Coraline och spegelns hemlighet

27 januari 2010

Regissör: Selick, Henry

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 96 min

Skådespelare: Dakota Fanning (röst), Teri Hatcher (röst), Ian McShane (röst), Keith David (röst), Jennifer Saunders (röst).

Coraline är ytterligare en av Neil Gaimans böcker som filmatiserats, denna gång i animerad form. Boken utspelar sig på en mer obestämd plats, men handlingen i filmen är tydligt förankrad i USA. Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett gammalt hus med egendomliga grannar. Eftersom mamma och pappa är upptagna med annat får Coraline utforska husets dunkla vrår på egen hand. Under en av sina upptäcktsfärder hittar hon en hemlig dörr som leder till en parallell version av hennes egen lägenhet. Där bor en kvinna med knappar till ögon, och hon säger att hon är Coralines andra mamma. Hos henne är allting mycket roligare än i Coralines riktiga hem, men efter ett tag börjar den andra mamman ställa vissa krav.

Upplägget gör sig bra även i filmformat, och filmen är allmänt snygg och har bra musik. Vad man tycker om animationsstilen är en smaksak, personligen tycker jag ibland att den är lite för ryckig och slängig.

Tyvärr tycker jag inte att filmen riktigt förmedlar den mörka känslan i boken. Tvärtom blir det lite för mycket tokroliga inslag på sina håll, något som kanske är lätt hänt när så många visuella effekter står till buds. På det hela taget är dock Coraline sevärd, även om jag kanske hade förväntat mig mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *