Children of Men

27 december 2007

Regissör: Cuarón, Alfonso

Originaltitel:

År: 2006

Längd: 109 min

Skådespelare:

Science fiction. Runt år 2008 förlorar alla kvinnor på planeten (oförklarligt) förmågan att föda barn. Långsamt faller alla samhällen på Jorden sönder, våldet sprids och år 2027 har man förlorat allt hopp. För en del fortsätter livet som det alltid har gjort, andra ser bara en grå verklighet och flyktingar försöker göra uppror mot den Engelska staten, som förtrycker dem.

Mitt i allt detta dyker en gravid kvinna upp. Hon bär inte bara ett barn, utan också hoppet om en framtid för mänskligheten. Filmens handling… ja, den här stackars höggravida kvinnan ska släpas från London, genom krigszoner, fångläger, hyddor i skogen, biljakter och allmän förstörelse för att komma till någon båt som ska ta henne till några legendariska godhjärtade forskare på någon söderhavsö.

En utomordentligt korkad historia och en utomordentligt tråkig film full av endimensionella karaktärer och dassiga lågbudgetmiljöer. Ett bra skämt om storkar åsido så känns hela filmen som en transportsträcka från den ena grå miljön till den andra.

Filmens enda försonande drag är riktigt snygga filmningar, ibland går det fem minuter utan ett enda klipp, en filmstil som känns fräsch och befriande efter alla MTV-inspirerade filmer som klipper varannan sekund. Det ger många scener en riktigt bra känsla av realism. Men dessvärre kan inte enbart snygg filmning rädda en film med så korkad historia.

Och det mest störande är allt man har läst om hur tänkvärd filmen skulle vara. Tänkvärd, my ass. Oscarnomineringar… WTF? Children of Men är en andra klassens chase-film med amatörskådisar där en pantad brud ska föras från punkt A till punkt B via så många farliga situationer som möjligt. Alla förklaringar som hade kunnat ge lite djup åt filmen lyser med sin frånvaro.

Ungefär lika underhållande som att titta på torkande färg i en och en halv timme.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *