Jul/nyårshälsning i form av novell

25 december 2009

Om tiden och makterna är med mig, sänder jag kring jul/nyår ofta ut en säsongshälsning i form av en liten novell. Nedan årets jul/nyårsnovell, som anknyter starkt till årstiden. Tänk att vi fick ordentligt med snö när världens politiker samlades i Köpenhamn för att pladdra om hur varmt det skulle bli. Och med en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR, över till ett framtida sportreportage:

Salam-Slalomen

Jag vet inte varför de satte mig här. Jag är ju vetenskapsreporter, för jösse namn! Nå, idrottskillen fick visst kattinfluensa, sade de. Förra året hade vi grodinfluensan – jag minns att jag rapporterade om den.
Men jag vet inget om alpin skidåkning. Jag pratar hellre om satelliter, nanotech, kraftfulla lasers eller Väder-Kontroll-Systemet. Det vet jag allt om.
Japp, kontrollrummet! Jag är redo när ni är det. Skidåkarna förbereder sig. Jag ser ett par av dem just nu uppe på krönet. Men ge mig en vink om jag säger något fel, OK? Jag ville inte ha det här jobbet, vet ni.
Vetenskapsjournalistik har så mycket. VKS är underbart, till exempel. Många städer har stående beställningar på en lätt eftermiddagsskur, precis när lunchrasten är över och med tid kvar för att gatorna skall hinna torka inför sen rusningstid. Och under vintern vill en del nordliga länder ha det i varje fall aningen varmare. Naturligtvis måste jämvikten bibehållas, så VKS måste dumpa den saknade nederbörden och den överskjutande kylan någonstans. Sällan använda delar av Stilla Havet duger bra – polynesierna tycker att isberg är exotiska, och vanligen anser de hur som helst att det ändå är för varmt.
Det blir ett kort lopp, så det är bäst att jag pratar fort. Nu kan jag se att en av åkarna justerar sina skidglasögon. Jag tror att den lilla webkameran kanske irriterar honom, men tittarna gillar ju att få de alternativa bilderna från åkaren själv. Förhållandena är inte perfekta, men tävlingsplatsen är utmärkt. Det blir bra TreD av det, eller vanlig 2D för dem som fortfarande har en sådan TV.
Japp, kontrollen, om 30 sekunder är jag i sändning. Jo, jag har startlistan på min skärm. Schweizarna eller österrikarna är favoriter, antar jag, med norrmännen eller svenskarna som främsta utmanare. Men det kommer ju nya talanger från de nya inte så traditionella skidåkarnationerna. OK, jag är med: 3, 2, 1…
– Välkommen till TreD Nyhets-TV, och denna mycket speciella tävling i den alpina världscupen, Salam-Slalomen som arrangörerna kallar den…
Går igenom introduktionen jag förberedde. Borde inte finnas några fel där. Jag hoppas i alla fall inte det. Och nu kommer nummer ett:
– Österrikes Matthias Heinkel inleder. Koncentrerar sig. Och nu startar han. Han får en bra början. Det är viktigt eftersom loppet är ganska kort. Den första porten, inga problem. Han ökar farten…åh, det var nära, men han klarade det. Han förlorade kanske litet tid, men nu attackerar han hår…
Ack, vilket struntprat! Jag är knappast någon sportkommentator, men jag antar att jag får göra mitt bästa. Det är väl bara att säga ungefär samma sak som jag hört dem säga.
– Och nu nummer två, Karl Ljungström från Sverige. Åh! Han missade den andra porten. Otur, gamle gosse.
Men det hela är ju en smula intressant, eller hur? Det här skulle vara omöjligt utan väderkontroll. De måste hitta nya ställen att dumpa snö och kyla, eftersom folk där i norr inte vill ha det eller har för mycket av det. Och ortsborna älskar det!
Norges Arve Jensen kom just ned med den hittills bästa tiden. Jag hoppas jag inte sade något dumt om hans lopp. Jag vet ju knappt vad jag säger. Och så Muhammed Al Mustafa. De har blivit riktigt bra konkurrenter på senare år, egyptierna. Han borde ha en bra chans. När allt kommer omkring åker han ju på hemmabana.
– Och nu startar han, i branten nedför Keopspyramiden…

–Ahrvid Engholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *