300

18 juli 2007

Regissör: Snyder, Zack

Originaltitel:

År: 2007

Längd: 117 minuter

Skådespelare: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham

Visst hade den här filmen fått lite halvljummen kritik, men jag hade fängslats så av trailern, så jag var bara tvungen att se den. Den var inte kass, men saknade ändå den där lilla känslan som verkligen behövs.
I huvudrollen ser vi Gerard Butler (The Phantom of the Opera, Tomb Raider: The Cradle of Life) som kung Leonidas och som hans drottning Lena Headey (Ultra, Ripley’s Game). Som the voice-over hör och ser vi David Wenham (Van Helsing, Sagan om Ringen).

Allt utspelar sig i forntidens Grekland. Krigarsamhället Sparta får nys om att persernas kung Xerxes planerar att erövra Grekland också – ett litet område i förhållande till hela hans territorium. Den dåvarande kungen Leonidas (Gerard Butler) tvingas rådfråga eforerna – inavlade präster som bestämmer om de ska gå i krig eller inte. De, i sin tur, rådfrågar oraklet – en mycket vacker kvinna, som hålls fången som bl a deras sexslav – och hon säger att om de går i krig kommer hela Grekland falla. Senare får vi (inte de i filmen) reda på att dessa är korrupta. Leonidas bestämmer sig i alla fall för att ta en promenad med ca 300 ”livvakter”. De promenerar länge och möter upp med soldater från andra städer, om än få. Till slut når de något som kallas ”The Hot Gate” – en trång passage som Xerxes måste ta sig igenom för att komma upp från kusten till fastlandet. Dessa 300 krigare anfalls av soldater, krigare vida kända som ”The Immortals”, magiker och monster, men klarar av dem med bara skråmor. Xerxes blir orolig och skickar efter Leonidas – han lovar att om bara den spartanske kungen knäfaller inför honom skall hans folk skonas. Självklart vänder Leonidas honom ryggen och det ena skoningslösa anfallet efter det andra drabbar dem.
Samtidigt, hemma i Sparta, försöker Leonidas hustru, Spartas drottning (Lena Headey), att få rådsmedlemmarna att strunta i eforerna och skicka mer trupper. Det är inte förrän en av krigarna kommer hem för att berätta om de trehundras stordåd, som de inser vad de måste göra.

En någorlunda gripande berättelse om att slåss för kärleken till sitt land och om ett krigarsamhälle där man ser en strid som ett sätt att möta en värdig död. Jag fällde faktiskt några tårar i slutet. Men filmen saknade ändå den där lite mer djupgående karaktären för att bli mer än en krigarfilm. Intrigerna är aningen primitiva, men passar bra då den utspelade sig för 2500 år sedan.
Filmen baserar sig på serietidningen 300 av Frank Miller och är en påhittad berättelse om slaget vid Thermopyle.
Allting är filmat med bluescreen och det ger filmen en häftig och kraftfull effekt. Serietidningskaraktären ser man klart och tydligt på hur människorna ser ut, hur de är sminkade och hur miljöerna ter sig. Rostbruna ovädersskyar, oljade kroppar med tio-pack, missbildade monster och enorma skaror soldater – allt med ett 3D-skimmer, som ger en animerad känsla, fast samtidigt inte, då människorna är riktiga, men halvt animerade. Det är svårt att beskriva och måste ses med egna ögon.

Vad som höjer filmen från en trea till en fyra är just dessa effekter. Det gör ju heller inte så mycket att se 300 krigare springa omkring halvnakna, med endast ett höftskynke till att skyla sig med, överdrivet tränade med lårmuskler som trädstammar och magar som en arenastor tvättbräda. På det hela taget gillar jag filmen och kommer definitivt att se den igen.

Ett litet plus i kanten måste jag ge till Kelly Craig som spelar Oraklet – hon gör en fantastisk uppvisning och är förstummande vacker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *