A Short Film About John Bolton

5 mars 2008

Regissör: Gaiman, Neil

Originaltitel:

År: 2003

Längd: 30 min (2+h extramaterial)

Skådespelare: John O’Mahony, Carolyn Backhouse, Marcus Brigstocke, Jonathan Ross och John Bolton

Neil Gaiman är främst en författare av ord, men när det kommer till val av medium för dem så har han fingrar lite överallt. Vi har The Sandman i serietidningsformat, screenplay till filmen Beowulf, storyn bakom filmen MirrorMask, den engelska adaptionen av den japanska animefilmen Princess Mononoke, för att nämna några, och såklart alla böcker, noveller och dikter. År 2003 gjorde han sin regissörsdebut med kortfilmen A Short Film About John Bolton, som, om min radar fungerar som den ska, inte är särskilt känd ens i fantasykretsar.

Upplägget är simpelt. En journalist håller på att göra ett reportage om konstnären John Bolton, känd för sina erotiska bilder av sexiga vampyrbrudar. Det börjar med intervjuer av en beundrare av Boltons tavlor och en som ställer ut hans tavlor i sitt galleri, för att sedan gå över till John Bolton i egen hög person. Han visar sig vara en högst excentrisk och egen person, som journalisten inte riktigt kan greppa. Trots sina höga privata murar har han gått med på att visa journalisten, utan kamerateam, sin studio och varifrån inspirationen till konsten kommer.

Det är kort och gott ett konstnärsporträtt av en fiktiv version av den verklige John Bolton (som har en cameo, och spelar alltså inte sig själv, även om alla tavlor är hans). Någon direkt spänning eller häpnadsväckande handling utöver en märklig konstnär och källan till hans inspiration finns inte. Filmen är väldigt odramatisk och långsam. Många skulle säkert kalla den tråkig och kanske till och med meningslös. Vilket är ganska berättigade åsikter, även om jag inte riktigt håller med. A Short Film About John Bolton är på intet sätt någon bländande bra film. Det är däremot ett ganska intressant filmexperiment av en författare som vill testa hur det är att sitta i regissörsstolen. Jag tyckte att porträttet av Bolton var intresseväckande och eftersom hela filmen bygger på den fåordiga mannen så blev det en helt okej filmupplevelse.

Filmen ska vara en nick åt H.P. Lovecrafts novell Pickman’s Model. Andra kallar det för en rip-off. Jag har inte läst novellen i fråga så det finns inte mycket mer att säga på den punkten, förutom att det blir lite extra intressant för vissa. I övrigt ska det nämnas att extramaterialet är stort, med bland annat en bra intervju med Gaiman, som säger sig vara helt nöjd med sin film. Den längsta grejen är något evenemang Gaiman är med i, men jag orkade bara se några minuter av det. Rösterna och bilden var så förbannat dåligt synkade att det var pinsamt och mer än fem minuter hade resulterat i slitande av hår. Utöver det så är det dock inget fel på produktionen. Tillgängligheten av filmen har jag ingen större koll på, men på eBay kan den hittas för en billigare penning. Det finns såklart ingen svensk text.

Allt som allt så är A Short Film About John Bolton en rätt trevlig kortfilm. Men det är ingen större förlust för filmtittarna att den här ligger i det obskyra träsket få bemödar sig att beträda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *