Big Hero 6

10 juni 2015

Regissör: Don Hall & Chris Williams

Originaltitel:

År: 2014

Längd: 1 timme, 41 minuter

Skådespelare: Röster: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans Jr., Genesis Rodriguez, James Cromwell, Alan Tudyk, Maya Rudolph

I den fiktiva staden San Fransokyo ägnar sig det unga, föräldralösa geniet Hiro Hamada mest åt olagliga robottävlingar. För att inspirera honom till att göra något vettigare av sitt liv tar hans äldre bror Tadashi med honom till sitt universitet och Hiro blir intresserad. För att bli antagen till utbildningen utvecklar han mikrobotar – en svärm av små robotar som kan länkas ihop på alla möjliga sätt. Hans liv verkar vara på väg åt ett bra håll, men någon snor mikrobotarna och Tadashi dör i en eldsvåda. Nu har Hiro bara sin faster kvar – och Baymax, Tadashis sista robotprojekt. Tillsammans med Baymax och några av Tadashis vänner försöker han skapa en grupp av superhjältar, få tillbaka sina mikrobotar och hämnas sin bror.

Disneys Big Hero 6, som är inspirerad av en Marvel-serie med samma namn, vann en Oscar för bästa animerade film och jag förstår varför. Visst kan man invända mot dess förutsägbarhet och en del logiska luckor, men den är också otroligt väl animerad, fartfylld, rolig, gullig och gjorde mig helt enkelt glad. Filmens stjärna är inte Hiro, utan sjukvårdsroboten Baymax, “your personal healthcare companion”. Den är en stor och rund figur med vänlig röst som är programmerad att vara omhändertagande och sätta folks hälsa främst. Utan Baymax hade det här nog varit en visuellt imponerande men i övrigt rätt ordinär film, och det är inte bara för att det är humor när denna kramvänliga marshmallow till robot uppgraderas med kampsportkunskaper, utan för att det det är Baymax, ännu mer än gänget av nybakade hjältar, som hjälper Hiro att leva vidare. Den vita blobben levererar hjärta och charm och ”aww”-faktor. Jag vill ha en. Jag vill ha en kram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *