Var spelen bättre förr?

21 maj 2005

Var spelen egentligen bättre för femton år sedan? Om man frågade runt till exempel här på Catahya skulle svaret vara för många medlemmar ett klart och säkert JA. Men varför tycker de så?Jag tror att de flesta som svarade ja på förra frågan skulle ha som anledning att känslan var bättre förr, att spelen gav mer glädje, och man tyckte till skillnad från nu att det var roligt att spela. Men är det här egentligen inte en grov generalisering? Genom att säga så, sätter man då inte alla dagens spel i samma fack och skriver en stor skylt med ordet skit på och klistrar ovanför? Rent hypotetiskt skulle det vara som om jag skrev att böcker var bättre förr, att handlingen på något sätt grep tag i mig mer när jag läste en bok för tio år sedan. Det är väldigt sällan man ser sådana kommentarer och de enda svar man skulle få är, om jag får lägga fram en vild men kanske inte så osann gissning, antagligen att man läser fel sorts böcker, och så skulle de rada upp ett antal bra författare att läsa.
Men borde det egentligen inte vara samma sak i spelvärlden?
Precis som olika författare skriver böcker finns det olika spelutvecklare som utvecklar spel. Alla vet ju att det finns bättre och sämre författare, det är ingen hemlighet, det finns helt värdelösa böcker och det finns de som är helt fantastiska. Och så är det naturligtvis i spelvärlden också, jag försöker inte lura i er att alla spel som görs är bra. Spelutbudet är mycket större nu än det var för femton år sedan, ingen tvekan om saken, så naturligtvis finns det fler bottennapp nu än då, men om man vet vad man letar efter så kan man lätt finna de spel som är precis lika bra som de bästa som kom då.
Att skriva att spelen var bättre förr är alltså enligt mig en ganska dum kommentar.

För femton år sedan var tv-spel ganska nytt, man var fortfarande imponerad över tekniken som fanns i dem, och överlycklig bara för att den gav en möjlighet till att röra en gubbe genom att trycka på en knapp. Många var bara barn och tv-spel var mycket roligare än leksaksfigurer.
Men så spelade man mer, och mer, och mer, och mer… och plötsligt var man mer erfaren, plötsligt började man ha förväntningar, man ställde högre krav på spelen. Nu behövdes något mer än att man bara styr en gubbe som kan hoppa, nu krävdes något mer av spelutvecklarna. Spelen är alltså inte sämre nuförtiden, konsumenternas krav är helt enkelt högre. När man säger att spelkänslan var bättre förr tror jag att man minns den spännande och lite nyfikna känslan man som barn hade när man var spänd inför ett spel, en känsla som dessvärre aldrig kan komma tillbaka i de nya spelen som släpps idag, oavsett hur bra de är kan de aldrig få en att hoppa tillbaka till den oerfarne och inte så kräsne spelare man var för femton år sedan.

Om man verkligen inte gillar att spela tv-spel längre tror jag att sanningen är att man helt enkelt har tröttnat på det, vilket inte har någonting med att spelen är sämre idag än igår att göra. De gamla spelen gillar man fortfarande för deras nostalgikänsla, de får en att minnas den tid man levde då och för det älskar man dem.
Just det, nostalgikerna, de som vill att alla spel ska se ut som de gjorde för tio år sedan. Vissa vill helt enkelt att spelutvecklingen ska stå stilla, att den ska trampa på samma ställe och släppa upprepning efter upprepning. Visst, det finns de som skulle bli glada om alla Zelda-spel efter a link to the past egentligen bara var samma spel med några få förändringar men absolut inte jag. Om alla var som vissa nostalgiker är skulle spelutvecklarna skratta och fira för då skulle de inte behöva använda hjärnan och komma på nya idéer, nej, det gäller bara att återanvända samma gamla idé flera gånger. Vilket enligt mig är dåligt.
Det minsta jag kan begära av en spelserie är att varje del känns unik, att varje del har något speciellt, något annorlunda. Detta kan vissa nostalgiker inte gå med på, de hatar när deras älskningsserie plötsligt går över till 3D. Det är ett bra spel, säger de, men inte är det Metroid. Det är ett bra spel, men inte är det Zelda. Det är ett bra spel, men inte är det Mario. Förstår de inte att man bara kommer någonstans genom att gå framåt?

Spelen var inte sämre förr i tiden, nej, absolut inte, spel som The legend of Zelda a link to the past, Super Metroid, Super Mario World och många, många fler bevisar motsatsen. Men detta betyder inte att de är sämre nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *