Lövets sista färd

5 december 2008

Eklövet lossnade från den tunna kvisten. Stillsamt dalade det ner och landade i den lilla bäcken. Bäckens vatten rörde sig mycket långsamt där den ringlade sig ner mot lägre höjder och lövet flöt med.

Vattnet porlade fram under stora ekar. Flera av dem äldre än tiden själv och hade växt till gigantisk storlek. Ekskogen låg högt uppe i bergen och besöktes sällan av andra individer är hjortar, rådjur och en och annan räv. Vid mera sällsynta tillfällen dök en varg eller björn upp, på jakt efter föda.

Solen som mödosamt brände sig fram genom morgondimman gav hela trakten en gyllene underbart vacker färg. Lövets fart ökade undan för undan när marken sluttade allt mer. Bäcken mötte ytterligare ett litet vattendrag och med förenade krafter banade de sig vidare. Fler och fler bäckar bildade snart en å. Lövet framfart blev allt snabbare och vattnet blev allt ljudligare när det porlade ner över stenar och bergsformationer. Snart hade en fors bildats. Våldsamt kastade sig forsen ut över kanten till ett stup och med ett dån landade den långt nedanför.

Det lilla lövet klarade sig med nöd och näppe från att dränkas i vattenmassorna. Det flöt vidare på vatten som långsamt stillade sig igen. Snart drev det in i en liten damm av lugnt vatten vid sidan av floden och stannade vid strandkanten. Hade lövet haft ögon att se med hade det sett en liten stuga intill dammen. Rök steg hemtrevligt ur dess skorsten. En underbar doft spred sig i den lilla gläntan från grytan som puttrade i eldstaden. Hade lövet haft en mage hade det säkert kurrat i den nu.

En flicka klädd i gröna skogskläder kom gående mot dammen. Hon böjde sig ut över vattnet och fyllde en hink. Lövet följde med in hinken. Leende fångade flickan lövet i sina kupade händer. Hon placerade det i en vattenskål som stod på bordet intill stugan. Vattenskålen var fylld med flytande blommor och blad. Här tillbringade lövet resten av sin tid tills det vissnade och det var dags att vandra till sina förfäders marker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *