Äkta Människor (Säsong 1)

22 mars 2012

Regissör: Harald Hamrell

Originaltitel:

År: 2012

Längd: Varje avsnitt ca 60 min

Skådespelare: Andreas Wilson, Lisette Pagler, Eva Röse, Sten Elfström och Pia Halvorsen

“Ska du stänga av mig bara för att jag inte gör som du säger?”

Äkta människor är ett svensk science-fictionsdrama som sändes i början av 2012. Svensk science-fiction man inte mycket av och därför är det spännande och se om skaparnas ambitioner når fram.

Denna gång befinner vi oss i en inte alltför avlägsen framtid då hubotar, en sorts mänskliga robotar, har befriat människorna från alla tråkiga rutinuppgifter som till exempel hushållsgöromål, lagerarbete eller till och med som sexslavar. Men hubotarna kan också användas som rent sällskap och liksom mobiltelefoner är de beroende av el och måste laddas upp på natten. Familjen Engman står i valet och kvalet om de ska skaffa en hemhubot, men slår till och köper överjordiskt söta och vänliga Anita, spelad så förtjusande av Lisette Pagler att man omedelbart vill lägga beslag på henne. Vad familjen inte vet är att Anita har ett förflutet…

Några vill avskaffa hubotarna, bland annat den militanta rörelsen Äkta människor, till vilken Roger (Leif Andrée) ansluter sig. Han har bara hubotar till arbetskamrater på sin tråkiga arbetsplats och hustrun har valt huboten istället för honom. Här finns också en underjordisk rörelse bland hubotarna själva, för ett fullvärdigt liv. Inte olikt sina föregångare replikanterna i Blade Runner har hubotarna med tiden börjat utveckla mänskliga känslor och vill fortsätta leva. Ledarna av motståndsrörelsen är den mystiske Leo (Andreas Wilson) och den farliga Niska (Eva Röse).

Den största styrkan i äkta människor är parallellerna som dras till vårt samhälle i hur vi behandlar varandra. Vad är egentligen en riktig människa är filosofin som genomsyrar serien från början till slut. Teman på saker som illegal invandring, samkönade äktenskap och arbetspolitik, luddism och främlingsfientlighet tas upp och utforskas. Det är skönt och fräscht att så tunga teman tas upp i svensk fantastisk.

Maskörerna ska ha högsta betyg för sina fantastiska masker – de får skådespelarna som gestaltar hubotarna att se ut som en blandning av skyltdockor och mangafigurer med sin släta hy, sitt konstgjorda hår och sina lysande ögon. Och insatsen med skådespelare både som människor och hubotar är imponerande och ibland rent ut sagt läskigt. För det är ett maffig galleri med karaktärer som man får följa och allt knyts ihop tillslut dock inte direkt. Många av skådespelarna är kända men det tittar fram en del nya ansikten också.
Av alla karaktärer är nog Pia Halvorsen som mamman och advokaten Inger den som utvecklas mest och hon gör det dessutom trovärdigt.

I jämförelse är nog vardagsscenerna mer intressanta än spänningsscenerna. Det vill säga hur karaktärerna påverkar varandra genom deras syn på hela konceptet. Det finns sköna kontraster som en scen med en fördomsfri lesbisk präst som hjälper hubotar utan tanke på om det är klokt eller inte och sedan har vi partiet Äkta männsikor som till varje pris vill ha bort hubotarna till och med använda våld. Hm, vilken debatt får det mig att tänka på? ;)
Paralleller verkar aldrig sluta dras.

Den senare delen av serien drar ner betyget. Det blir som en kriminaldeckare med hemliga polisen och allt annat kliché. Dessutom dröjer de sig ibland vid scener och handlingar och karaktärer som inte tillför något till berättelsen. Och de hade kunna skynda på slutet lite och inte låtit de fria hubotarna gömma sig i ett vindsrum i flera avsnitt utan att göra något. Slutet är dessutom lagom tillfredsställande men det finns en massa lösa trådar och man finner att i slutet är många karaktärer man tyckte om döda, avstängda eller förstörda. Jag tror inte vi sett det sista av Äkta Människor.

Okej nu till den personliga åsikten. Äkta Människor var en emotionell berg och dalbana för mig. Den fick mig verkligen att tänka på hela konceptet serien kretsar runt. Det var en härlig upplevelse att följa serien och jag misstänker att jag fick mer insikt i samhället än tidigare. Jag kan inte säga att jag gillade allt med dem goda egenskaperna väger tyngre än de dåliga.
Äkta människor är ett viktigt steg i den svenska science-fiction.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *