Cirkeln

14 mars 2015

Regissör: Levan Akin

Originaltitel:

År: 2015

Längd: 144 min

Skådespelare: Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman, Irma von Platen, Hanna Asp, Leona Axelsen, Ruth Vega Fernandez, Sebastian Hiort af Ornäs, Vincent Grahl, Johanna Granström, Sverrir Gudnason m.fl.

Olycksbådande saker börjar hända på gymnasieskolan i Engelsfors. Sex unga kvinnor förs samman av ödet och försöker förstå vad det är som sker och vad som går att göra åt det. Går det en mördare lös och i så fall, står de själva på tur nästa gång? Är de märkliga händelserna en produkt av övernaturliga krafter?
Filmen kombinerar skräckfantasy i gymnasiemiljö med vardagsrealism, och jag kan tänka mig att den därför kan tilltala många ungdomar.
Trots lysande recensioner kan jag tyvärr inte sälla mig till hyllningskören eftersom jag blev lite besviken och hade hoppats på mer. Visst är filmen stämningsfull och fångar tidsandan av idag, men både skådespelarinsatserna och specialeffekterna är ojämna.
Eftersom Nicolaus plockats bort hamnar större fokus på rektorn Adriana (som spelas av Vega Fernandez). Trots porträttlikheten med bokens karaktär är hon olyckligtvis inte vuxen denna viktiga nyckelroll. Hennes tradiga tonfall och bristande inlevelseförmåga får mig ur stämning.
Mer imponerad är jag av ”gotharen” Linnea (Leona Axelsen) som både ser ut och beter sig som man kan förvänta sig. Mycket bra är även ”plugghästen” Minoo (Irma von Platen), som här i princip har huvudrollen. Visst upplevde jag henne som alltför söt och vacker jämfört med personen i boken, men bortser man från det finns inget att klaga på. Rebecka (Josefin Asplund) tycker jag att de (som i boken) kunnat göra lite mer av.
Anna-Karin (Helena Engström) fungerar hyggligt även om jag inte tycker att hon är tillräckligt stor och överviktig för att vara helt trovärdig. I övrigt gör hon en bra roll. Inte heller är jag helt nöjd med Ida (Hanna Asp), som inte är så giftigt elak som jag hoppats på, utan mer normalt dryg. Det är synd. Hon var en av de stora behållningarna i boken, och det hade nog behövts en riktigt osympatisk person för att göra filmen mer intressant.
Vanessa (Miranda Frydman) ser inte alls ut som jag föreställt mig karaktären i boken, men bortsett från utseendet är personligheten den rätta. Tyvärr haltar scenerna där hon ska vara osynlig vilket gör att man inte alltid köper den magiska effekten. I periferin finns det dock fantastiska skådespelarprestationer som t ex Anna-Karins mamma och den dryga polisen.
Mobbningsscenerna är ofta för överdrivna för att vara realistiska, och kärleksscenerna ganska svaga. En möjlighet hade varit att öka spänningen genom skräckfilmsdramaturgi för att skapa ett större tryck och på så vis göra relationerna överflödiga.
Filmmusiken är visserligen bra, men samtidigt ett irritationsmoment eftersom den är så hög och påträngande att den stör handlingen.
Alla negativa reflektioner till trots måste jag erkänna att mycket i filmen också är bra. Den berör på det känslomässiga planet och är tämligen gripande. Manuset är effektivt eftersom det finns ett driv i själva scenerna som gör att det aldrig blir tråkigt även om risken är överhängande. Bildspråket är stundtals mycket suggestivt och gör filmen stämningsfull, men är generellt något för svagt för en sådan här film som egentligen står och faller med just bilderna. I det stora hela tycker jag att filmen är försiktig och inte tar ut svängarna ordentligt. Den är lagom och tillrättalagd på det sätt som de flesta svenska filmer tyvärr oftast är.

2 kommentarer

  1. Vinter

    Jag skulle nog ge den en 4:a. Jag håller med dig om att musiken var väl påträngande ibland, men annars tyckte jag om det mesta. (Utöver Ida-effekterna, då. De var inte helt lyckade.)

    Svara
  2. Ziz

    Ger den också en 4:a. :) Tyckte de gjort en riktigt snyggt tolkning av boken, märks att en av författarna varit med. Kul med en så välgjord svensk film. Håller med om musiken ibland. Jag hoppas verkligen att de kan fortsätta med att göra film av resterande böcker!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *