Cirque du Freak: The Vampires Assistant/Darren Sha

30 maj 2012

Regissör: Paul Weitz

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 119 min

Skådespelare: John C. Reilly, Ken Watanabe, Josh Hutcherson, Jessica Carlson, Chris Massoglia, Ray Stevenson, Patrick Fugit, Orlando Jones, WillemDafoe, Salma Hayek

Darren Shans böcker om sitt alter ego har filmatiserats till den konstigaste vampyrfilm jag någonsin sett.

När 16-åriga Darren besöker en kringresande cirkus blir han biten av en vampyr (John C. Reilly). Som nybliven odöd går han med i Cirque Du Freak – Skräckens Cirkus – och får ta del av en underbar värld med fantastiska freaks, där bland andra Salma Hayek och Willem Dafoe dyker upp. Nu hotar krig mellan vampyrerna och deras onda motsvarigheter och människornas sista hopp ställs till en ensam pojkes mod.

Filmen är kreativ till gränsen till grotesk men på ett annat sätt än man är van vid. Cirkusens medlemmar och deras talang är fantasifullt gjorda och man undrar hur de lyckades med det här. Speciellt i animationen som ser trovärdig ut. Larten Crepsley (John C. Reilly) tar en snabbt ur villfarelsen att vi har med bleka och sexiga vampyrer att göra. I själva verket kan man se ut som en helt vanlig människa och bete sig som en sådan.

När det gäller storyn så har de pressat ihop de tre första böckerna in i filmen vilket ger storyn en rätt luddig känsla. Ett problem är att hemligheter avslöjas som skulle avslöjats flera böcker framåt. Darren (Chris Massoglia) själv verkar på något sätt distansera sig från publiken. Dessutom har man parat ihop honom med apflickan Rebecca (Jessica Carlson), något som nästan inte tillför någonting till historien. De överlevde väl inte tanken på att göra en film utan romans. Istället glänser Josh Hutcherson som den psykotiske Steve och den fjälliga Patrick Fugit som Evra Von ormpojken och jag önskar jag fick se mer av dessa.

Filmen genomsyras av en äventyrlig känsla snarare än kuslig. För det är ett fantasyäventyr av ett nytt slag. Storyn är inte mycket att tjata för men effekterna är vackra och mörka, och filmen blir nästan som ett konstverk.
Så i slutändan är Darren Shan ett underhållande äventyr och man ska se den om man är trött på vanliga vampyrer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *