Damen i vitt

10 december 2006

Då Aurora vänder sig om för att gå mot sitt sovrum skymtar hon en kvinna helt klädd i vitt. Gestalten försvinner dock in i en korridor. Aurora hastar efter, men då hon själv når fram till korridoren är den tom. Detta trots att den inte har några dörrar utom en i slutet, men dit är det över trettio meter. Aurora springer bort dit, kvinnan syns dock inte till. Med pannan i djupa veck går hon till sitt sovrum.

Nästa dag stiger hon upp som vanligt. I slottsmatsalen sitter hennes man och två barn och äter frukost. Hon gör dem sällskap. Samtalen kring bordet rör utflykten de ämnar göra i eftermiddag. Moster Ottilia ska få ett besök, och då hon bor långt upp i bergen blir resan en utflykt.

Med ett lätt handbagage går Aurora ut genom porten. Diligensen står redan där likaså resten av familjen. Kusken bakom de två vita hästarna nickar lätt mot Aurora. De kliver in i vagnen och sätter sig tillrätta. Efter ett pisk från kusken drar hästarna iväg med kärran. Aurora tittar ut genom fönstret. I trädgården kan hon skönja en vit gestalt vid ett av träden. Hon är säker på att det är samma dam hon såg föregående dag. Kvinnan står stilla och stirrar mot Aurora som stirrar tillbaka. Till slut försvinner kvinnan dock bakom trädet.
– Vad tittar du på mor? frågar hennes son.
– Nej, ingenting, det var ingenting, svarar Aurora utan att slita blicken från trädet.

Efter ett tag syns inte trädgården mer och hon tar istället del av konversationen i vagnen. Hon har dock svårt att engagera sig, sitter mest med pannan rynkad och grubblar.

När de är en bit upp i bergen syns en träbro som går över ett stup. Bortom bron tornar mosterns ståtliga hus upp sig. Precis innan de åker ut på bron får Aurora åter syn på den vitklädda kvinnan. Denna gång skymtar hon henne bakom en buske. De åker ut på bron och Aurora känner en istapp genom sin ryggrad. Precis då hörs ett brak och bron störtar samman. Diligensen faller ett tjugotal meter och krossas då den når marken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *