Æon Flux

15 februari 2006

Regissör: Kusama, Karyn

Originaltitel:

År: 2005

Längd: 93 min

Skådespelare: Charlize Theron, Frances McDormand, Marton Csokas, Jonny Lee Miller, Sophie Okonedo mfl.

Året är 2415, ett våldsamt virus har tvingat de kvarvarande människorna att ta beskydd och tillflykten går till den sista staden. Men gräset är inte alltid grönare på andra sida. Inne i staden råder politiska konflikter och människor försvinner titt som tätt utan att folk reagerar. Men räddningen finns i händerna på den akrobatiska lönnmördaren Æon Flux (Charlize Theron), vars nästa mål kommer bli den politiske toppledaren.

Detta är en film som baseras på Peter Chungs animerade tv-serie, visad på MTV 1991 (Del två -92 och även tio fristående avsnitt -95). Jag kan ärligt talat säga att jag hade ganska stora förhoppningar på filmen. En intressant värld fylld med muterade djur och människor, teknologi och post-apokalypskänsla. Den är byggd på en gammal serie, den har fått ros för att vara “bästa science fiction-filmen sedan Matrix” och den har ingen mindre än en av mina största favoriter i huvudrollen, supersexiga och Oscarbelönade Charlize Theron.

Men faktum är att hon är den enda anledningen till att gå och se filmen, och då var hennes skådepelarinsatser ändå inte mer än godkända. Resten av skådepelarinsatserna låg på ett minus i marginalen. Storyn hade kapacitet till att vara något bra men den föll pladask i sitt försök att nå upp till sina förebilder. Dialogerna tycktes vara hämtade från en svensk b-film: stela samtal fylld med dåliga klichéer och tråkiga punchlines. Inte ens slutet då alla rebusar och gåtor skulle få sin lösning kunde hindra mig att tristressartat skruva på mig i stolen. Slutet hade sin lilla twist och det fanns en intressant punkt på det hela men transportvägen på åttiofem minuter innebar en hel hög med gäspningar. Och Matrix-känslan? Den såg jag aldrig av. Det var fult datoranimerat, censurerat våld och barnslig action. Vissa miljöer var snygga och koreografin var vackert regisserad hos Theron, men besparingen var väl synlig runt allt det andra. Det finns inte många saker jag kan ge plus på i filmen, fast även om det kanske låter konstigt så vill jag inte ge filmen ett bottenbetyg. Det mesta var under medelklass, men det hängde sig tappert ovan totalt värdelöst. Och behöver jag säga det igen? Charlize Theron!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *