Alice i Underlandet

7 april 2010

Regissör: Burton, Tim

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 108 min

Skådespelare: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Crispin Glover, Anne Hathaway, Christopher Lee (röst), Michael Sheen (röst), Alan Rickman (röst)

Lewis Carrolls böcker om Alice och hennes äventyr i Underlandet och Spegellandet utkom 1865 respektive 1872 och har hunnit filmatiseras åtskilliga gånger. Därför är det kanske inte så konstigt att Tim Burton bestämde sig för att prova ett delvis nytt upplägg. I Burtons version är Alice nitton år när hon följer efter kaninen ner i hålet i marken, men hon har haft mardrömmar om Underlandet ända sedan hon var liten.

Burtons Underland är mörkare och påminner inte så lite om miljöerna i A Nightmare Before Christmas. Landet är till stora delar skövlat under den diktatoriska Röda drottningens styre och invånarna som för en kamp i det fördolda för att störta henne behöver Alices hjälp. Inte oväntat innebär detta en hel del stridsscener och action i allmänhet, vilket är lite synd med tanke på att Carrolls original bygger mer på spetsfundigheter än slagsmål. Carrolls ordlekar har fått stå tillbaka i filmen och de kvarvarande är förenklade och upprepas för ofta. Sammantaget blir det aningen tjatigt och högljutt emellanåt.

På det hela taget fungerar dock Burtons idéer bra, även om temat med Alices barndomsdrömmar gärna kunde ha förtydligats med fler scener tidigare i filmen. Slutet känns också det lite överdrivet, men i övrigt är denna version av Alices äventyr både underhållande och stilfull. Johny Depp gör en insats som Hattmakaren och Alan Rickman har lånat ut sin röst till en tusenfoting.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *