Sagan om FC Catahya

14 januari 2006

Julle reste denna artikel efter FC Catahya, sitt lag, som for i österled och blev dräpt i Örebro.Förberedelserna
Så hade korpen viskat: Catahya skulle dra i härnad och i korpfotboll möta andra krigare. Så samlades de, från väster och öster, från norr och söder:
Gaara, Julle, Zaeb, Ithron, Askatt,
Alurian, Zaanash, Isondil och Incánus.

Kämparna samlades på ett inhyrt slagfält som kort fått äran att känna deras — i de flesta fall — skobeklädda fötter tappert slå mot golvet. Kortirion hade drabbats av en lömsk släng feber och låg därför istället hemma i Upsala högar och vred sig. Då ersättaren Zaanash ännu inte hunnit dyka upp gick Faquid manligt in för förberedelsernas skull. Hjälten Plint klev in som extra nätvakt för att jämna ut numren och motade modigt många bollar. Tio, ja, kanske rentav femton, minuters spel orkades med innan stora luckor letade upp platser dit ingen längre orkade springa och bänkarna vid sidan av planen utövade en alldeles för stark lockelse på vissa. Handlingskraftigt halvdött släpade man sig därifrån.

Senare, under månens vakande öga och i en lokal långt därifrån ritades taktiken upp på den fruktade vita tavlan. Att täcka och öppna upp demonstrerades. Backarnas funktioner instruerades. Planer konstruerades. Allt var klart inför morgondagen, då lekens tid var över och allvarets era skulle ta vid.

F.D. Talanglösa
Första matchen: kaos. Illvilliga rykten förtäljer att yra höns har haft enklare att marschera i raka led än FC Catahya hade att få ett fungerande spel de inledande minuterna. F.D. Talanglösa, det lömska motståndet, hann med att få in två mål innan man hann återhämta sig, och det var endast tack vare Zaeb i målet som siffrorna inte ystert rusade ännu mer i höjden. Den lilla planen — betydligt mindre än den andra på vilken man senare spelade alla sina andra matcher — där två steg bakåt var nog för att motståndarlaget skulle ha målchans i kombination med Talanglösas hårda spel hjälpte heller till. Catahyanerna var nere för räkning. Så, någon gång runt tio minuter in — i den sjutton minuter långa matchen — vaknade någonting (sannolikt hejarklacken och laget på planen) till liv. Man vände om och började pressa tillbaka och innan slutsignalen ljöd hade Ithron och Zaanash hunnit med att dunka in ett mål var och på så sätt räddat laget undan en inledande förlust.

Resultat: 2-2

E-S Telecom
Påhejade av hejarklackens inledande “KÖTTA! KÖTTA! KÖTTA!” som fyllde salen och fick motståndarlaget att se en aning tveksamma ut gick FC Catahya ut starkt i sin första match och ägde spelet. När Julles hörna sedan hittade en löpande Gaara som slog in 1-0 och var det det första och sista i turneringen som faktiskt fungerade precis så som man under kvällen innan turneringens inledning diskuterat. Efter att närmare halva matchen spelats började E-S Telecom så hota mer och mer. En medelvikt på åtminstone halvannan gång så mycket gjorde säkert sitt till och ute på planen var Isondils och Askatts tuffare takter bland de få som hade någonting att stå emot. Återigen agerade Zaeb, förmodligen tureringens bästa målvakt, räddande ängel och den ende i motståndarlaget som fick ut någonting av matchen bör ha varit han som ömt sprang in i Incánus bakifrån och hade åtminstone halva inne.

Resultat: 1-0

GDG
Sista gruppspelsmatchen: gruppfinal. GDG hade vunnit både sina matcher och hade gruppsegern som i en liten ask. Allt de hade att göra var att spela åtminstone lika mot FC Catahya och inledningen talade inte för mycket annat, då de snart hade tagit ledningen med ett mål. Catahyanerna tog sig dock återigen i kragen och ännu en gång dunkade Ithron och Zaanash in var sitt mål. Därefter följde en klar kandidat till turneringens målskytt: Zaeb slår en tåpaj från sextio meter som smiter in under motståndarlagets målvakts fot och försmädligt lägger sig i nätet bakom. Efter det hjälpte det inte att GDG kämpade på och reducerade till 3-2 — FC Catahya, som aldrig hade spelat med varandra förr och i vissa fall inte ens träffat en enda medspelare tidigare hade tagit hem både matchen och gruppen och direktkvalificerat sig till åttondelsfinal.

Resultat: 3-2

De andra
Bland ditresta catahyaner fanns även en lokalbo som funnit det för gott att välja blodigare färger att spela i: Timmyy. Han kunde åtminstone skryta med någonting ingen annan catahyan lyckades åstadkomma — han gick igenom turneringen obesegrad. Efter tre oavgjorda halvmesyrer slutade det nämligen med att hans lag inte gick vidare till slutspelet. Som tröstande ögonblick kan han dra sig till minnes när en tjugofemhövdad skara skanderade hans namn från läktaren, delvis för att ingen visste vad hans lag egentligen hette. Utan tvivel den största hejarklack en enskild spelare hade den turneringen. Hans glädje över detta riktigt sken, även om ljuset ute på planen spelade vissa ouppmärksamma besökare ett spratt och fick honom att nästan se generad ut istället.

Den ovan nämnda hejarklacken bör sannolikt ha gjort att FC Catahya tog en överlägsen seger vad det gäller publikstöd. Med jubel, slagord och ramsor som fick taket att lyfta kunde man konstatera att läktarstödet var större än någon där hade räknat med. kotte, Dukwoo, Khadhaver, Skarp, Ireth, Frambogir, Isang, ayy vida, Rei, Neldoreth, Ozeloten, Faquid, Judas Priest, Aderyn, Tauriel och Timmyy skall ha all heder för sin stora insats där.

Krymplingarna
Det tog inte länge innan laget lyckades dra på sig ett antal blessyrer: Gaara spelade med skadad vrist och tå, Alurian och Incánus hade kämpat tills de var helt slut halvvägs in i turneringen och Julle skadade knäet ett par minuter in i första matchen, haltade omkring med det svullet större delen av turneringen utan att ens kunna gå ordentligt och sprang under matcherna mer på spelglädje och viljestyrka än med hjälp av benen. De flesta var stela redan när turneringen började efter att ha tränat dagen innan och de som inte var det då blev det snart ett par matcher in i turneringen. Två hela fyror var mot slutet knappt tillräckligt att gå runt på: att de flesta hade lämnat sina mest vältränade dagar bakom sig märktes.

FC Tore
Som gruppspelsvinnare hade FC Catahya direktkvalificerat sig till åttondelsfinalen och slapp därmed gå upp i ottan och spela sextondelsfinal. Nackdelen var att turneringens förunderliga lottning innebar att gruppspelsvinnarna ställdes mot varandra i sina första slutspelsmatcher. FC Catahya fick därför möta FC Tore, ett gäng som det snart stod klart hade haft mer än en kort träning och tre matcher att spela ihop sig på och som mycket riktigt gjorde ett ledningsmål — men FC Catahya hade hamnat i underläge i två av sina tre tidigare matcher, och hämtat upp det till oavgjort respektive vinst. Alltså bet man ihop och kämpade på. Zaeb fungerade som vanligt som en mänsklig mur framför det egna nätet, men höll sig denna gången borta från målprotokollet. Alurian och Incánus kämpade till sig fina chanser och kunde ha kvitterat, men lyckades inte överlista motståndarlagets målvakt. När FC Tore i sextonde matchminuten tryckte in ytterligare ett mål var sagan all för FC Catahya — för den här gången.

Resultat: 0-2

Men vänta bara. Vi kommer igen.


Gruppspelsresultat
________________M__V_O__F__Mål__Ins_P_.+/-
1. FC Catahya______3__2_1__0___.6__.4__7__.2
2. GDG___________3__2_0__1___.8__.7__6__.1
3. F.D. Talanglösa___3__1_1__1___.12_.8__4__.4
4. E-S Telecom_____3__0_0__3___.3__.10_.0_.-7

Intern skytteliga
1. Ithron___2
_. Zaanash_.2
3. Gaara___.1
_. Zaeb____1

Större lagbild.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *