Bröderna Grimm

23 februari 2006

Regissör: Gilliam, Terry

Originaltitel:

År: 2005

Längd: 118 min

Skådespelare: Matt Damon, Heath Ledger, Peter Stormare, Jonathan Pryce, Lena Headey m.fl.

Eftersmaken av besvikelse sitter fortfarande kvar sedan bottennappet Narnia: Häxan och Lejonet när det är dags att se ytterliggare en film som jag haft stora förväntningar på, nämligen Bröderna Grimm. Filmen utspelar sig under tidigt 1800-tal och visar historien om bröderna Grimm som arbetar i den något oärliga branschen att rädda byar som fått besök av diverse otäcka varelser så som häxor, jättar et cetera. Allt är givetvis bluff och båg och bröderna utnyttjar böndernas tro på legender för att fylla på familjekassan. Dock blir de tvingade att ta sig an ett uppdrag efter att ha blivit avslöjade av den franske militäre ledaren Delatombe. Ett uppdrag som till en början gick ut på att avslöja en bluffmakare inom samma bransch som bröderna själva, men tillsammans med sina följeslagare hamnar man mitt i en riktig saga.

Bröderna Grimm väver, i samma anda som Van Helsing, ihop klassiska berättelser till ett och samma äventyr och detta sker på ett ypperligt sätt. Huvudäventyret fungerar även det bra och även om tempot i filmen sackar på sina ställen är det spännande för det mesta. Det är också en otroligt vacker kreation och inte bara i den magiska skogen utan även i de mörka 1800-tals-byar som bröderna besöker under filmens gång. Skådespelarstaben är en tämligen namnkunnig sådan och därför förväntar man sig givetvis bra prestationer. Heath Ledger gör bäst ifrån sig även om han inte är lika lysande som han var i Monster´s Ball. Även den sedvanligt stela Matt Damon levererar bra och trovärdigt skådespelari men allt är inte frid och fröjd på det här planet. Det gör som svensk ont att säga det, men Peter Stormares överspelande går mer än en gång över löjlighetens gräns och stundtals får han en man som Nicolas Cage att framstå som en herre med väldigt subtilt minspel. Britten Jonathan Pryce känns också något tveksam med sin överdrivna, och vid flera tillfällen dåliga, franska accent. Hur som helst gör detta i slutändan väldigt små avtryck på helhetsintrycket och Bröderna Grimm är en otroligt gedigen filmupplevelse.

Trots att vanligtvis lysande skådespelare haltar något under filmens gång är det här habilt och välgjort. Humor, spänning och snygga specialeffekter går i perfekt symbios och användandet av klassiska historier gör att en viss nostalgi infinner sig samtidigt som filmen känns otroligt fräsch. Därför tvekar jag inte för att dela ut ett riktigt bra betyg till detta trevliga äventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *