har detta gjort att 2006 ser betydlig mer intressant ut än vad experterna (i det här fallet bestående av undertecknad) tidigare tippat. Det är helt enkelt väldigt mycket på gång bakom kulisserna och personligen tror jag att hela nästa år kommer att bli ett kreativt och skapande år där det ena projektet kommer att avlösa det andra. Det är också tänkt att 2006 skall bli året då vi vidgar våra vyer genom att starta upp den första icke-fantasybetonade avdelningen. Den nya marken bryts visserligen inte på speciellt främmande terretorium då det är en SF-avdelning det handlar om och även om jag personligen ställer mig negativ till de olika förslag på genomföranden som hittils presenterats så skall det bli väldigt intressant att se hur det går när Catahya siktar mot stjärnorna. Men nu är det emellertid inte 2006 vi skall tala om utan 2005 och det finns ingen anledning att dra ut på det mer, här följer höjdpunkterna för 2005:

Recensionerna

Det har skrivits cirka 185 recensioner 2005 vilket är en något bättre siffra än förra året. Det är dock inte tillräckligt bra. Siktet måste nämligen vara inställt på att ha nya fantasyrecensioner inom vart område uppe varje vecka. Detta är på intet sätt något orimligt mål och i skrivande stund diskuteras det fram ett förslag på hur vi skall förbättra skribentstabens aktivitet på sidan. Som vanligt håller Litteraturavdelningen fanan högst av alla med över 100 (~2/vecka) skrivna recensioner. Det är också med stort nöje jag kan konstatera att den rejäla torkan av filmrecensioner är över. Sektionen har nästan tredubblat sitt recensionsutbud under året med sina 40 skrivna recensioner (2004 skrevs 14 filmrecensioner, 2003 skrevs 8 stycken). Det har även recenserats fler spel i jämförelse med 2004, det imponerar emellertid inte att en förening som arbetar för att främja spel endast har 25 stycken omdömen om sådana. Det finns mer eller mindre oändligt många fantasy-/fantastikspel, kanske är det till och med så att spelavdelningen har störst recensionsutbud av alla avdelningar, vilket gör det låga antalet recensioner än mer pinsamt. Pinsammast av alla är emellertid avdelningen som jag själv basar över. Endast 20 nya musikrecensioner har sett dagens ljus detta år vilket är lika många recensioner som skrevs i enbart december månad 2002. Det är inte bara antalet som är skrämmande lågt. Det enda som år 2005 lyckats med bedriften att vara lägre än ett bredbandspaket från Glocalnet är Julles horribla sågning av mästerverket “Nightfall in Middle-Earth”. Jag vaknar fortfarande skrikandes om nätterna trots att recensionen skrevs den 11 januari. Det var emellertid även denne Johan Jönsson (BG Headhunters vet var du bor!) som skrev årets utan tvekan bästa recension i kanske årtiondets aprilskämt. En sågning av Härskarringen, de bästa böckerna som någonsin skrivits, torde vara enkelt att se igenom. Men det sättet Julle lade fram det på var alldeles lysande och jag skall bittert erkänna att jag blev ordentligt lurad och var påväg att skriva ett argt inlägg innan jag kom på vilken dag det var. Det skall tilläggas att det än idag är folk som tar illa vid sig på grund av det som står i recensionen så jag rekomenderar verkligen att ni läser igenom de, i skrivande stund, 73 kommentarerna. Årets recension utan tvekan!

Artiklarna

I jämförelse med tidigare år har det varit ett alldeles lysande artikel år. Antalet arkiverade artiklar har nästan fördubblats sedan jag själv skrev föregångaren till den här artikeln och även om man alltid vill ha mer så får man ändå vara nöjd med årets artikelskörd. Nytt för i år är att man har börjar publicera intervjuer på sidan, något som givetvis är välkommet. Julles intervju med Stefan Ekman var den som lockade flest kommentarer, men personligen tycker jag nog att Vinters intervju med den etablerade författaren Niklas Krog kändes som störst av de som skrevs i år. Jag har emellertid en invändning mot årets intervjuer och det är att samtliga nyttjat den tämligen tråkiga “frågor och svar”-strukturen. När jag själv gör intervjuer föredrar jag att väva in lite historik och personliga reflektioner i intervjun och helt ta bort min egen fråga i de fallen där det är möjligt. Hur som helst är intervjuerna, som sagt, ett välkommet tillskott till arkivet. Vad det gäller övriga artiklar var det min egen skrift om Hammerfall som genererade flest kommentarer men även Johans aprilskämt (första april var skrämmande stort på Catahya) om jakten på det obskyra communitynamnets betydelse fick 35 fantasysjälar att pränta ner en kommentar. Artiklarna “Hyllning till en svansprydd värld” om mumintrollen och “Allt annat än brevvänner” om Nightwishs sparkande av Tarja Turunen gav även de ett mycket bra gensvar, sett till antalet kommentarer. En artikel som jag personligen tyckte var en fröjd att läsa var Julles “Rapport från en källarhåla” som jag även vill påstå var årets artikel. Om ni nu börjar misstänka att jag och Julle har ett förhållande eller att jag är en hemlig beundrare som försöker snärja honom genom att prisa hans verk tror ni faktiskt fel. Mannen har helt enkelt levererat i år och så enkelt är det.

Forumet

Årets största besvikelse är utan tvekan forumet. Det är visserligen fortfarande det som gör sidan levande men jag har aldrig förr sett det så inaktivt och tråkigt som det varit under vissa perioder i år (Möjligtvis med undantag för november 2002 när Catahya bestod av 5 personer). Det har dessutom varit ett år fullspäckat av fullkomligt meningslösa lekar. Associationsleken är den mest beryktade av dessa och är dessutom Catahyas utan tvekan populäraste tråd genom tiderna (då originalet under mystiska omständigheter raderades har jag dessvärre ingen statistik på exakt hur många totalt meningslösa inlägg som postats i denna tråd, men der är en jävla massa). Det har emellertid inte bara varit bu och bä och mitt ibland fantasy-ordlekar där kombinationen Narnia-Aslan-Narnia-Aslan tycks pågå i all oändlighet har en hel del gemytliga diskussioner förts. Eller nej, gemytliga är väl helt fel ordval egentligen. Vi catahyaner har nämligen en tendens att ta de allra minsta småsaker och diskutera dessa som om de gällde liv och död. Ibland går det till överdrift men i regel är det bara roligt. Årets trollkarl i tricket att göra hönor av fjädrar är onekligen Blot-Sven som även, något oförtjänt då jag själv var nominerad (:P), fick utmärkelsen “årets diskuterare” i Catahya Awards.

Catahyas Community

Då Catahya är ett betydligt mer forumbaserat community än merparten av våra stora kollegor/konkurrenter där gästboksinlägg och pm skickas i löjligt stora mängder är den här delen av årskrönikan tämligen onödig. Forumet är ju, som ni säkert märkt, redan avklarat och den enda anledningen att jag nu flummar ihop några rader under rubriken “Catahyas Community” är för att bevara traditionen. När jag för cirka ett år sedan gjorde samma sak så hade communityt 4013 medlemmar och då jag visste att medlemsregistret skulle storstädas satte jag målet för i år på 3000 medlemmar. I skrivande stund finns det emellertid endast 2374 personer som mer eller mindre aktivt nyttjar Catahyas tjänster, antalet aktiva ligger väl emmelertid kvar på ungefär samma nivå som förra året och det borde ju vara det som räknas. Höjdpunkten för i år är däremot solklar. Meddelandebuggen som satte käppar i de flesta hjul lyckade till slut tämjas och alla var glada och nöjda.

Övriga höjdpunkter

Catahyas IRL-verksamhet, som sedan föreningens begynnelse slukat oproportionerligt mycket stålar ur kassan, har tuffat på i gammal god takt. Eller vad vet jag om det egentligen? Inte ett skit om jag skall vara ärlig, men jag vågar ändå påstå att stormötet kvalificerar sig som en av årets övriga höjdpunkter. Stormötet i sig vet jag förvisso inte så mycket om, men efterspelet var en riktigt fröjdefull upplevelse. Det uppdagades nämligen att IRL-Catahyanerna inte alls är skrockande tomtar med öppna famnar som med ett leende på läpparna välkomnar såväl utbölingar som bastarder, utan snarare introverta enstöringar med en förkärlek till utfrysning och mobbning. I alla fall om man får tro, den nu deserterade medlemmen, Vigor som trots klassiska sociala knep som roliga medeltida danser och den gamla publikfavoriten, eldning utanför möteslokalen, inte lyckades nå fram till det svårflörtade järngänget på plats. Lägg där till att Vigor och hans makerade kumpaner stannade i en timme och fem minuter. Nu skall man i och för sig inte bara skämta om det inträffade. För även om jag personligen vågar påstå att det krävs mer än en timme av medeltida danser och lite bålande för att sju personer som inte kommer förrän dag två av en träff skall skapa sociala kontakter med övriga besökare, så är det givetvis inte positivt att personer känner sig utfrysta på en träff annordnad av Catahya.

På tal om jippon så annordnades “Catahya Awards” för tredje året i rad, 2005. En stabil skara på 77 stycken medlemmar släpade sig till valurnorna för att utse årets bästa, flitigaste och mest populära catahyaner. Nytt för i år var, förutom att Vinter höll i taktpinnen istället för Senja, att man kunde rösta via ett formulär på sidan istället för att skicka rösterna via pm, något som fungerade alldeles utmärkt. Tillskillnad från föregående stycke, där efterspelet var höjdpunkten, var det här förspelet som stal showen (vi på Catahya måste verkligen öva oss på själva huvudakten) då tangentgemäng uppstod efter att Vinter förklarat att årets skribent endast kunde tillfalla någon som ingick i Catahyas skribentstab. Diskussionen gick via olika tolkningar av Svenska Akademiens ordlista till paralleller till Nazityskland och jag vågar påstå att det bara är här oskyldiga prisutdelningar kan mynna ut i diskussioner om Nürnbergrättegången. Åtminstånde när “priset” i fråga består av en skriftlig utnämnelse som faller i glömska efter en vecka.

Som jag sa i inledningen av den här artikeln så kommer 2006 att bli ett kreativt och skapande år och en personlig höjdpunkt i år var givetvis arbetet med den kommande Broken Dagger-skivan som släpps via Catahya i februari-mars nästa år. Och det skall onekligen bli intressant att se om jag lyckas få igång någon bolagsverksamhet med CMD (som Catahyas skivbolag heter). En samlingsskiva ser förhoppningsvis också dagens ljus nästa år och lägg där till att det satsats en hel del pengar i en novellantologi som även den bör finnas tillgänglig någon gång under nästa år. Nästa år ser alltså ut att kunna bli rätt hyfsat och med det konstaterandet är det väl dags att säga det som jag säger bäst:

Ett förbaskat gott nytt år önskar jag er alla!

För övrigt anser jag att förslaget om ett eget SF-forum är den största kalkonidén i föreningens historia. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *