Beowulf

18 januari 2009

Regissör: Zemeckis, Robert

Originaltitel:

År: 2007

Längd: 114 min

Skådespelare: Ray Winstone, Anthony Hopkins, Robin Wright Penn, Angelina Jolie, John Malkovich m.fl.

Robert Zemeckis Beowulf från 2007 är den senaste filmen inspirerad av gamla eposet, och lyckligtvis mycket bättre än den postapokalyptiska kalkonen från 1999. Den skiljer sig också på flera punkter från originalberättelsen. I den här versionen kommer krigaren Beowulf (Ray Winstone) till Danmark för att dräpa monstret Grendel som plågar kung Hrothgars (Anthony Hopkins) rike. Han lyckas med sitt uppdrag, men låter sig förföras av Grendels demon till mor som vill ha en ny son och så upprepar sig historien.

Zemeckis Beowulf, vars manus skrevs av Neil Gaiman och Roger Avary, är ett guldglittrande cgi-kalas där figurerna har skapats med riktiga skådespelare vars rörelser och uttryck fångats med performance capture-teknik. Resultatet växlar mellan lyckat och plastigt. Miljöerna och de icke-mänskliga varelserna, i synnerhet draken i den avslutande striden, är imponerande, och de mänskliga karaktärerna är visserligen också skickligt gjorda, men det känns ändå tråkigt att se bra skådespelare gömda bakom datoranimerade masker med livlösa ögon.

Svenska Dagbladets kritiker kallade Beowulf brölig och det är precis vad den är, högljudd och lika uppblåst och skrytig som dess hjälte när han vrålar ”I am Beowulf!” Mest bröl och inte så mycket hjärna således, även om historien får några djupare lager när en äldre Beowulf talar bittert om effekterna hans val har fått. Jag gillar att Beowulf får ha många negativa drag, istället för att vara den perfekte hjälten som i sångerna som sjungs om honom, och vara medveten om skillnaden. Också Grendel avviker från standardmallen, för han är inget vanligt monster. Han är mer sorglig än hemsk, trots sitt groteska utseende, och när han skriker är det inte blodlust utan smärta som ljuder. Men de känslosamma stunderna är snabbt över, för sedan är det dags att bröla och slåss lite mer.

Grendels morsa (Angelina Jolie) går på vattnet i högklackat, Beowulf svingar sig naken i takkronorna och Grendel käkar kroppsdelar så att det krasar om det. Det är överdrivet och smaklöst och kul. Inte så mycket hjärna, som sagt, men väldigt underhållande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *