Spelglädje VS Konsumering

15 mars 2004


Återigen sätter sig Kortirion, Cynikernas mästare, Skeptikernas lärljunge och han med obskyr musiksmak ner vid sin kärva p2 450 mhz utrustad med Word 97 för att filosofera över världens undergång och det vansinniga fenomen som uppstått på senare tid, prishöjningar…

Beväpnad med cynisism, ett kritiskt sinneslag och en pressad citron stormar jag in i striden med min banner svajandes stolt, för vem fan vill betala 90kr för en standardbearer..?Det är med glädje och även stor sorg som jag minns när jag som en grabb på 12 år åkte hem från Stockholm med en framtida hobby i bagaget, Warhammer FB.
Jag köpte början på vad som skulle komma att bli en rabiat hög Skavens den dagen, 2 packet med Clanrats, en champion och en ratogre, den fina skaran figurer uppgick till en bekväma summan av 250kr som jag gladeligen betalade till den trevliga mannen i kassan, föga anade jag vilken fälla jag gått i.
Nu ett antal år senare har priset för samma antal modeller nästan fördubblats, nämligen 405kr, detta får en att börja tvivla på om man har råd att fortsätta spela detta i övrigt ypperliga spel.

Frågan är ju denna, vad är det som fått modellerna att stiga så fruktansvärt i pris? Är det en slump att dom enda som har råd att spela Warhammer på den skala som det är tänkt att vara är den trevliga skaran farbröder som publicerar tidningen White Dwarf.
Dessutom valde games Workshop att i sin storhet släppa en nyutgåva av Warhammer för några år sedan, detta var den yttersta dödsstöten för min stolta arme.
Reglerna tog bort några av min största enheter ur systemet nämligen mina 2 brutala doomwheels och förintade även många av dom mysigheter som jag gillat att spela med tidigare, för att få ihop en bra skaven arme idag måste du likt spelare av Chaos, betala dyrt för att få råd med alla krigsmaskiner och elittrupper.
Dom nya reglerna sade sig ta ett steg ifrån byggandet av arméer med bara specialist trupper, ack så fel dom hade i fallet skaven där clan skryre numera är den enda spelbara klanen.

Detta kombinerat med att man trots allt inte är gjord av pengar gör att jag numera valt att satsa min surt förvärvade pengar på andra aktiviteter, och mina förr så stolta modeller samlar damm i ett hörn.
Jag minns på den gamla goda tiden då spelglädje och pengar inte hängde ihop, det var en tid då man kunde glädjas åt ett stort slag mot mina ärkefiender utan att det för den skull kändes som om det rörde sig om ett välutrustat krogslagsmål.
Games Workshop borde verkligen ha en känga för sin totalt pengagiriga styrelse som verkar bortse från att spelglädje och pengar inte hör hemman, om jag fick bestämma skulle jag defenestrera hela Games Workshops styrelse och Sveriges tull från Big-Ben.
Att ta ut 120kr för EN modell i tenn är ju som att försöka byta daggmaskar mot guld, visserligen underhållande och vackert att titta på men med tanke på att du behöver minst 4 till för att kunna spela med dom är det helt ohållbart.

När grundmodellerna sedan utlystes skulle komma i 20 pack helt i plast blev alla exalterade, det kanske kommer bli billigare nu var den första tanken som färdades i min rabiata skalle, men icke.
Först kostade boxen med 20 modeller 150kr, överkomligt tyckte jag och drog på smilbanden men fick nästan lust att lobotomera någon med en morakniv när jag bara månaderna senare fann att priset hade gått upp till 225kr.
Jag törs nog med säkerhet säga att Warhammer är den dyraste hobbyn i form av spelglädje man kan finna, vida överstigande både Magic och Rollspel tillsammans.

[Magic en liten anekdot då jag inte törs säga om var man köper Moxar och Blacklotus för tusentals kronor.]

Så slutligen, har man lärt sig av sitt misstag, nej, faktum är att jag trots min kritiska ådra just nu har börjat om från början, häromdagen köpte jag mitt första regemente Beastman från tradition för den hutlösa summan av 225kr och jag har även börjat med en Tyranid arme till 40k.
Ett citat som verkligen stämmer in här är att man aldrig kan lära en gammal hund sitta, och nog är jag gammal i hobbyn alltid, men jag börjar verkligen fundera, är det verkligen värt det? Är alla dessa pengar verkligen värd den spelglädje som man känner efter en stort slag 40k eller FB?

Svaret: Absolut… Men jag hade inte tackat nej till att köpa Warhammer i form av stöldgods med tanke på dagens ocker som vi inbitna spelare tvingas stå ut med.

//Kortirion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *