Arthur och Minimojerna

15 augusti 2012

Regissör: Luc Besson

Originaltitel:

År: 2006

Längd: 104 min

Skådespelare: Freddie Highmore, Mia Farrow, Penny Balfour, Doug Rand och David Bowie

Luc Besson har förvandlat sin kända franska barnbok till en vacker animering.

När Arthurs mormors hus hotas att rivas av en hänsynslös byggherre, beger sig Arthur ut för att söka efter sin försvunne morfar och se om sagorna han berättade är sanna. Finns det ett litet folk som heter Minimojerna i trädgården? Finns det en hemlig skatt? Och kan de små varelserna morfar berättade om rädda mormors hus och Minimojernas rike från att jämnas med marken?

Som ni märker är handlingen inte filmens största styrka. Ej heller de flesta av karaktärsporträtten som för övrigt känns rätt så platta. Däremot är dialogen ett plus på sidan. Den är helt orealistisk men så välskriven att det inte gör någonting. Och den lockade fram några skratt ur mig. En del av skämten kommer några de yngre tittarna inte att förstå.

Samtidigt är det en vacker och välgjord värld som de har skapat som lyckas hålla sig över den klassisk barnivån. Freddie Highmoore spelar riktigt bra och övertygande och hans karaktär ser lika verklig ut som animerad. Chockerande nog dök David Bowie upp som skurk, Den onde M, och visade sig ha den perfekta rösten.

Ur fantasyperspektiv är Arthur och Minmojerna en av de bättre barnfilmerna jag sett men jag tvivlar på att uppföljarna har någon chans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *