Cube Zero

24 maj 2008

Regissör: Barbarash, Ernie

Originaltitel:

År: 2004

Längd: 93 min

Skådespelare: Zachary Bennett, Stephanie Moore, Michael Riley, Martin Roach m.fl.

Det här är alltså den tredje filmen i Cube-trilogin. I en bättre värld så hade inte en massa nötter försökt göra uppföljare till Cube. Jag hoppas att de har lärt sig nu, för om det kommer en fyra så kommer min redan negativa syn på filmindustrin sjunka ytterligare några steg. Den här gången har man dock lärt sig lite av misstagen i Cube 2: Hypercube och, till min stora förvåning, så fungerade Cube Zero tämligen bra. Tillskillnad från tvåan, som ska vara helt fristående, så utspelar sig den här antingen före eller efter Cube.

Den här gången är handlingen uppdelad i två miljöer. Vi har, som alltid, några stackare i kuber. Sen har vi två stycken utanför, som sitter i något slags kontrollrum och observerar. Eller snarare, observerar så lite som möjligt. Ingen vackert att titta på direkt (och den inledande scenen är sannerligen inte vacker). De är inte högt upp i näringskedjan, om man säger så, och kubens sanna syfte har de ingen aning om, så mystiken kan hållas kvar. Cube Zero har kvar de tidigare filmernas drama i kuben, men tillägget är de två teknikernas problem med yrket. De vet inte riktigt varför de är där. De kommer inte ens ihåg senaste gången de var utomhus.

Jag blev genast glad när jag insåg att de mörka, mer klaustrofobiska, rummen var tillbaka. Jag blev ännu gladare när jag insåg att det var en ”normal” kub, med fyndiga fällor i. Jag blev smått äcklad av den första dödsscenen. Allt verkade vara som det var menat. Ja, med vissa brister borträknade, så blev det tillslut än rätt underhållande film. Presentationen av mysteriet utanför kuben fungerar utmärkt. Stackarna i kuben duger också, även om man inte får se tillräckligt mycket av dem för att bry sig särskilt mycket. Men de här filmerna har alla problem med sina slut. Hypercube sög rent allmänt, så det var kört långt innan slutet. Cube hade en grym idé, men med sämre utförande. Cube Zero har flera idéer, och bara hälften av dem fungerar. Den ena är ruskigt dåligt genomförd, den andra är fruktansvärt typisk. Tredje och fjärde är klockrena och ett bra slut på kubhistorien. Om man så vill.

Men. Men, men, men. Jag avskyr de båda uppföljarna. Skaparen av originalet spelade in en kortfilm, som avslöjade mysteriet med kuben. Kort därefter ångrade han sig, förstörde filmen och lovade att aldrig avslöja det hela. Så skulle det ha varit. Cube skulle ha varit början och slutet. Nästan allt som gjorde Cube bra förstörs i och med Cube Zero. Så, medan jag såg den här filmen låtsades jag helt enkelt att det inte fanns några andra filmer. Då fungerar det. Nu, när allt är klart, försöker jag ignorera allt utom originalet.

Som sagt, Cube Zero är ingen dålig film, men den skulle aldrig ha gjorts. I alla fall inte om man, som jag, tycker mycket om den första. Så, i slutändan, känner jag mig väldigt kluven inför ett betyg. Sett ur Cubes vinkel (ja, jag måste säga det här igen) så får båda uppföljarna en äcklig liten etta. Men som helt fristående når Cube Zero ändå upp till en trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *