Två framtidsdrapor om bläckfiskar

10 maj 2015

Eftersom jag satt i juryn för drapatävlingen kunde jag såklart inte delta, men jag skrev två drapor ändå. Av någon anledning hade båda något att göra med bläckfiskar.

 

Sommarjobbet

Det glittrar på vattnet som höjer sig, liksom töjs ut innan ytspänningen bryts. Den stora kroppen är en mörk massa under och två tentakler sticker upp, lägger sig på ytan och vajar stilla.

Jag tar ett steg bakåt på kajen och det känns som om jag långsamt ska sjunka igenom betongen, benen plötsligt kraftlösa. Snart är det min tur.

Ett enormt öga glor på mig. Sedan hörs ett pysande ljud och pupillen delar sig i fyra bitar. Ur ögats inre sticker Mia fram.

”Yes! Den funkar! Lite problem med de bakre tentaklerna, men annars är det bara att köra!”

 

Weekendresa

”Det ser ut som en jättebläckfisk”, säger hon och trycker händerna mot panoramaväggen, som om den var ett riktigt fönster. Bredvid oss kastar en funktionär en snabb blick åt sidan, säkert trött på att torka bort fingerspår.

”Tycker du?”

”Mm. Titta.” Hon drar med ett finger längs kometens kant, en grå storm av is och sten och stoft. ”Här är huvudet. Det här är ett öga. Och där borta är tentaklerna som kommer att dra oss med runt galaxen om vi inte aktar oss.”

”Så nära ska vi inte.”

”Man vet aldrig. Squids in space.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *