Batman: Gotham Knight

2 mars 2011

Regissör: Yasuhiro Aoki, Futoshi Higashide, Toshiyuki Kuboo

Originaltitel:

År: 2008

Längd: 75 min

Skådespelare: Röster: Kevin Conroy, Corey Burton, Gary Dourdan, David McCallum

En tonårskille träffar tre vänner vid en ramp för att åka skateboard. Hans vänner påstår att de har sett Batman tidigare under dagen vid olika tillfällen. Alla tre berättar hur de med egna ögon sett Batman slåss mot en skurk, dock skiljer sig deras versioner av den maskerade hjälten. En beskriver honom som en skuggvarelse som dyker upp och försvinner som han vill, en annan menar att han ser ut som en blandning av människa och fladdermus medan den tredje säger att Batman är en superstark robot med inbyggda vapen. Medan de bråkar om vem som har rätt brakar plötsligt Batman in genom ett fönster till skateboardbanan kämpandes mot en skurk som slänger en gasbomb som gör att bara den fjärde tonårskillen får se hur Batman faktiskt ser ut på riktigt. En maskerad hjälte men som i allra högsta grad är mänsklig.

Batman, Gotham Citys beskyddare som vi aldrig tidigare sett honom. Det här är en tecknad antologifilm i japansk animé-stil i sex episoder som utspelas mellan filmerna Batman Begins och The Dark Knight. Vi får även se Batman slåss mot skurkar kända ifrån serierna, bland annat Killer Croc, Scarecrow och Deadshot.
Filmen är ruskigt snyggt animerad och fick mig verkligen fast i sitt grepp och jag är imponerad av hur bra Batman faktiskt gör sig i animé-stil.
Det är rått, våldsamt och mörkt. Tecknarna har använt sig mycket av effektfulla skuggor och hela den japanska tecknarstilen får det att se väldigt “vuxet” ut. Det känns nytt och fräscht och det tillför mycket både för tecknarkonsten i sig och även superhjältegenren.
Att se Batman i animé kanske inte passar alla men jag blev positivt överraskad och imponerad och ser gärna fler tecknade superhjältefilmer i den här stilen.

Episoderna i filmen heter:

Have I Got A Story For You
Crossfire
Field Test
In Darkness Dwells
Working Through Pain
Deadshot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *